Jan Smit

 • Johannes Hendricus Maria (Jan) Smit (Volendam, 31 december 1985) is een Nederlandse zanger, televisiepresentator en acteur. Smit zingt Nederlandstalige liedjes die vallen onder het genre dat bekendstaat als palingsound. Sinds 1999 zet Smit zich naast zijn zangcarrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen.

  Levensloop

  1996-2004: succes als Jantje Smit

  Jantje Smit zong vier jaar bij het Volendammer jongenskoor De zangertjes van Volendam. Hij werd op tienjarige leeftijd ontdekt, toen de Volendamse band BZN een duet op wilde nemen met jong plaatselijk talent en zangeres Carola Smit (geen familie). Jantje werd hiervoor uitgekozen en het nummer Mama werd vervolgens een groot succes. Naar aanleiding hiervan mocht hij een solosingle opnemen, geproduceerd door drie BZN-leden. De single Ik zing dit lied voor jou alleen kwam op nummer één binnen in de Nederlandse hitparades. In de twee volgende jaren scoorde Jantje Smit nog vijf hits, waaronder Pappie, waar blijf je nou. Alle nummers werden geschreven door de BZN-leden Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp.

  Buiten Nederland was Smit ook succesvol in België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Hij trad enige tijd op in Duitsland vanwege de ruimere arbeidstijdenwetgeving: in Nederland mogen kinderen bij wet slechts enkele malen per jaar optreden. In Duitsland bracht hij tien Duitstalige albums uit. In 2001 ontving Smit met BZN en zijn producers de exportprijs, als best verkopende Nederlandse act in het buitenland.

  2005: comeback als Jan Smit

  Het dagelijks leven van Jan Smit was in 2005 vanaf 25 maart te volgen in de realitysoap Gewoon Jan Smit. Dit programma werd later dat jaar bekroond met de Gouden Televizier-Ring. Met Belle Pérez presenteerde hij ook voor de TROS het programma TROS Muziekfeest op het Plein. Als de nacht verdwijnt is een bewerking van Le soleil van Anny Schilder uit 1990, geschreven door Cees Tol en Thomas Tol. De populariteit van Smit steeg enorm en hij scoorde hit na hit, te beginnen met Laura, die de eerste plaats van de Single Top 100 behaalde.

  Op 15 maart 2006 kreeg Jan Smit de Edison Award uitgereikt in de Amsterdamse Melkweg als Beste Zanger Nationaal voor zijn album Jansmit.com. Op 8 september 2006 startte een tweede serie van Gewoon Jan Smit. In deze reeks werd meer dan in de eerste reeks aandacht aan de omgeving van de zanger besteed.

  In 2006 scoorde Jan Smit zijn derde en vierde nummer 1-hit in de Nederlandse hitparades. Als de morgen is gekomen stond in september 6 weken op 1 en in december bereikte ook Cupido de eerste plaats.

  Vanaf september 2006 heeft winkelketen C&A een kledinglijn in het assortiment opgenomen die genoemd is naar Jan Smit. De collectie heet J-style. Smit heeft zijn persoonlijke voorkeur aangegeven, op basis van dat advies heeft C&A kleding gemaakt.

  In 2007 had Smit een vijfde nummer 1-hit: Op weg naar geluk. Vanaf eind september 2007 was Smit weer op televisie met een realitysoap, Jan Smit, de zomer voorbij.

  In het najaar van 2007 verscheen er een nieuwe single van Jan Smit, Dan volg je haar benen. De single bereikte in november de eerste plaats in de hitlijsten en was voor Smit zijn zesde nummer 1-hit in Nederland. Op de single staat tevens Calypso, een duet met de Amerikaanse zanger John Denver. In 2008 begon Smit vervolgens aan een grote tour door Nederland genaamd Jan Smit komt naar je toe.

  Stemproblemen in 2007

  Medio oktober werd bekendgemaakt dat Smit tot eind november zijn stem niet meer mocht gebruiken. Er was een knobbeltje op zijn stembanden gevonden. Alle optredens werden tot 29 november afgezegd. De tournee Jan Smit komt naar je toe werd ook verschoven.

  In november 2007 werd voor de operatie een eenmalig televisieprogramma over Smits stemproblemen uitgezonden.

  Na acht maanden afwezigheid maakte Smit zijn comeback tijdens het Museumpleinconcert op Koninginnedag 2008.

  2008-heden: rentree

  Op 14 juli 2008 kwam zijn single Stilte in de storm vanuit het niets op de eerste plaats van de Single Top 100 terecht. Het was zijn zevende nummer 1-notering.

  In het najaar van 2008 was hij te zien in een nieuw seizoen van Jan Smit, de zomer voorbij en was hij teamcaptain in het programma Te leuk om waar te zijn.

  Op 8 november 2008 werd Als je lacht zijn 8e nummer 1-hit in Nederland. Op 28 februari 2009 was Je naam in de sterren zijn 9e hit die op nummer 1 in de Single Top 100 binnenkwam.

