Vanessa Paradis

 • Vanessa Chantal Paradis, Saint-Maur-des-Fossés, 22 december 1972, is een Franse zangeres en actrice.

  Carrière

  Vanessa Chantal Paradis werd op 22 december 1972 geboren in Saint-Maur-des-Fossés, een voorstad van Parijs. Ze groeide op in een andere voorstad, Villiers-sur-Marne. Ze is het eerste kind van André en Corinne Paradis. Toen Vanessa 11 jaar was kreeg ze een zusje, Alysson Paradis. Vanessa's oom is de in Frankrijk bekende komediant, Didier Pain. Die kende de pianist van het Franse televisieprogramma L'école des fans. Vanessa mocht zodoende op zevenjarige leeftijd in dat programma optreden. Ze zong een liedje uit de musical Emilie Jolie.

  In 1985 neemt ze haar eerste plaatje op, La magie des surprises parties, dat echter niet wordt uitgebracht. Maar met Joe le Taxi, dat ze in 1987 uitbrengt, scoort ze meteen een internationale hit. Er worden meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. Het nummer, geschreven door Étienne Roda-Gil en Franck Langolff, staat in Frankrijk wekenlang op nummer één en ook in Groot-Brittannië staat het op 1. Daarmee is ze de tweede Franse artiest, die dit bereikt. Het volgende jaar brengt ze een eerste album uit, M & J.

  In 1989 maakt ze haar acteerdebuut in de film Noce Blanche. Voor haar vertolking wint ze de César voor beste actrice, het Franse equivalent van de Oscar, voor beste vrouwelijke belofte en tevens de Prix Romy Schneider.

  In 1990 werkt Serge Gainsbourg mee aan een nieuw album, Variations sur le même t'aime. Met de single Tandem weerlegt Vanessa alle kritiek van de Franse media. De clip van Tandem wordt nog steeds gezien als één van de meest erotische clips van de jaren 90.

  In 1991 wordt ze door het modehuis Chanel gekozen om een nieuw parfum, Coco te promoten. Ze ontmoet dat jaar ook Lenny Kravitz, die haar volgende, Engelstalige album Vanessa Paradis produceert en met wie ze een relatie begint. De single Be my baby uit dit album wordt haar grootste internationale hit tot nu toe. In 1993 wordt van een succesvolle tournee een live-opname uitgebracht. Daarna legt ze zich opnieuw toe op de film en is te zien in Elisa van Jean Becker, in 1995, Un amour de sorcière 1997, Une chance sur deux in 1998 van Patrice Leconte en in 1999 in La fille sur le pont van dezelfde regisseur.

  Ondertussen is ze een relatie met de Amerikaanse acteur Johnny Depp begonnen, toen die voor de opnamen van de film The Ninth Gate in Parijs moest zijn. In 1999 kregen ze een dochter en in 2002 een zoon.

  In 2000 komt Vanessa Paradis opnieuw met een plaat uit, Bliss, opgedragen aan haar dochter en haar vriend, en waarvoor ze zelf een aantal nummers schrijft. Van haar volgende tournee Au Zénith maakt ze weer een live-album.

  In 2000 kiest Terry Gilliam Vanessa en Depp uit om te acteren in zijn verfilming van de Don Quichote: The Man Who Killed Don Quixote. Door allerlei tegenslagen wordt de film niet afgemaakt.

  Vanessa Paradis heeft zich in de voorbije jaren verder op het acteren toegelegd, met rollen in Atomik Circus, in 2004, Pollux in 2005, een animatiefilm waarin Vanessa de stem van Margote inspreekt, de film is ook in de VS uitgebracht, hierin spreekt Kylie Minogue de stem van Margote in, en in Mon Ange uit 2005, die grotendeels in Nederland wordt opgenomen. In 2004 heeft ze opnieuw voor Chanel gewerkt bij de promotie van een nieuwe lijn van handtassen: Ligne du Cambon. In 2005 wordt hier een nieuwe lijn van uitgebracht en in het najaar volgt een nieuwe tassenlijn waar Vanessa ook het gezicht van is: New Mademoiselle.

  In november 2006 wordt Le Soldat Rose uitgebracht. Dit kinderverhaal wordt uitgebracht in boekvorm en op cd en is geschreven door de Franse zanger Matthieu Chedid, ook -M-. Vele grote Franse artiesten vertolken een personage op de cd, waaronder -M- zelf en Francis Cabrel. Vanessa vertolkt Made in Asia. Op zondag 12 november 2006 vinden 2 concerten van Le Soldat Rose plaats in Le Grand Rex in Parijs.

  Op 7 juli 2007 komt haar nieuwe single Divine Idylle uit, op 16 juli volgt de clip. Haar nieuwe album, Divinidylle komt op 3 september 2007 uit. In oktober 2007 komt de tweede single van het album uit: Dès Que J'Te Vois. In maart 2008 volgt de clip van L'Incendie, geregisseerd door Johnny Depp, die er vermoedelijk ook een klein rolletje heeft. De cover van het album is door Depp geschilderd en geïnspireerd op Vanessa's favoriete schilderij: De kus van Gustav Klimt. Het album heeft in Frankrijk dan al de status van dubbel goud bereikt. Voor dit album heeft Paradis samengewerkt met -M-, Thomas Fersen, Albin de la Simone en anderen. Zelf schrijft ze de tekst en muziek voor Jackadi voor haar zoon Jack, die ook te horen is in dit nummer. De tour voor dit album, de Divinidylle Tour, begint op 26 oktober 2007 in Metz en eindigt op 19 december 2007 in het Palais Omnisports de Paris-Bercy in Parijs. In de zomer van 2008 komt er nog een vervolg aan de Divinidylle Tour: Vanessa toert langs verschillende festivals in België, Frankrijk en Zwitserland. Ook deze tour is een groot succes. Op 15 september 2008 worden de cd en de dvd van de Divinidylle Tour uitgebracht. Les Piles en Joe le Taxi worden uitgebracht als singles.

  In november 2007 komt Vanessa's nieuwste film, La Clef uit. Deze thriller is het derde deel van een trilogie.

  In december ontvangt Paradis van het Franse ministerie van cultuur de Chevalier des Arts et des Lettres. De ceremonie wordt bijgewoond door onder andere Johnny Depp, hun twee kinderen en Vanessa's ouders.

  In mei 2008 wordt bekend dat Vanessa het nieuwe gezicht wordt van de herfst- en wintercollectie van Miu Miu. Eind juni komen de eerste foto's uit. In maart 2010 is Vanessa het nieuwe gezicht voor de nieuwe lipstick van Chanel: Rouge Coco. In mei 2010 voor de nieuwe tassen van Chanel: Coco Cocoon.

  Op 23 november 2009 komt haar nieuwste album The Best Of Vanessa Paradis uit. Op dit album staat ook haar cover van I Love Paris, gebruikt voor de reclame-campagne van Aéroports de Paris. De eerste single van dit album is Il Y A, deze wordt op 7 september uitgebracht. Op 15 oktober 2009 komt de clip, geregisseerd door Johnny Depp, uit.

  In maart 2010 komt de film L'Arnacœur met tegenspeler Romain Duris uit. De film is een groot succes in Frankrijk en staat wekenlang op 1.

  Discografie

  Singles

  Soundtrack

  • Time To Get Your Loving voor Atlantique, 1991
  • La Lune Brille Pour Toi voor Le Petit Poucet, 2001
  • Close Your Eyes voor Le Petit Poucet, 2001
  • Ma Pétroleuse voor Atomik Circus, 2004
  • Concia Cha Cha Cha voor Atomik Circus, 2004
  • Concia James voor Atomik Circus, 2004
  • La Mustang voor Atomik Circus, 2004
  • James Bataille voor Atomik Circus, 2004
  • Le Petit Vent Du Desert voor Atomik Circus, 2004
  • La Scène voor Un Monstre à Paris, 2008

  Projecten

  • Le Soldat Rose : als Made in Asia, 2006

  Dvd's

  • Vanessa Paradis Au Zénith, 2001
  • Le Soldat Rose, 2006
  • Divinidylle Tour, 2008

  Films

  • Noce blanche, 1989
  • Élisa, 1995
  • Un amour de sorcière, 1997
  • Une chance sur deux, 1998
  • La Fille sur le pont, 1999
  • Atomik Circus, 2004
  • Mon ange, 2005
  • Pollux, 2005
  • La Clef, 2007
  • Un Monstre à Paris, 2010, stem
  • L'Arnacœur, 2010
  • Cornouaille, 2012
  • Fading Gigolo, 2013
  • Sous les jupes des filles, 2014

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing