Krezip

 • Krezip was een Nederlandse band uit Tilburg, waarvan de harde kern bestond uit zangeres en pianiste Jacqueline Govaert, haar zus Anne Govaert op gitaar, Annelies Kuijsters op toetsen en Joost van Haaren op bas. Per 2004 werd gitarist Thomas Holthuis opgevolgd door Jan Peter Hoekstra en vanaf 1 januari 2005 drummer Thijs Romeijn door Bram van den Berg. Op 27 juni 2009 gaf de band haar laatste concert in de Heineken Music Hall.

  Biografie

  Begin en doorbraak

  Krezip werd in 1997 opgericht, met de Belgische band K's Choice als voornaamste inspiratiebron. De naam Krezip is een anagram van 'perzik', maar dat is niet de reden waarom de band zich Krezip noemde. De naam ontstond als 'onzinwoord', dat grappig klonk. Toen de bandleden nog op de middelbare school zaten, hadden ze al een reputatie opgebouwd in het clubcircuit.

  In eigen beheer brachten ze in 1998 twee (naamloze) demo's uit op cassettebandjes, met onder andere de nummers Perfect en I Agree. In 1999 verscheen, eveneens in eigen beheer, de demo-cd Run around, waar onder andere de nummers In Her Sun (Stupid) en Run Around The World op staan. Ook staan er twee live-nummers op, (Why falling en I'll be gone) die in 1998 zijn opgenomen tijdens een optreden in het Claraklooster te 's-Hertogenbosch. Genodigden betaalden ieder vijf gulden aan de deur, waar vervolgens hun namen werden genoteerd. Het ingezamelde bedrag was bestemd voor de opname van Run around en de namen van mensen uit het publiek staan in de dankbetuiging in het cd-hoesje vermeld.

  Mede dankzij een optreden op het festival Pinkpop in 2000 raakten ze ook bij een groter publiek bekend. Zowel het debuutalbum Nothing less als de single I would stay werden grote hits. In 2002 volgde het tweede album Days like this, dat ook enkele hits opleverde.

  Nieuwe start: What are you waiting for

  In 2004 werd Krezip, tegelijk met andere Nederlandse bands, door de platenmaatschappij Warner Music op straat gezet. Daarop sloten de bandleden in 2005 een nieuw contract met Sony BMG. Op 26 april van dat jaar brachten ze bij dit label de single Out Of My Bed uit. Deze single was afkomstig van het album What are you waiting for, dat op 9 mei 2005 uitkwam. What are you waiting for is geproduceerd door het Amerikaanse echtpaar Wizardz of Oz. De tweede single van het album was Don’t Crush Me, die vanaf 18 juli 2005 in de winkels lag. In hetzelfde jaar was Same Mistake (van hetzelfde album) te horen in de kaskraker Het Schnitzelparadijs, een film van Martin Koolhoven.

  Plug It In

  Op 14 mei 2007 bracht Krezip het 4e studio-album uit, getiteld Plug It In. In april 2007 werd al een eerste single van het nieuwe album uitgebracht: Plug It In & Turn Me On, die het tot de 21e plaats in de Top 40 bracht. De tweede single van het album, Play This Game With Me werd in juli 2007 uitgebracht. Op 15 oktober kwam de derde en laatste single van het album uit, All My Life. De clip van dit nummer werd opgenomen in Rotterdam. Krezip was echter niet tevreden met het resultaat en besloot een andere clip te maken. De nieuwe clip kreeg een persoonlijker karakter, aangezien de vriend van Jacqueline en het huis waarin ze woonden, een prominente rol in de clip speelden. All My Life groeide uit tot een grote hit en was zelfs een tijdje de meest gedraaide plaat op de Nederlandse radio. In de Nederlandse Top 40 bereikte de single de zevende plaats, waarmee Krezip sinds lange tijd weer in de top 10 te vinden was. In het voorjaar van 2008 kwam de single Everybody's Gotta Learn Sometime uit, een cover van de band The Korgis, afkomstig van de soundtrack van de Nederlandse film Alles is Liefde. Het album Plug It In heeft Krezip een gouden plaat opgeleverd.

  Tien jaar

  Eind augustus 2007 gelastte de gemeente Den Haag een gepland optreden van Krezip in die stad af, omdat het optreden van de populaire band zoveel mensen zou trekken dat de openbare veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden.

  In november 2007 werd de documentaire Krezip is 10, geregisseerd door Suzanna Noort, uitgezonden door de NPS.

  Op 29 december 2007 vierde Krezip het tienjarig jubileum in de Heineken Music Hall met een eindejaarsconcert. Oude hits werden met nieuwe nummers afgewisseld. Het was de eerste keer dat de band in de Amsterdamse concertzaal optrad met een eigen show. Vier live nummers van dit optreden werden vervolgens toegevoegd aan een "special edition" van Plug It In, samen met de nummers Everybody's Gotta Learn Sometime en Look What You've Done. Dit album kwam uit op 25 februari 2008.

  Einde Krezip

  In 2008 werd bekendgemaakt dat een best-of-compilatie van de band zou verschijnen in december. Aanvankelijk werd gesuggereerd dat het een goed moment was voor de band om terug te kijken, maar Krezip maakte op 2 oktober 2008 in het radioprogramma van Giel Beelen op 3FM bekend uit elkaar te gaan . Na net geen 12 jaar vonden de bandleden dat ze hun eigen weg moesten gaan. Een tijdelijke stop vonden ze geen oplossing en kozen daarom permanent te stoppen. Hun laatste optreden was op 27 juni 2009 in de Heineken Music Hall, Amsterdam. De allerlaatste single van Krezip heet "Sweet Goodbyes".

  Vlak voor deze laatste optredens was Krezip ook te zien op Pinkpop 2009. Ze vielen daar in omdat Depeche Mode afgezegd had. Ook werd als aardigheidje de pasgeboren baby van Jacqueline eventjes getoond aan het publiek.

  Op vrijdag 26 juni en zaterdag 27 juni 2009 gaf Krezip twee uitverkochte afscheidsconcerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

  Na Krezip

  Jacqueline Govaert ging verder met zingen. Ze nam in 2009 het nummer "Never Say Never" op met Armin van Buuren en bracht in 2010 het solo-album Good Life uit. Joost van Haaren en Bram van den Berg voegden zich in 2009 bij de liveband van VanVelzen en Jan Peter Hoekstra ging in The Sheer spelen. Ook richtten Joost van Haaren, Jan Peter Hoekstra en Bram van den Berg Guild of Stags op. De band ontstond in de zomer van 2009 toen zij de Engelse zanger Michael Devlin ontmoetten, tijdens een jamsessie op het strand van Bloemendaal. Na het spelen van een aantal klassiekers van Led Zeppelin en Queen, besloten ze nog eens samen te komen in Londen om daar aan eigen materiaal te werken. Een week en zes eigen classic rock/blues-nummers later was Guild of Stags een feit. In maart 2011 brachten zij hun eerste single “Hit ‘n Miss” uit, waarna een tour langs diverse radiostations, podia en festivals plaatsvond. Gitarist Anne Govaert en toetsenist Annelies Kuijsters richtten zich na Krezip op hun studie. Annelies Kuijsters bleef ondertussen muziek maken (ze speelde in Agua de Annique).

  Discografie

  Singles

  ** Deze single was alleen beschikbaar als download op de Krezip site voor € 0,99. Dit kwam doordat het platenlabel van Krezip al haar Nederlandse artiesten op straat zette, waaronder Krezip.

  Dvd's

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.