Kenny G with Toni Braxton

 • Toni Michelle Braxton (Severn (Maryland), 7 oktober 1967) is een Amerikaanse zangeres. Ze heeft zes keer een Grammy Award gewonnen. In 2011 werd Braxton opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame.

  Biografie

  Braxton is de oudste van in totaal zes kinderen. Ze zat op school op de Richard Henry Lee Elementary School, Corkran Middle School en de Glen Burnie High School. Haar vader was een geestelijke en zijn kinderen groeiden op in een zeer strikt religieus huishouden. Het eerste optreden van Braxton was het meezingen in een kerkkoor. Ze genoot een opleiding aan de Bowie State University om een lerares te worden maar kwam er toch achter dat ze een carrière in de muziek wilde hebben.

  Braxton is op meerdere manieren succesvol geweest in de muziekbusiness. Allereerst zat ze in de soulgroep The Braxtons samen met haar vier zussen. Hierna is ze een succesvolle solocarrière begonnen en verkocht wereldwijd zo'n 48 miljoen platen. Haar bekendste hit is Unbreak My Heart. Verder scoorde ze hoog met singles als Breathe Again, You're Makin' Me High, I Don't Want To en He Wasn't Man Enough. Hoewel Braxton aanvankelijk erg populair was in de jaren 90, heeft de zangeres echter geen groot succes meer gekend sinds de release van More Than A Woman, haar vierde album uit 2002 wat een flop werd. Door matig succes veranderde Braxton ook meerdere malen van platenmaatschappij. Met Il Divo scoorde de zangeres in 2006 voor een laatste maal een Europese hit met het nummer The Time Of Our Lives.

  Naast zingen heeft Braxton zich altijd beziggehouden met acteren. Zo speelde ze in 1998 de rol van Belle in de Broadway Disney-musical Beauty and The Beast en vertolkte in 2003 de rol van Aida in de gelijknamige musical. Tevens leverde ze een bijdrage van het zevende seizoen van Dancing With The Stars in de VS.

  Braxton trouwde op 21 april 2001 met Keri Lewis. Ze hebben twee kinderen.

  In augustus 2007 meldde de pers dat er borstkanker bij Braxton zou zijn geconstateerd. Later maakte ze zelf bekend dat dit absoluut onwaar is. Wel is er in 2008 een goedaardig gezwel uit haar borst verwijderd.

  Discografie

  Singles

  Radio 2 Top 2000

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.