For An Angel

Paul van Dyk

 • Paul van Dyk (pseudoniem van Matthias Paul) (Eisenhüttenstadt, 16 december 1971) is een succesvolle Duitse dj en producer.

  Van Dyk groeide op in het oosten van Berlijn. Hij luisterde in zijn jeugd veel naar The Smiths en New Order. In 1991 begon zijn carrière in een Berlijnse techno-discotheek, Tresor. Samen met Cosmic Baby bracht hij in 1992 zijn allereerste single Perfect Day uit, onder de naam The Visions of Shiva. In 1998 maakte het brede publiek kennis met Van Dyk toen hij de "E-Werk Club Mix" van het oorspronkelijk in 1994 uitgebrachte For an Angel van zijn debuutalbum 45 RPM uitbracht. Zijn doorbraakalbum is Out There and Back uit 2000, waarop de hitsingles We Are Alive, Another Way en Tell Me Why (The Riddle) staan. Andere bekende singles zijn Nothing But You en Time of Our Lives, van het album Reflections uit 2003, dat genomineerd werd voor een Grammy Award voor beste elektronische album.

  De muziek van Van Dyk wordt over het algemeen gelabeld als progressive trance, maar Van Dyk houdt zich nooit echt helemaal aan genrehokjes en wisselt tussen genres als trance, hardtrance, house, techno, rave, chill out en electro. Zijn muziek heeft vaak ook invloeden van pop en rock en heeft soms ook een wat new age-achtige sfeer. Van Dyk wil zijn muziek zelf eigenlijk niet categoriseren, maar als hij er een naam aan moest geven, zou hij zijn muziek simpelweg "elektronische dansmuziek" noemen.

  Naast het maken van muziek heeft Van Dyk een wereldwijd radioprogramma, Vonyc Sessions. Verder heeft hij zijn eigen platenlabel, Vandit Records.

  In 2005 werd hij voor het eerst door het vooraanstaande magazine DJmag.com uitgeroepen tot de nummer 1-dj ter wereld, waarmee hij Tiësto opvolgde die de titel drie jaar opeenvolgend had gewonnen.

  Van Dyk maakt bepaald geen geheim van zijn politieke voorkeur. Hij staat bekend als een trouwe aanhanger van de sociaaldemocratische SPD. Zo nu en dan bemoeit hij zich ook met de koers van de partij. In 2008 moest partijleider Kurt Beck het ontgelden

  Discografie

  Singles

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.