Dakota Fanning

 • Hannah Dakota Fanning (Conyers (Georgia), 23 februari 1994) is een Amerikaans actrice en kindster. Ze heeft op jonge leeftijd al vele acteerprijzen gewonnen, waaronder een Saturn Award (War of the Worlds) en een Satellite Award (voor I Am Sam).

  Biografie

  Fanning is een dochter van tennisspeelster Joy Arrington en Steve J. Fanning, die minor league baseball speelde voor de St. Louis Cardinals. Tegenwoordig werkt hij als een verkoper van elektronica in Los Angeles. Op 9 april 1998 kreeg Dakota Fanning een zusje, Elle Fanning.

  Fanning is half Duits. Haar achternaam is afkomstig uit Ierland.

  Carrière

  Fanning stond op haar vijfde voor het eerst voor de camera voor een televisiereclame voor een wasmiddel. Haar eerste 'echte' acteerwerk was een gastrol in een aflevering van ER, die in 2000 werd uitgezonden. Fanning speelde een leukemiepatiënt die een auto-ongeluk krijgt. Later vertelde Fanning dat het één van haar favoriete rollen was, ook al was het maar twee dagen werk.

  Na ER speelde Fanning gastrollen in o.a:CSI: Crime Scene Investigation, The Practice en Spin City Daarnaast speelde ze de jongere versies van de titelrollen in zowel Ally McBeal als The Ellen Show.

  In 2001 speelde Fanning tegenover Sean Penn in I Am Sam, een dramafilm over een mentaal instabiele man die vecht voor de voogdij over zijn dochter (Fanning). Door deze rol werd Fanning in 2002 als jongste actrice ooit genomineerd voor een Screen Actors Guild Award. Toen ze voor haar vertolking van Lucy Diamond Dawson een prijs kreeg van de Broadcast Film Critics Association, was ze te klein om bij de microfoon te komen. Acteur Orlando Bloom tilde haar op, zodat Fanning alsnog een dankwoordje kon uitspreken.

  In 2002 was Fanning te zien in de thriller Trapped als de dochter van Charlize Theron, die ontvoerd wordt door een geniale ontvoerder (Kevin Bacon). Fanning was naar verluidt dusdanig goed voorbereid, dat ze niet alleen haar eigen zinnen kende, maar het complete script.

  Fanning brak internationaal door toen regisseur Steven Spielberg haar inzette in de miniserie Taken. Deze rol leverde haar een nominatie voor een Young Artist Award op.

  Ze werkte eind 2002 mee aan de filmbewerking van het boek The Cat in the Hat, die in 2003 uitkwam. Hoewel de film slecht ontvangen werd en acht keer genomineerd werd bij de Razzie Awards, ontving Fanning opnieuw een nominatie voor een Young Artist Award.

  In 2003 deed Fanning voice-overwerk voor vier animatiefilms. Ze sprak de stem van Satsuki in voor de Engelse versie van de Japanse film My Neighbor Totoro. Tevens sprak ze tekst in voor een verlengde aflevering van Kim Possible, die ook werd uitgebracht als de televisiefilm Kim Possible: A Sitch in Time. Verder sprak ze de stem van een jonge Wonder Woman in voor een aflevering van Justice League, die in augustus 2004 uitgezonden werd.

  In 2004 verscheen Fanning in Man on Fire als Pita, een 9-jarige die een hechte band opbouwt met haar lijfwacht, gespeeld door Denzel Washington. Ze werd gekozen door regisseur Tony Scott, nadat hij haar de avond voordat Washington werd geselecteerd, zag in de film I Am Sam. Hij zag in Washington en Fanning een goede combinatie. Voor haar rol nam de actrice piano- en zwemlessen. Daarnaast kreeg ze een cursus Spaans. Fanning werd wederom genomineerd voor een Young Artist Award.

  2005 tot heden

  Fanning droeg een donkerharige pruik voor haar rol in Hide and Seek, die in januari 2005 uitgebracht werd. Regisseur, John Polson wilde in eerste instantie "de volgende Dakota Fanning" voor de rol van Emily en liet audities houden. Toch werd uiteindelijk Fanning zelf ingezet tegenover Robert De Niro en Famke Janssen. Fanning won voor haar rol in de film een MTV Movie Award.

  Kurt Russell, tegenspeler in de jeugdfilm Dreamer: Inspired by a True Story sprak vol lof over zijn collega. Hij noemde Fanning de beste actrice waar hij in zijn carrière mee samengewerkt had. Ook vertelde hij overweldigd te zijn geweest door haar bekwaamheid. Fanning werd voor de film genomineerd bij de Nickelodeon Kids' Choice Awards en won een Young Artist Award.

  Nadat de opnamen van Dreamer: Inspired by a True Story erop zaten, ging Fanning onmiddellijk door naar de opnamen van de door Spielberg geregisseerde War of the Worlds, waarin ze tegenover Tom Cruise te zien was. Spielberg sprak positief over haar en vertelde hoe geweldig hij het vond dat Fanning "een snelle leerder is en realistisch emoties kan tonen."

  Toen de opnamen van War of the Worlds er op zaten, ging Fanning onmiddellijk door met haar volgende project: Charlotte's Web. Voor de opnamen moest Fanning naar Australië. Producent Jordan Kerner vertelde dat Fanning destijds nog dusdanig in de ban van War of the Worlds was, dat de crew al was begonnen met het zoeken naar andere kinderactrices. Hij vertelde ook dat "niemand het kon halen bij Fanning." Fanning werd niet vervangen.

  In de zomer van 2006 begon Fanning met de opnamen van Hounddog. Haar agent overtuigde haar deze rol te spelen, omdat deze "uitdagend" was voor Fanning als actrice. Fannings ouders kregen veel kritiek voor het toestemming geven aan hun dochter om in die film te spelen, met name vanwege een scène waarin ze wordt verkracht. Fanning verdedigde haar ouders door te zeggen dat alles geacteerd is.

  In december 2006 werd Charlotte's Web uitgebracht. Fanning ontving positieve kritieken voor haar rol. Het Nederlandse filmblad Film Valley schreef dat Fanning een "groots actrice in klein formaat" is.

  Ondanks de controverse rondom de verkrachtingsscène in Hounddog, ging de film op 22 januari 2007 in première op het Sundance Film Festival. Ze werd door critici slecht ontvangen. Criticus Todd McCarthy schreef dat de film niet eens door de beruchte scène heeft gefaald en dat Fanning niet op haar best was.

  In januari 2008 begon Fanning met de opnames van The Secret Life of Bees. De film ging in september 2008 in première op het Toronto Film Festival en kreeg voornamelijk positieve reacties. In februari 2008 besloot ze samen met haar zus Elle Fanning niet mee te werken aan My Sister's Keeper, omdat ze haar hoofd niet kaal zou willen scheren. Haar rol werd overgenomen door de twee jaar jongere kindster Abigail Breslin. In maart 2009 begon Fanning met de opnames voor The Twilight Saga: New Moon, het vervolg op Twilight, waarin ze de rol van Jane vertolkte. In de derde film The Twilight Saga: Eclipse, en in de laatste film (the twilight saga:breaking dawn part 2) speelt ze weer Jane.

  In 2012 kwam ook Now is Good uit, een film waarin ze Tessa, een zeventien-jarig meisje met leukemie speelt. In 2013 komt The Motel Life uit, ook worden de films Effie en Very Good Girls verwacht.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.