Crying Lightning, live in Valencia - World Stage

Arctic Monkeys

 • Arctic Monkeys is een Britse indierockband uit Sheffield, Engeland en actief sinds 2002. De band bestaat uit zanger-gitarist Alex Turner, gitarist Jamie Cook, bassist Nick O'Malley en drummer Matthew Helders. Tot 2006 was Andy Nicholson bassist van de band.

  In 2004 en 2005 kreeg de band bekendheid door het verspreiden van hun demo's via het internet. Dit zorgde voor een mediahype rondom Arctic Monkeys en maakte hun debuutalbum Whatever people say I am, that's what I'm not in 2006 het best verkopende debuut ooit in het Verenigd Koninkrijk. Evenals het album bereikten de singles "I Bet You Look Good on the Dancefloor" en "When the Sun Goes Down" de nummer 1-positie in het land. Een jaar later volgde het tweede album Favourite Worst Nightmare, met leadsingle "Brianstorm". In 2009 verscheen het derde album Humbug, geproduceerd door Josh Homme en James Ford.

  De band werd op hun debuutalbum gekenmerkt door hun snelle, agressieve postpunk en Turners teksten die gebaseerd waren op eigen observaties en ervaringen in Sheffield. Met de komst van hun twee laatste albums evolueerde het geluid meer richting psychedelische en alternatieve rock.

  Biografie

  2002 - 2005: Oprichting en bekendheid via internet

  Alex Turner en Jamie Cook, twee buurjongens uit High Green (een buitenwijk van Sheffield), begonnen in 2001 met het spelen van muziek toen ze beiden een gitaar als kerstcadeau ontvingen. Turner en Cook zaten op Stockbridge High School, maar verlieten deze school toen ze zestien waren. Op Stockbrigde ontmoette het duo Matt Helders en bassist Andy Nicholson, met wie ze in 2002 een band vormden.

  Het vijftal begon met het oefenen in de garage van Turner onder de naam Bang Bang. In augustus 2003 vroeg Turner aan lokale producer Alan Smyth of hij een demo voor de band wilde opnemen. Op dat moment had Arctic Monkeys vier nummers; tijdens concerten werd de set gevuld met onder andere The Vines- en The White Stripes-covers. Smyth introduceerde de band aan muzikant Geoff Barradale, die zich aansloot als manager en vier demo's financierde. Barradale zorgde ook voor een lange reeks concerten in Noord-Engeland, zodat er een fanbase opgebouwd kon worden.

  Tijdens deze optredens werden er gratis demo's uitgedeeld, vaak door de bandleden zelf gebrand. Dit bleek succesvol: fans plaatsten de nummers op het internet, waardoor het bereik van de band nog groter werd.

  In april verkreeg Arctic Monkeys hun eerste artikel in de nationale pers; de Daily Star omschreef ze als "de meest opwindende band die dit jaar verschijnt".

  2005 - 2006: Whatever people say I am, that's what I'm not

  Na de zomer begon de band aan de opnamen van een debuutalbum. Deze sessies werden afgerond in oktober.

  In dezelfde maand verscheen het debuutalbum Whatever people say I am, that's what I'm not. Deze plaat werd in de eerste week 363.735 maal verkocht en was daardoor best verkopende debuutalbum ooit in het Verenigd Koninkrijk. Whatever... won verschillende prijzen: het kreeg de Mercury Music Prize, In april werd de dvd Scummy Man uitgebracht. De vrouw die in hun tweede single "When the Sun Goes Down" voorkomt, komt ook voor in deze korte film. In 2007 won deze dvd een NME Award.

  Eind mei, vlak voordat Arctic Monkeys een Amerikaanse toer zouden beginnen, verliet Nicholson tijdelijk de band. Als reden werd vermoeidheid aangegeven. Zijn vervanger werd Nick O'Malley, bassist bij The Dodgems.

  De eerste uitgave na de komst van O'Malley was de single "Leave Before the Lights Come On".

  2006 - 2007: Favourite Worst Nightmare en Old Trafford-optreden

  In het najaar begon de band met het schrijven en opnemen van een vervolgalbum.

  De tweede single van het album "Fluorescent Adolescent" werd uitgebracht op 9 juli.

  In dezelfde maand bracht de band onder het pseudoniem The Death Ramps een ep uit, met de nummers "Death Ramps" en "Nettles". Deze twee nummers fungeerden ook als B-kant voor de derde single "Teddy Picker".

  2008 - 2010: Humbug

  Arctic Monkeys begon in januari 2008 met het schrijven van nieuwe nummers. In januari werden zes nummers opgenomen. De band had op dat moment bijna de neiging om een heel album te maken, maar koos voor een rustiger tempo en stelde het verdere werk uit tot de zomer.

  Het optreden van de band in december 2007 in het Manchester Apollo dat werd opgenomen, werd in 2008 uitgebracht. De dvd Arctic Monkeys Live at the Apollo verscheen op 3 november en werd geregisseerd door Richard Ayoade. De film ging in oktober in première in een reeks cinema's in het Verenigd Koninkrijk.

  In januari 2009 speelde de band voor het eerst in een jaar weer een concert. Het vond als onderdeel van een Australische toer plaats in Wellington en bevatte vier niet eerder gehoorde nummers.

  2011 - 2013 "Suck It And See"

  Op donderdag 10 maart 2011 kondigden Arctic Monkeys hun vierde studio-album, genaamd "Suck It and See", aan voor een uitgave op 6 juni 2011. Het album bevat 12 nummers, waarvan het nummer "Brick By Brick" al eerder op YouTube te vinden was. Het nummer "Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair" zal als eerste single uitgebracht worden en digitaal uitkomen op 11 april 2011. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen 2012 in Londen speelden de Arctic Monkeys twee nummers ("I Bet You Look Good on the Dancefloor" en een cover van The Beatles' song "Come Together") voor de ogen van een groot publiek waaronder aanwezig Queen Elizabeth. Verder is de openingsceremonie over de hele wereld door honderden miljoenen mensen bekeken.

  2013 - heden: "AM"

  In 2012 werd aan het vijfde studioalbum "AM" gewerkt. Opnames zijn onder andere gemaakt in de opnamestudio Rancho de la Luna, Joshua Tree (Verenigde Staten). Josh Homme is zoals op vorige albums ook op dit album te horen.

  Muziekstijl

  Volgens Allmusic zorgde "het destilleren van het geluid van Franz Ferdinand, The Clash, The Strokes en The Libertines tot een hybride van stoere indierock en dansbare neo-punk ervoor dat Arctic Monkeys een van de grootste bands van het nieuwe millennium werd".

  De teksten van Arctic Monkeys-nummers, geschreven door Alex Turner, gaan vaak over het leven van de Engelse jeugd. Daarbij werden eigen ervaringen verwerkt in de nummers, waardoor de thema's vaak hun eigen omgeving in High Green en persoonlijke gebeurtenissen zijn. Onderwerpen waren onder andere uitsmijters (in "From the Ritz to the Rubble"), prostituees (in "When the Sun Goes Down") en politie (in "Riot Van").

  Whatever people say I am, that's what I'm not werd door Turner behandeld als een conceptalbum. Producer Jim Abbiss:

  Bezetting

  • Alex Turner: leadzanger/gitarist (2002-heden)
  • Jamie Cook: gitarist (2002-heden)
  • Nick O'Malley: bassist (2006-heden)
  • Matthew Helders: drummer (2002-heden)

  Voormalige bandleden

  • Andy Nicholson: bassist (2002-2006)
  • Glyn Jones: leadzanger (2002)

  Prijzen

  Gewonnen

  Genomineerd

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.