Mandy Moore

  • Amanda Leigh "Mandy" Moore (Nashua, 10 april 1984) is een Amerikaans zangeres en actrice.

    Levensloop

    Moore groeide op in Florida en werd bekend als een tienerster in 2000, na de verschijning van haar debuutalbum So Real met de hit Candy. Hoewel ze in de Verenigde Staten en Azië een aantal hits had, is ze als artieste nooit groot geworden. Vooral in haar beginjaren werd Moore vooral gezien als de een Britney Spears-kloon. In 2001 begon ze ook aan een filmcarrière met een hoofdrol in A Walk to Remember uit 2002, gevolgd door enkele hoofdrollen in vaak tienerfilms. Ook speelde ze een tijdje zichzelf in de HBO-serie Entourage. Hierin speelde ze het vriendinnetje van een van de hoofdrolspelers.

    Moore werd geboren als dochter van Stacy, een voormalig nieuwslezeres, en de American Airlines-piloot Don Moore. Ze begon met zingen toen zij de musical Oklahoma! zag. Zij begon haar zangcarrière met het zingen van het nationale volkslied bij sporttoernooien in de buurt van Orlando, Florida. Op haar 14e werd ze gespot door een medewerker van FedEx die een demo opnam en verstuurde naar Epic Records, waar ze een contract van kreeg aangeboden. Op haar 15e kwam de single So Real uit en mocht ze meetoeren met de Backstreet Boys.

    Moores privéleven wordt vaak besproken in de roddelbladen, inclusief haar relaties met tennisser Andy Roddick en acteurs Wilmer Valderrama (deze beweerde haar ontmaagd te hebben) en Zach Braff.

    Discografie

    Albums

    • 1999 - So Real
    • 2000 - I Wanna Be with You
    • 2001 - Mandy Moore
    • 2003 - Coverage
    • 2004 - The Best of Mandy Moore
    • 2005 - Candy
    • 2007 - Wild Hope
    • 2009 - Amanda Leigh

    Filmografie

    • 2012 - Tron: Uprising[1] (stem) ... Mara
    • 2011 - Love, Wedding, Marriage ... Ava
    • 2010 - Rapunzel (stem) ... Rapunzel
    • 2007 - Dedication ... Lily Riley
    • 2007 - License to Wed ... Sadie Jones
    • 2007 - Because I Said So ... Milly
    • 2007 - Romance & Cigarettes ... Baby
    • 2007 - Southland Tales ... Madeline Frost Santaros
    • 2006 - Brother Bear 2 (stem) ... Nita
    • 2006 - American Dreamz ... Sally Kendoo
    • 2005 - Racing Stripes (stem) ... Sandy
    • 2004 - Saved! ... Hilary Faye
    • 2004 - Chasing Liberty ... Anna Foster
    • 2003 - How to Deal ... Halley Martin
    • 2002 - Try Seventeen (ook bekend als All I Want) ... Lisa
    • 2002 - Kingdom Hearts (stem (voor computerspel)) ... Aeris
    • 2002 - A Walk to Remember ... Jamie Sullivan
    • 2001 - The Princess Diaries ... Lana Thomas
    • 2001 - Dr. Dolittle 2 (stem)

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.