Mick Jagger

 • Michael Philip Jagger (Dartford (Kent), 26 juli 1943) is een Brits rockmuzikant, acteur, schrijver, componist en producer, maar is het bekendst als zanger (en mondharmonicaspeler) van The Rolling Stones.

  Biografie

  Jagger werd geboren in het Livingstone Hospital in East Hill, Dartford. Hij groeide op in een familie uit de middenklasse. Zijn vader, Basil "Joe" Jagger (6 april 1913 - 11 november 2006) was net zoals diens vader leerkracht. Zijn moeder, Eva (13 april 1913 - 18 mei 2000), een Australische immigrante, was een actief lid van de Conservatieve Partij. Mick heeft nog een jongere broer, Chris Jagger, die ook actief is als muzikant. Na de middelbare school ging Jagger studeren aan de London School of Economics. Na een jaar liet hij de studie vallen om zich te richten op zijn carrière als zanger.

  Hij liet zijn studie vallen nadat hij Keith Richards ontmoette. Beide mannen kenden elkaar uit hun jeugd, toen ze naar dezelfde school gingen. Nadat ze elkaar uit het oog verloren hadden, ontmoetten ze elkaar weer in een station. Jagger had tijdens die bewuste ontmoeting een aantal Rhythm and blues-platen onder zijn arm en Richards sprak hem hierover aan. Hun oude vriendschap werd hersteld en Richards en Jagger begonnen een bandje - Little Boy Blue and the Blue Boys - samen met Dick Taylor, die er al snel uitstapte, en Brian Jones. Ze hadden eerst geen platencontract, maar kregen dat wel toen Taylor werd vervangen door Charlie Watts, een jazzdrummer. Als bassist kozen de mannen Bill Wyman. De band ging een beetje rondtoeren in clubs en steden en in 1963 kwam hun eerste single uit: Come on, een cover van Chuck Berry. Ook kreeg de band een manager: Andrew 'Loog' Oldham. De band tekende een contract bij het grote Decca Records.

  Solocarrière

  Buiten de Stones heeft Jagger ook een solocarrière. Hij slaagde er niet in om solo dezelfde successen te behalen als met de Stones. In 2011 verscheen een album waarbij Jagger als bandlid van de Band Superheavy fungeert.

  Op 12 december 2003 werd Jagger geridderd door de Britse koningin Elizabeth II voor zijn diensten aan de muziek. Zijn bandgenoot Keith Richards was niet onder de indruk en beschreef het als een triviale eer.

  Privéleven

  Jagger is twee keer getrouwd geweest, met Bianca Pérez-Mora Macías en met Jerry Hall. Hij heeft zeven kinderen (geboren tussen 1970 en 1999, onder wie de modellen Jade, Lizzy en Georgia) bij vier verschillende vrouwen. De oudste kreeg hij met zangeres Marsha Hunt en de jongste werd geboren uit een relatie met model Luciana Gimenez Morad. Hij heeft vijf kleinkinderen van zijn oudste twee dochters, onder wie twee kleindochters en een kleinzoon van Jade. Sinds 2001 leefde Jagger samen met L'Wren Scott tot haar onverwachte overlijden, op 17 maart 2014.

  Hij heeft verder relaties gehad met onder andere Marianne Faithfull en Carla Bruni, de echtgenote van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy.

  Trivia

  Bij gelegenheid leent Jagger zijn naam aan goede doelen of humanitaire projecten. In december 2008 werkte hij mee aan een (korte) film met de naam Gimme Shelter (ontleend aan een nummer van The Rolling Stones en de gelijknamige eerdere film), die werd uitgebracht met acteur-regisseur Ben Affleck om een bedrag van 23 miljoen dollar in te zamelen voor de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, met name voor schoon water en noodhulp voor de naar schatting 250.000 vluchtelingen in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

  De opnamen waren in november 2008 gemaakt in de Noord-Kivu-provincie van dat land, en voorzien van het geluid van de gelijknamige song van het Stones-album Let it bleed (1969), waarvan het gebruik werd toegestaan voor deze campagne. De film werd geregisseerd door Ben Affleck en geschoten door John Toll ).

  Het nummer Moves like Jagger van Maroon 5 en Christina Aguilera gaat over Mick Jagger. Hij komt zelf regelmatig voor in de clip.

  Discografie

  Zie ook discografie The Rolling Stones.
  Zie ook discografie SuperHeavy.

  Filmcarrière

  Behalve dat Jagger muzikant is heeft hij ook een filmcarrière weten op te bouwen. Hij speelde mee in de volgende films:

  1. Mayor of the Sunset Strip, 2003
  2. The Man from Elysian Fields, 2001
  3. Enigma, 2001 (aka Enigma - Das Geheimnis 2002 (Duitsland)
  4. Mein liebster Feind - met Klaus Kinski 1999 (aka My Best Fiend)
  5. Saturday Night Live: The Best of Mike Myers, 1998
  6. Bent, 1997
  7. Freejack, 1992
  8. Faerie Tale Theatre 1982 tv-Serie
  9. Wings of Ash: Pilot for a Dramatization of the Life of Antonin Artaud 1978
  10. Umano non umano 1972
  11. Ned Kelly 1970
  12. Performance 1970

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.