Zendaya

 • Zendaya Maree Stoermer Coleman (Oakland, 1 september 1996), beter bekend als Zendaya, is een Amerikaans actrice, zangeres en danseres. Ze is voornamelijk bekend als Raquel "Rocky" Oprah Blue in de Disney Channel sitcom Shake It Up en als Kacie "K.C." Cooper in de Disney Channel sitcom K.C. Undercover.

  Levensloop

  1996-2008: Jeugd en begin carrière

  Zendaya is geboren op 1 september 1996 in Oakland, Californië als dochter van Claire Stoermer en Kazembe Ajamu (Coleman). Toen ze nog op school zat, speelde ze in Once on This Island en Caroline, or Change. Ze volgde een toneelopleiding bij het California Shakespeare Theater en bij het American Conservatory Theater. Op het toneel speelde ze onder meer in Richard III, Twelfth Night en As You Like It.
  Zendaya heeft drie jaar gedanst bij een dansgroep genaamd Future Shock Oakland, waar ze hiphop- en huladansen leerde.

  2009-heden: Doorbraak

  Zendaya begon haar professionele carrière als model voor Macy's, Mervyns en Old Navy. Ook was ze te zien in een iCarly speelgoed advertentie samen met Stefanie Scott. Zendaya speelt tegenwoordig in de originele Disney Channelserie Shake It Up als Raquel "Rocky" Blue samen met Bella Thorne als CeCe Jones.
  Zendaya's eerste single heette "Swag It Out", gecomponeerd door Bobby Brackins en geproduceerd door Glenn A. Foster, werd online uitgebracht door iTunes en Amazon. In 2011 is Zendaya genomineerd voor een Shorty Award voor Beste Actrice. Zendaya's tweede single "Watch Me", waarin ook Bella Thorne te horen is, werd uitgebracht op 21 juni 2011. Het is geproduceerd door Ben Charles, Aaron Harmon en Jim Wes. Dat nummer bereikte positie 63 in de Billboard Hot Digital Songs, nummer 86 in de Billboard Hot 100 en de 9e plaats in de USA Top Heatseekers. De muziekvideo werd uitgebracht op 17 juni 2011 en geregisseerd door Lipo Chang.
  Haar eerste filmrol was in Frenemies (2012) samen met Bella Thorne en Stefanie Scott. In februari 2012 is "Something to Dance For" uitgebracht als een single voor Live 2 Dance. Het nummer bereikte de 70e plaats in de Britse hitlijsten en de 24e in die van de VS.

  Zendaya deed als jongste kandidaat ooit mee aan Dancing with the Stars samen met professioneel danspartner Valentin Chmerkovskiy (ook wel Val genoemd). In de eerste aflevering (18 maart 2013) dansten ze zichzelf naar de hoogste score: 24 punten. Op 15 april behaalde Zendaya haar eerste tienen, door juryleden Carrie Ann Inaba en Bruno Tonioli en in week 8 (7 mei) kreeg ze de eerste topscore (30 van de 30 punten) met een salsa met gastdanser Gleb Savchenko. Zendaya stond in week 9 (de halve finale) met dansstijlen quickstep en haar vertrouwde hiphop. Zendaya is doorgestemd naar de finale die op maandag 20 mei en dinsdag 21 mei 2013 plaatsvond en is geëindigd met een tweede plaats.

  Op 14 mei 2013 maakte Zendaya bekend dat haar eerste boek, Between U and Me, uit was. Ze heeft een overeenkomst met Amerikaanse uitgever Hyperion Books. Het boek gaat over tienerproblemen die Zendaya zelf heeft meegemaakt en hoe ze die heeft opgelost. Het boek werd verwacht op 6 augustus 2013, maar werd vanwege een fout bij de uitgever officieel verplaatst naar 27 augustus 2013.

  Eind juli 2013 werd bekendgemaakt dat Shake It Up! tot een einde kwam na drie seizoenen. Ook werd vermeld dat Zendaya bij Disney bleef en in augustus begon met het filmen van DCOM (Disney Channel Original Movie) Boys Are Dogs. De naam 'Boys Are Dogs' veranderde later naar Unleashed. Nog een paar weken later werd de naam weer veranderd, naar Zapped.

  Op 12 augustus 2013 maakte Zendaya via JustJaredJr de naam en cover van haar debuutalbum die op 17 september 2013 in de VS en Canada uitkwam bekend. Het album is naar haarzelf vernoemd: 'ZENDAYA'.

  Een aantal weken nadat de opnames van Zapped gestopt waren, werd bekend dat Zendaya waarschijnlijk terug zou keren naar Disney Channel. Hier zou ze de hoofdrol in de Disey Channel serie 'Super Awesome Katy' spelen. Het gaat over een erg slim meisje dat erachter komt dat haar ouders spionnen zijn. Haar ouders verwachten dat Katy dezelfde voetstappen volgt. Een aantal weken nadat het nieuws over 'Super Awesome Katy' naar buiten kwam heeft Disney Channel bevestigd dat de show door zal gaan. Niet alleen zal Zendaya de hoofdrol spelen maar zal ze ook producent van de show zijn. De naam is nog niet zeker. "Zie ik eruit als een Katy?" vraagt Zendaya zich af. De productie begint in het voorjaar van 2014. De naam 'Super Awesome Katy' is nu vastgesteld als 'K.C Undercover'.

  Op 26 april 2014 trad Zendaya op met Replay tijdens de Radio Disney Music Awards (RDMA's) 2014 en won ze een Ardy voor best geklede artiest. Een jaar later, op 25 april 2015, was Zendaya de presentatrice van de RDMA's.

  Dancing with the Stars scorebord met danspartner Valentin Chmerkovskiy (Gemiddelde score: 26.7):

  Discografie

  Muziekvideo's

  Prijzen en nominaties

  Privé

  Zendaya woont anno 2013 in Los Angeles met haar familie en hond genaamd Midnight.

  Naamverandering

  Zendaya's ouders, Claire Stoermer & Kazembe Ajamu, hebben beide verschillende achternamen dan Zendaya. De reden hiervoor is dat Zendaya's moeder, Claire, haar achternaam niet veranderd heeft bij het huwelijk tussen haar en Zendaya's vader. (Toen nog) Kazembe Coleman vond zijn achternaam niet bij zichzelf passen en heeft ná Zendaya's geboorte zijn achternaam veranderd in Ajamu, waardoor Zendaya's achternaam dus nog Coleman is.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing