Georgina

 • Georgina Carolina Verbaan (Den Haag, 9 oktober 1979) is een Nederlands actrice, zangeres en presentatrice.

  Biografie

  Verbaan rondde de mavo af op het Erasmus College te Zoetermeer. In 1990, op elfjarige leeftijd, werd ze lid van de musicalgroep Harlekijn in Zoetermeer. Tot haar twaalfde maakte ze met deze groep diverse kindermusicals. Vanaf 1991 kreeg Verbaan les op Jeugdtheaterschool Rabarber in Den Haag.

  Verbaan debuteerde in 1997 als Hedwig Harmsen (1997–2000) in de landelijk uitgezonden soap Goede tijden, slechte tijden. In 1996 deed ze eerder auditie voor de rol van Kim Verduyn, maar die ging uiteindelijk naar Angela Schijf. In 2000 verliet ze de show om zich te gaan richten op haar zangcarrière. Verbaan bracht "If You Want Me" uit, maar dit werd niet het gehoopte succes. Verbaan kwam kort daarna in 2000 nog voor enkele afleveringen terug in Goede tijden, slechte tijden, om haar zieke oom op te zoeken. Daarna kreeg Verbaan de rol in de film Costa!. In Costa! speelde Verbaan de rol van Janet, die later Verbaans alter ego zou worden. Janet ontstond als hoofdrol voor Costa! en zij bleek een favoriet personage te zijn bij het publiek. Gedurende de opnames van de film was er steeds een nummer Ritmo! te horen dat de cast en crew van de film steeds meezong. Bij terugkomst in Nederland besloot Verbaan een eigen versie van het nummer Ritmo uit te brengen. Ze bracht het nummer uit als 'Georgina feat. Janet'. Georgina was in de clip te zien zowel als zichzelf als Janet. Ook in het nummer C.O.S.T.A. van Costa Crew zingt ze mee. Janet verschijnt daarna nog in het eerste seizoen van de televisieserie Costa!. Daarna speelt Verbaan in de televisiefilm Pista! ook nog de rol van Klaartje, een op Janet gebaseerde engel. Ook keert Verbaan nog eenmaal terug in het laatste seizoen van Costa!.

  In 2004 was Verbaan gastjurylid van het Nationaal Songfestival. Verbaan was in het panel lekker zichzelf en vanaf toen werd zij ook gevraagd voor diverse presentatieklussen. Zij werd het gezicht van het verborgen-cameraprogramma Gotcha (2005), was medepresentatrice van De Milieuridders (2005) en deed mee als kandidate in het eerste seizoen van Ranking the Stars (2006–2007). Daarna werd het weer wat rustiger omtrent Verbaans presentatieklussen. Ze deed nog Noorderlicht Nieuws (2008), De Tafel van 5 (2009) en ze deed eenmalig Ik Wed Dat Ik Het Kan! (2009). Ook was ze een vaste tafeldame bij De Wereld Draait Door.

  Verbaan stond in december 2004 in de Nederlandse Playboy met een twaalf pagina's tellende blootreportage. Dat zorgde voor veel ophef, want Verbaans borsten zouden opeens een stuk groter zijn dan voorheen. Verbaan liet daarom zelf röntgenfoto's maken en liet deze publiceren om daarmee te bewijzen dat het haar eigen borsten waren. Later dat jaar kreeg ze voor de rol in de film Joyride de Gouden Ui in de categorie 'slechtste actrice'.

  Verbaan is een uitgesproken vegetariër. Ze laat als bekende actrice door middel van verschillende acties zien wat het effect van vleesconsumptie voor de dieren is.

  In 2006 stond Georgina Verbaan voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november op de 26e plaats op de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren als prominente lijstduwer. Ze kreeg 1.337 stemmen.

  In januari 2008 kreeg zij de Beeld en Geluid Award als 'beste actrice 2007' in de categorie 'fictie' voor haar rol in 't Schaep met de 5 pooten. Ook deed ze dat jaar mee aan Wie is de Mol?, waarbij ze zevende werd.

  In 2009 ontving ze zeer goede recensies voor haar rol in Oogverblindend (internationale titel: Dazzle), geregisseerd door avant-gardefilmmaker Cyrus Frisch. De film werd geprezen in de Nederlandse pers als 'de meest relevante Nederlandse film van het jaar'.

  In 2012 en 2013 deed ze mee aan het programma In goed gezelschap, waarbij ze met een aantal andere acteurs en weekgasten improvisatieopdrachten moet uitvoeren.

  Oktober 2013: Georgina Verbaan wint op het Nederlands Film Festival een Gouden Kalf voor haar bijrol in de tragikomedie De Marathon.

  Sinds 2013 heeft Verbaan een column in de zaterdageditie van NRC.Next

  Privéleven

  Verbaan had tot mei 2001 een relatie met Tim Immers. Daarna was ze van 2002 tot 2003 verloofd met Daniel Rivas. Verbaan had van 2003 tot maart 2008 een relatie met Jort Kelder. Deze relatie liep op de klippen na een gefilmde zoenpartij met collega-presentator Pieter van der Wielen.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.