Morten Harket

 • Morten Harket (Kongsberg, Noorwegen, 14 september 1959) is een Noorse zanger, die midden jaren 80 van de twintigste eeuw bekend werd als zanger van de popgroep a-ha. Ook was en is hij actief als solo-artiest.

  Biografie

  Op vierjarige leeftijd leerde Harket piano spelen. Hij groeide op met klassieke muziek. Op zijn zestiende maakte hij pas kennis met pop- en rockmuziek. Hij wilde priester worden, maar toen hij lid werd van rockband Bridges stopte hij met zijn studie theologie.

  In 1983 vormde hij a-ha samen met Magne Furuholmen (keyboards) en Paul Waaktaar (bas, gitaar, piano). Bij het uitbrengen van de videoclip voor Take on Me werd Harket (en daarmee ook a-ha) beoordeeld op zijn uiterlijk. Harket werd gezien als een kloon van Simon le Bon. De muziek van a-ha was gevarieerder dan de single Take On Me deed vermoeden, wat zorgde voor waardering van Harket als zanger en van a-ha.

  Toen a-ha in 1987 muziek opnam voor de James Bond film 'The Living Daylights, werd Harket gevraagd voor de rol van schurk. Harket wees dit aanbod af.

  Na het uiteenvallen van a-ha begin jaren 90, begon Harket een solocarrière. In 1993 verscheen Poetenes Evangelium, zijn eerste soloalbum, geheel opgenomen in het Noors. In 1995 bracht hij Wild Seed uit, zijn eerste Engelstalige album. Vooral in Noorwegen had hij succes met dit album. In tegenstelling tot zijn werk bij a-ha leverde Harket een bijdrage aan de muziek en teksten van het album, die grotendeels door de Noorse dichter Havard Rem werden gemaakt. Buiten Noorwegen had het album minder succes, onder meer door slechte promotie van de platenmaatschappij.

  In 1996 bracht Harket Vogts Villa uit, wederom geheel in het Noors opgenomen. In hetzelfde jaar presenteerde hij het Eurovisiesongfestival, hierbij zong hij ook het nummer Heaven's Not For Saints dat ook op single verscheen.

  In 2000 kwam a-ha weer bij elkaar. Tot 2010 bracht de band vier nieuwe albums uit en boekte daarmee successen in Noorwegen, Duitsland en Groot-Brittannië, maar dezelfde mate van succes zoals in de jaren 80 bleef uit. In 2008 verscheen een nieuw solo-album van Harket, getiteld Letter From Egypt.

  In 2010 nam a-ha afscheid, waarna Harket zijn solocarrière hervatte.

  In april 2012 verschijnt het album Out Of My Hands, voorafgegaan door de single Lightning in Noorwegen . Het album bevat muzikale bijdragen van onder anderen singer-songwriter Espen Lind, de Zweedse band Kent en de Pet Shop Boys.

  In april 2014 verschijnt het album Brother.

  Privé

  Harket is getrouwd geweest met de Zweedse actrice Camilla Malmquist van 1 februari 1989 tot mei 1998. Hij woont nu samen met Inez Andersson.

  Uit zijn huwelijk met Camilla Malmquist heeft hij drie kinderen: twee zoons en een dochter. Met Anne Mette Undlien heeft hij een dochter Henny, ook met Inez Andersson heeft hij een dochter.

  Als hobby's heeft Harket tekenen, schilderen, muziek, orchideeën en auto's.

  Trivia

  Bunty Bailey, het meisje in de videoclip van Take On Me, was de toenmalige vriendin van Harket.

  Discografie

  Zie ook discografie a-ha.

  Albums

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.