Beyoncé Knowles

 • Beyoncé Giselle Knowles-Carter (Houston (Texas), 4 september 1981) is een Amerikaanse R&B-zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster. Geboren en opgegroeid in Houston, Texas, nam ze als kind deel aan diverse zang- en danswedstrijden, en verwierf in de late jaren 1990 bekendheid als lead zangeres van de R&B meisjesgroep Destiny's Child. Met haar vader Mathew Knowles als manager, werd de groep een van 's werelds bestverkopende meidengroepen ooit. Gedurende een pauze in het bestaan van de groep bracht Beyoncé's haar debuutalbum Dangerously in Love (2003) uit, waarmee ze wereldwijd haar naam als solo artiest vestigde; het werd 11 miljoen keer verkocht en leverde vijf Grammy Awards op, naast de twee singles 'Crazy in Love' and 'Baby Boy' die de eerste plaats van de Amerikaanse Billboardlijst haalden.

  Na het uit elkaar vallen van Destiny's Child in juni 2005 bracht ze haar tweede solo album uit, B'Day (2006), dat de hits 'Déjà Vu', 'Irreplaceable' en 'Beautiful Liar' opleverde. Ook waagde Beyoncé zich aan het acteren, met een voor de Golden Globe Award-genomineerde rol in Dreamgirls uit 2006, en rollen in The Pink Panther uit 2006 en Obsessed uit 2009. Zowel haar huwelijk met rapper Jay Z als haar typering van Etta James in de film Cadillac Records uit 2008 oefenden invloed uit op haar derde album, I Am... Sasha Fierce (2008), waarmee ze haar alter-ego Sasha Fierce aan de openbaarheid prijsgaf en zes Grammy Awards won in 2010, een record-aantal voor een vrouwelijke artiest, waaronder de Song of the Year voor "Single Ladies (Put a Ring on It)". Vervolgens laste Beyoncé een carrièrepauze in en nam het management van haar carrière in eigen handen. Haar vierde album 4 uit 2011 was minder scherp van toon en laat invloeden horen uit de jaren 1970 (funk), de jaren 1980 (pop), alsmede de jaren 1990 (soul). Haar vijfde studio album, Beyoncé (2013), kreeg lovende recensies en onderscheidde zich van eerdere releases door de experimentele productie en het aanroeren van donkere thema's. Zij is het gezicht van haar eigen kledinglijn House of Deréon.

  Naar eigen zeggen een "modern-day feminist", Het tijdschrift Time nam haar zowel in 2013 als 2014 op in de lijst van 100 invloedrijkste mensen ter wereld.

  Levensloop

  Geboorte en jeugd

  Beyoncé Giselle Knowles werd geboren in Houston, Texas als kind van Celestine Ann "Tina" (geboren Beyincé), een kapster en eigenaresse van een salon, en Mathew Knowles, die verkoopmanager bij Xerox was.

  In de herfst van 1990 begon Beyoncé aan de Parker Elementary School, een muzikale school in Houston, waar ze bij het schoolkoor ging.

  Op achtjarige leeftijd deden Beyoncé en haar vriendin Kelly Rowland mee aan een auditie voor een meisjesgroep en ontmoette daar Latavia Roberson.

  1997–2001: Destiny's Child

  In 1996 veranderde de groep haar naam in Destiny's Child, naar een passage in het Bijbelboek Jesaja. en scoorde hun eerste grote hit met 'No, No, No'. De groep raakte nu gevestigd en het redelijk verkopende album leverde hen drie Soul Train Lady of Soul Awards voor Beste R&B/Soul Album van het jaar, Beste nieuwe artiest in de R&B/Soul of Rap en Beste R&B/Soul single voor 'No, No, No'. Het tweede, multi-platinum album The Writing's on the Wall verscheen in 1999, met daarop enkele van de groeps bekendste nummers, zoals 'Bills, Bills, Bills' (hun eerste Amerikaanse nummer 1 single), 'Jumpin' Jumpin' en 'Say My Name', welk laatste nummer hun meest succesvolle en een herkenningsnummer voor de groep werd.

