Anggun

 • Anggun, eigennaam Anggun Cipta Sasmi (Jakarta, 29 april 1974) is een Indonesisch rock- en popzangeres.

  Levensloop

  Anggun groeide op op Jakarta; vanaf haar zevende kreeg ze zangles van haar vader. Ze oefende dagelijks en op haar negende nam ze een eerste kinderalbum op, Kepada Alam dan Pencinta-Nya. Ze werd muzikaal beïnvloed door lokale Javaanse rockartiesten en daarnaast internationaal door Elvis Presley, Metallica en The Police.

  In 1992 trouwde ze met de Fransman Michel Georgea; het huwelijk hield echter niet lang stand. Hetzelfde jaar richtte ze een eigen label op, Bali Cipta Record, waarmee ze haar laatste Indonesische album uitbracht: Anggun C. Sasmi... Lah!!! in 1993. Ondanks dat ook dit album succesvol werd, was ze ontevreden met haar muziekcarrière in eigen land en zocht ze naar mogelijkheden om haar carrière internationaal vorm te geven.

  In 1995 vertrok ze daarom vanuit Indonesië naar Londen. Het geld uit de verkoop van haar label raakte zienderogen op zonder dat het haar daar lukte haar carrière opnieuw op te starten. Na een jaar besloot ze het in een ander land te proberen. In eerste instantie dacht ze aan Nederland vanwege de vele Indonesiërs die er wonen, maar ze koos uiteindelijk voor Parijs.

  Deze keus bleek voor haar de juiste carrièremove te worden. Meteen met haar eerste single La neige au Sahara (1997) / Snow On The Sahara (1998) kwam ze internationaal in de belangstelling te staan. In Frankrijk behaalde ze hiermee meteen haar grootste hit met een top 16 notatie, ex aequo met haar hit Être une femme later in 2005.

  In 2005 schreef ze het nummer Saviour voor de film Transporter 2. Voor de speelfilm Earth zong ze in 2007 het lied Un Jour Sur Terre en werkte ze aan de Franstalige versie van de film mee als verteller.

  Eurovisiesongfestival 2012

  Anggun vertegenwoordigde Frankrijk op het Eurovisiesongfestival 2012. Frankrijk was rechtstreeks geplaatst voor de finale van dit festival, waardoor Anggun niet moest aantreden in de halve finale. Anggun bracht in Bakoe het lied Echo (you and I) ten gehore. De zangeres haalde er de 22ste plaats op 26 deelnemers.

  Discografie

  Engelstalig

  Indonesisch/Maleis

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing