DJ Otzi

 • DJ Ötzi (St. Johann in Tirol, 7 januari 1971) is een Oostenrijkse popartiest, wiens naam eigenlijk Gerhard Friedle luidt. In 1995 werd hij in een karaokebar ontdekt en begon hij een loopbaan als animator. Eerst in Oostenrijk, maar later ook op Majorca in Spanje.

  Zijn muzikale doorbraak haalde DJ Ötzi onverwachts in 1999 met het après-ski-lied Anton aus Tirol. Dit werd niet alleen een hit in Oostenrijk, maar ook in Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, België, Luxemburg en Nederland. Het was zo onverwachts dat men er in het begin ook geen clip bij had. In 2001 haalde DJ Ötzi een nummer één hit in Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië met het lied Hey Baby. In 2001 heeft hij een nummer opgenomen met de Nederlandse Hermes House Band. Verrassend genoeg heeft hij ook twee keer een nummer één hit in Japan gehaald. Met zijn hit Einen Stern heeft hij in Duitsland en Oostenrijk niet alleen een nummer één hit gescoord, maar had hij ook de meestverkochte single van 2007. In Zwitserland is het geen nummer één geworden maar stond het een lange tijd in de top 10 De geruchten dat hij de openingssong voor het EK voetbal 2008 in Oostenrijk zou zingen bleken niet waar te zijn. Hij treedt ook regelmatig op met André Rieu.

  Kleding

  DJ Ötzi valt op, omdat hij steeds een soort wit gebreid mutsje op heeft. Verder gaat hij vrij modern gekleed behalve bij Tiroler volksliedjes zoals Anton aus Tirol en Gemma Bier Trinken. Dan heeft DJ Ötzi ook wel traditionele Oostenrijkse kleding aan zoals een lederhose.

  Singles

  Prijzen

  Hij werd 32 keer genomineerd voor de Amadeus Austrian Music Award en heeft hem 4 keer gewonnen:

  • Single van het jaar
  • Nieuwkomer van het jaar
  • Succesvolste Oostenrijkse kunstenaar in het buitenland
  • Succesvolste Oostenrijkse kunstenaar in het buitenland

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.