  'Say My Name' won de Grammy Award voor Beste R&B Uitvoering door een vocaal duo of vocale groep en de Grammy Award voor Beste R&B Song op de 43e editie van de Grammy Awards.

  De manier waarop Mathew het management van de groep vervulde leidde tot onvrede bij LeToya Luckett en Roberson. Zij werden uiteindelijk vervangen door Farrah Franklin and Michelle Williams.

  Knowles werd wereldwijd bekend met de meidengroep Destiny's Child, die succesvol was van 1997 tot 2005. De liedjes waren voornamelijk R&B. De andere leden van Destiny's Child waren Michelle Williams en Kelly Rowland.

  Dangerously in Love

  In 2003 bracht Knowles haar eerste soloalbum Dangerously in Love uit, dat wereldwijd meer dan twaalf miljoen keer verkocht werd. Voor dit album werkte ze samen met onder anderen Missy Elliott, Sean Paul en Jay Z. De eerste single, Crazy in love, was een groot wereldwijd succes: het kwam op nummer 2 in Nederland, 1 in de Verenigde Staten en in de top 10 in bijna alle landen. De volgende singles – Baby boy, Me, myself and I en Naughty girl – waren ook een succes. Baby boy en Naughty girl haalden de top tien en Me, myself and I piekte op 14. In de Verenigde Staten kwamen alle vier singles in de top vijf. Met dit album won ze vijf Grammy's op één avond; hiermee zette ze een record.

  B'Day

  Haar tweede album kwam uit op 4 september 2006 en heette B'Day. Een toepasselijke titel, want Knowles vierde op die datum haar (vijfentwintigste) verjaardag. Het album werd binnen twee weken na voltooiing van de opnamen van de film Dreamgirls opgenomen. Het album kwam in de Amerikaanse Billboard 200 op nummer 1 binnen met meer dan 541.000 verkochte exemplaren in de eerste week. In april 2007 bracht ze B'Day opnieuw uit, onder de naam B'Day Deluxe Edition – deze uitgave heeft een iets andere tracklist dan de eerste versie van het album. De luxe-editie (Deluxe Edition) bevat onder andere Spaanstalige liedjes en een duet met zangeres Shakira, Beautiful Liar.

  I Am... Sasha Fierce.

  In november 2008 bracht Knowles haar derde soloalbum I Am... Sasha Fierce uit. In een interview met producer Rodney Jerkins zei hij dat de stijl van het album steeds verandert en dat het album is geïnspireerd op de film Cadillac Records waarvoor Knowles is gecast om de rol van Etta James te vertolken. Het album is onderverdeeld in twee cd's. Het eerste deel van het album 'I am...' bevat vooral rustige nummers waarin Knowles' vocale prestaties de boventoon voeren. Het tweede deel van het album 'Sasha Fierce' bevat uptempo-nummers. Ook in het fotoboekje bij de cd wordt een onderscheid gemaakt tussen de Knowles en Sasha Fierce. Voor het 'I Am...'-deel poseert ze rustig in sobere kledij, terwijl ze voor 'Sasha Fierce' in motorjack en met zwaardere make-up lustig in de camera kijkt. In oktober 2008 kwamen de eerste twee singles van het album uit: If I Were a Boy (I Am...) en Single Ladies (Put a Ring on It) (Sasha Fierce). Knowles was daarmee een van de eerste artiesten die twee singles tegelijkertijd uitbracht. De singles hadden beide hun videopremière op het internet. De volgende singles zijn Halo (I Am...) en Diva (Sasha Fierce). Tijdens haar I Am... Tour trad ze op 2 en 3 mei 2009 op in Nederland en op 7 mei in België. Haar I Am... Tour is geëindigd in juni 2010. Op dit album staat ook het nummer Videophone, dat ze samen met Lady Gaga uitbracht. De videoclip kwam in november 2009 uit.

