Salah Edin

 • Abid Tounssi (Alphen aan den Rijn, 23 juni 1980), beter bekend als Salah Edin, is een Nederlands-Marokkaanse rapper. Hij maakt naast Nederlandstalig vooral Arabische rap, waarmee hij redelijke bekendheid geniet binnen het internationale rapcircuit. Salah Edin werkte tijdens zijn carrière onder meer samen met Hind, Outlandish, Sefyu, Propaganda en Cilvaringz. Ook verscheen hij onder meer op een mixtape van Aftermath Entertainment en trad op in meer dan 37 landen.

  Biografie

  De Nederlands-Marokkaanse Abid Tounssi begon in de vroege jaren 90 met rappen. Aanvankelijk rapte hij een korte tijd in het Engels maar rapt tegenwoordig voornamelijk in het Arabisch en Nederlands. Zijn teksten zijn vaak maatschappijkritisch. Zijn artiestennaam Salah Edin verwijst naar de Koerdische generaal Saladin El Ayoubi, die Jeruzalem heroverde op de kruisvaarders.

  In 2003 ontmoette Salah Edin de rapper/producer Cilvaringz (Wu-Tang Clan) en hij tekende een contract bij diens bedrijf. Deze deal betekende ook in dat Salah Edin wereldwijd het voorprogramma mocht verzorgen van grote internationale rappers als de Wu-Tang Clan en Sean Paul. Hierdoor nam Salah Edin deel aan één van de grootste Wereldtours uit de Hiphop geschiedenis; er werden namelijk 37 landen bezocht.

  In december 2005 verscheen Salah Edin op het album van Outlandish en Idols-finalist Hind Laroussi. In 2006 bracht hij een officiële mixtape uit als preview van zijn aankomende Arabische album. Hierop rapt Salah onder meer over de armoede, het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen, over politiek en over religie. In datzelfde jaar maakt Salah Edin zijn debuut op het witte doek met een kleine rol in de film Bolletjes Blues.

  Begin mei 2007 lanceerde Salah Edin zijn Nederlandstalige album, genaamd "Nederlands Grootste Nachtmerrie". Dit album is geheel geproduceerd door producer Focus, de rechterhand van Dr. Dre en vaste producer bij Dr. Dre's label Aftermath. Op 4 april 2007 stelde de SGP-fractie Kamervragen over subsidie voor de videoclip "Het Land Van...", waarin de rapper aspecten van de Nederlandse samenleving toont die volgens hem leiden tot radicalisering van moslimjongeren. De clip is gesubsidieerd uit het TAX-videoclipfonds. De titel Het Land Van... is gebaseerd op het gelijknamige nummer en album van Lange Frans & Baas B, waarin juist de positieve kanten van Nederland werden benadrukt.

  Op de albumhoes van "Nederlands Grootste Nachtmerrie" staat Edin afgebeeld als Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. De hoesfoto werd tweemaal per abuis gebruikt als foto van Bouyeri, de eerste keer in mei 2007 in de gratis krant DAG en de tweede keer in de op 27 maart 2008 uitgebrachte film Fitna van politicus Geert Wilders. Critici zijn van mening dat Salah Edin expres dezelfde foto heeft gemaakt als Mohammed B. om verwarring te veroorzaken. Salah Edin klaagde Wilders met succes aan voor het gebruik van zijn afbeelding.

  Eerder had Wilders Salah Edin aangeklaagd wegens een uitspraak die hij had gedaan in een interview met Zoomin TV maar justitie zag geen reden om tot vervolging over te gaan. Tijdens het proces over de afbeelding van de Salah Edin beweerden Wilders en zijn advocaat de rapper echter niet te kennen. Aangezien Wilders de Alphense rapper eerder had aangeklaagd, kende hij hem dus wel degelijk. Vanwege deze onjuistheid begon Salah Edin vervolgens een bodemprocedure tegen Geert Wilders en ook deze zaak won hij.

  Eind 2008 kwam de Hollywoodfilm Rendition uit, met Meryll Streep en Jake Gyllenhaal in de hoofdrol. Salah Edins muziek werd voor deze film gebruikt en hiermee was hij de eerste Arabischtalige rapper die muziek leverde voor een Hollywoodfilm.

  In april 2009 bracht Salah Edin zijn Arabische debuutalbum genaamd Horr uit, die internationaal positieve recensies ontving. Salah Edin was daarmee de eerste Arabischtalige rapper die bij een grote (internationale) platenmaatschappij, Universal, getekend heeft. In 2010 kwam zijn tweede Nederlandstalige album WO II uit. Voor de opnamen van dit album werkte hij samen met binnen- en buitenlandse producers.

  Salah Edin speelde in meerdere films en series. Zo speelde hij bijvoorbeeld in de serie Flow, de door Paul Ruven geregisseerde film Gangsterboys en in de misdaadserie Penoza. In 2010 regisseerde Salah Edin een nieuwe vierdelige serie stadsverhalen over Amsterdam.

  Discografie

  Singles

  Samenwerkingsvormen

  Salah Edin heeft met vele artiesten gewerkt.

  Buitenlandse artiesten:

  • Denemarken
   • Outlandish
  • Frankrijk
   • IAM [Freeman]
   • Sefyu
  • Amerika
   • Focus... [Aftermath]
   • Bishop Lamont [Aftermath]
   • Al Gator
   • Coptic [Badboy Ent]
   • Rell [Rocafella]
   • Sheekh Louch [The Lox]

  Gastoptredens

  • 2005 - Izzat (Mixtape; featuring op "Kom Igen")

  Filmografie

  Videoclips

  Van albums

  Overige

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.