La Realite

Amadou & Mariam

 • Amadou & Mariam zijn twee Malinese muzikanten. Ze maken een mengeling van Malinese traditionele muziek en Westerse popmuziek.

  Het duo bestaat uit zangeres Mariam Doumbia (Bamako, 15 april 1958) en zanger en gitarist Amadou Bagayoko (Bamako, 24 oktober 1954). Amadou en Mariam staan ook wel bekend als "the blind couple from Mali", ze zijn namelijk allebei blind. Ze ontmoetten elkaar in 1974 op het Malinese instituut voor jonge blinden. Sinds 1980 treden ze samen op; de eerste jaren in Afrika en vanaf 1985 ook in Frankrijk en op wereldmuziekfestivals in de hele wereld. Grote internationale bekendheid kregen ze in 2005, met het door Manu Chao geproduceerde album Dimanche à Bamako.

  De muziek die ze maken is een combinatie tussen traditionele Malinese muziek met rockgitaren, violen, Cubaanse trompetten, Colombiaanse trombones en Indiase tabla's. Zelf noemen ze hun stijl ook wel Afro-blues. Kenmerkend zijn Amadous 'klaterende' gitaargeluid en dansbare ritmes.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.