  4

  De eerste single van het album 4 is Run the World (Girls) en werd uitgebracht op 21 april 2011. Eén dag nadat het nummer was uitgebracht debuteerde Run the World al op nummer 60 in de Single Top 100. De volgende week schoot het naar nummer acht, de hoogste positie. Het bijbehorende album wordt uitgebracht op 24 juni in Nederland en op 28 juni in de Verenigde Staten. De tweede single is Best Thing I Never Had, het nummer kwam binnen op nummer 70 in de Single Top 100. Andere singles waren Love on Top, Countdown en End of Time. 4 kwam binnen op nummer twee in de Nederlandse Top 100. Hij haalde de nummer één positie in de VS, het VK, Spanje, Ierland, Zwitserland en Zuid-Korea.

  Beyoncé

  Op 12 december 2013, vlak voor middernacht, bracht Knowles exclusief via iTunes haar vijfde studioalbum Beyoncé uit, dat 14 liedjes en 17 muziekvideo's bevat. Vanaf 20 december was het album in de winkels beschikbaar. De eerste single van het album was 'XO'. Op 24 november 2014 kwam de Platinum Edition van Beyoncé uit. Het is een box die bestaat uit 2 cd's en 2 dvd's. Waaronder twee nieuwe singles, 4 remixes, HBO X10 Live en de oorspronkelijke Beyoncé album.

  Privéleven

  Haar vader was vanaf het begin van haar loopbaan haar zakelijk manager (tot maart 2011) en haar moeder was haar stiliste. Knowles is methodiste en trouwde op 4 april 2008 in besloten kring met Jay Z. Op 7 januari 2012 werd in het Lenox Hill Hospital te New York hun dochter geboren.

  Films

  De laatste jaren is Knowles ook actief als actrice. Zo speelde ze onder andere een hoofdrol in het derde deel van Austin Powers en in 2006 in de remake van The Pink Panther. In 2006 kwam Dreamgirls uit in de bioscoop. In deze film speelt Knowles samen met Eddie Murphy, Jamie Foxx en American Idol finaliste Jennifer Hudson. Onlangs heeft Knowles de film "Cadillac Records" gefilmd waarin zij de rol van blueszangeres Etta James vertolkt. Voor deze rol werd zij gecoacht door de echte Etta James zelf. Voor deze film moest ze zeker 8 kilo aankomen. De film kwam eind december 2008 uit in Amerika. In 2009 kwam de film 'Obsessed' uit, een thriller waarin Knowles de hoofdrol vertolkt als Sharon. Ook heeft ze in 2013 de stem ingesproken van Queen Tara in de Amerikaanse animatie film Epic.

  Muziek en stem

  Knowles is opgegroeid met de muziek van Anita Baker en Luther Vandross, met wie ze later een duet opnam. Beyoncé gebruikt ook invloeden in haar muziek van Amerikaanse artiesten als Prince, Aretha Franklin, Mariah Carey, Whitney Houston, Janet Jackson, Michael Jackson, Mary J. Blige, Diana Ross, Donna Summer en Tina Turner, met wie zij samen optrad tijdens de uitreikingsceremonie van de Grammy Awards in 2008.

  Beyoncés muziek wordt omschreven als een moderne vorm van R&B, maar bevat ook invloeden van muziekgenres als dancepop, pop en soul. Ook nam de zangeres een aantal liedjes op in het Spaans voor haar opnieuw uitgekomen tweede soloalbum B'Day. Met Destiny's Child had zij al eerder een Spaans nummer opgenomen. In haar jeugd kreeg Beyoncé op school Spaanse les, maar tegenwoordig spreekt zij slechts een paar woorden Spaans. Voor de opname van de Spaanse nummers werd zij per telefoon gecoacht door Rudy Perez. Beyoncé heeft ook een keer in het Frans gezongen tijdens de uitreiking van de Oscars.