  Waar het in Nederland alleen maar beter lijkt te gaan, loopt het succes in Duitsland juist terug. De reden ligt volgens Smit aan het feit dat men in Duitsland "echte schlagers of popmuziek" wil horen en Smit daar tussenin zit "en dat slaat niet aan". Inmiddels is Smit ook gestopt met het presenteren van televisieprogramma's. In juli 2009 verscheen er een duet met de Surinaamse zanger Damaru, Mi rowsu (Tuintje in mijn hart) , uitgebracht voor SOS-Kinderdorpen, dat zowel in Suriname als in Nederland de nummer 1-positie bereikte.

  Op 3 september 2009 presenteerde Smit voor de Tros de eerste aflevering van het programma Ik weet wat jij deed. Daarnaast begon op 20 september 2009 het 3de seizoen van Jan Smit, de zomer voorbij, dit keer werd de serie in Italië opgenomen.

  Leef nu het kan kwam op 6 maart 2010 nieuw binnen op de eerste plaats van de hitlijst. Smit is na The Beatles en Marco Borsato de artiest die in Nederland het langst op nr. 1 heeft gestaan in de geschiedenis van de wekelijkse hitparade (1960-heden).

  Smit werd in april 2010 gekozen tot Nederlandse mascotte voor Amarula. Hij lostte hiermee Frans Bauer af, die in 2009 tot mascotte gekozen werd.

  De single Terug in de tijd van zijn album Leef, kwam op 19 juni 2010 de hitparade binnen en bereikte een week later op de 2e plaats zijn hoogste positie. De opvolger Zie wel hoe ik thuiskom kwam op 25 september 2010 op de eerste positie in de mega single top 100 binnen . Op 15 januari 2011 stond Niemand zo trots als wij eveneens in de eerste week op nummer 1.

  Op 30 september 2011 verscheen Hou je dan nog steeds van mij als single en een maand later de verzamelaar 15 jaar hits. Na een week bereikte Smit opnieuw de hoogste positie van de Top 100 met de single. In het RTL-4-programma Koffietijd ontving hij op deze dag een gouden plaat voor de verkoop van 10.000 exemplaren. Ongeveer tegelijkertijd bracht Eddy Veerman een biografie uit, getiteld Het geheim van de Smit.

  In 2012 werd het 15-jarig jubileum van Jan Smit groots gevierd. In augustus verscheen het album “Vrienden”, dat bekroond werd met een platina plaat. Ook had Jan drie nummer één hits in 2012: 1. “Echte Vrienden”, zijn duet met Gerard Joling, 2. het nummer “Altijd Daar” en 3. "Sla Je Armen Om Me Heen" (met Roos van Erkel). In oktober 2012 vierde Jan zijn 15 jarig jubileum met een vijftal concerten in Ahoy Rotterdam m.m.v. Gerard Joling, Yes-R, Carola Smit en Damaru. In 2012 verscheen ook een biografie over het leven van Jan Smit. Eind 2012 speelde hij de hoofdrol in de film Het Bombardement. De film werd al op de dag van de première volledig door critici en bezoekers gekraakt en de grond in geschreven (waarbij Smits acteerdebuut "nog wel de minste zorg van de hele film was"), maar doordat meer dan honderdduizend mensen de film in de bioscoop bezochten werd deze toch bekroond met de gouden filmstatus.

  Eind februari 2013 verscheen de dvd en de dubbel cd met dvd Live in Ahoy, het Jubileumconcert 2012 Op 17 maart 2013 was Jan na zeven jaren weer op de Duitse televisie te zien. In het ARD programma Das Frühlingsfest der 100.000 Blüten presenteerde Smit zijn single Bleiben wie du Bist. Na het tv-optreden was de single 48 uur lang gratis te downloaden. Na zes minuten was de site al onbereikbaar.

  In 2012 startte hij samen met zijn manager Jaap Buijs het platenlabel Vosound Records. Naast Smit zelf zijn aan het label zijn zus Monique Smit, Tim Douwsma en Gerard Joling muzikaal verbonden.

  Meer dan 70 liedjes van Jan Smit kwamen in de Volendammer Top 1000 terecht, een hitlijst die in 2013 werd samengesteld door een groot aantal lokale radio- en televisiestations in Noord-Holland.

  In de nieuwe serie van Flikken Maastricht, heeft Jan een rol gespeeld.

  Privéleven

  Smit heeft twee zussen, van wie er één, Monique (1989), net als haar broer Nederlandstalige nummers zingt.

  Hij had van 2007 tot en met 2009 een relatie met actrice en presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Smit en Plat hebben samen een dochter en een zoon.

  Trivia

  • Zanger Jan Keizer van BZN is een achterneef van de moeder van Jan Smit.
  • Voetballer Klaas Smit (overleden in 2008) is een oudoom van Jan Smit.

  Discografie

  Dvd's

  Filmografie

  • Het bombardement (2012) - Vincent
  • Flikken Maastricht (2014) - Zichzelf

  Zie ook

  • Lijst van musici uit Edam-Volendam

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.