  In 2010 lanceerde Beyoncé haar eigen parfum, genaamd Heat. Eerder speelde ze al een rol in televisiereclames voor parfums van Tommy Hilfiger en Emporio Armani. Een vervolg op Beyonce Heat volgde in 2011, Heat Rush. De derde geur in de reeks is Midnight Heat, uitgebracht in 2012. Naast deze reeks lanceerde Beyonce nog meer geuren.

  Discografie

  Albums

  • 2003 Dangerously In Love (cd)
  • 2004 Live at Wembley (cd/dvd)
  • 2005 Speak My Mind (cd)
  • 2006 B'Day (cd)
  • 2007 B'Day Deluxe (cd/dvd)
  • 2007 B'Day Anthology Video Album (dvd)
  • 2007 Irreemplazable (ep)
  • 2007 The Beyoncé Experience: Live (dvd)
  • 2008 I Am... Sasha Fierce (cd)
  • 2008 I Am... Sasha Fierce Deluxe Edition (cd)
  • 2009 I Am... Sasha Fierce Platinum Edition (cd)
  • 2011 4 (cd)
  • 2011 4 Deluxe Edition (cd)
  • 2013 Beyoncé (cd/dvd)
  • 2014 Beyoncé Platinum Edition (cd/dvd)

  Live-dvd's

  • 2004 Beyoncé: Live at Wembley
  • 2007 The Beyoncé Experience: Live
  • 2009 I Am ... Yours: An Intimate Performance at Wynn Las Vegas
  • 2009 Beyond The Ballad
  • 2010 I Am... World Tour
  • 2011 Beyoncé - Live at Roseland: Elements of 4
  • 2013 Life Is But a Dream
  • 2014 The Mrs. Carter Show World Tour: Live
  • 2014 HBO On The Run Tour: Live in Paris

  Tournees

  • 2003-2004: Dangerously in Love World Tour
  • 2004: Verizon Ladies First Tour (z Alicia Keys i Missy Elliott)
  • 2007: The Beyoncé Experience
  • 2009-2010: I Am... World Tour
  • 2013: The Mrs. Carter Show World Tour
  • 2014: The Mrs. Carter Show World Tour
  • 2014: On The Run Tour

  De tours van 2013 en 2014 hebben weliswaar dezelfde naam, maar de setlist en de outfits zijn totaal anders.

  Trivia

  • In oktober 2006 spande zangeres Jennifer Armour een rechtszaak aan tegen Knowles vanwege plagiaat op het nummer "Baby Boy" uit 2003 dat Knowles zong met Sean Paul. Volgens Armour kwam een deel van de tekst overeen met haar eigen nummer Got a little bit of love for you. Een jaar later, oktober 2007, werd Knowles hiervan vrijgesproken, maar ging Armour in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelde een maand later dat er geen enkel redelijk persoon na het horen van de twee liederen zou concluderen dat ze overeenkomen.[35]
  • Knowles heeft het nummer "Honesty" van Billy Joel gecoverd voor het album "Love Destiny", dit album verscheen eind juni 2008 in Japan ter ere van het tienjarige bestaan van Destiny's Child.
  • In januari 2012 werd bekendgemaakt dat de paardenvlieg Scaptia (Plinthina) beyonceae naar Beyoncé is vernoemd. Bryan Lessard van het Australische onderzoeksbureau CSIRO gaf de vlieg de naam vanwege het opvallende achterwerk van de vlieg. "Het waren de unieke dikke gouden haren op het achterste van de vlieg waardoor ik op de naam kwam" – aldus Bryan Lessard.[36][37]
  • In april 2011 bracht Knowles samen met Swizz Beatz een bewerking op haar nummer Get Me Bodied uit, getiteld Let's Move Your Body, met het doel mensen meer te laten bewegen. Tijdens de VMA Awards van 2014 nam zij de Video Vanguard Award in ontvangst.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.