Umberto Tozzi

  • Umberto Tozzi (Turijn, 4 maart 1952) is een Italiaanse zanger en liedjesschrijver.

    Op 16-jarige leeftijd speelde hij in de band Off Sound. In 1974 schreef hij samen met Damiano Dattoli het winnende lied voor Canzonissima, een Italiaanse televisiewedstrijd die aan zijn laatste editie toe was. Wess & Dori Ghezzi voerden het lied Un corpo, un'anima uit.

    In 1976 kwam zijn eerste album Donna amante mia uit. Een jaar later brak de single Ti Amo alle records door zeven maanden op 1 te staan in de Italiaanse hitparade. Een jaar later kwam Tu uit, ook een succes. In 1979 kwam Gloria uit, opnieuw een succes waarvan hij ook een spaanstalige versie uitbracht. Maar 3 jaar later werd het zelfs een wereldsucces toen Laura Branigan het lied coverde in het Engels, door het Europese geluid werd de single eerst niet warm onthaald maar toch werd het een succes. Dan werd het enkele jaren stil rond Tozzi.

    In 1987 stond hij er weer helemaal, hij zong samen met Enrico Ruggeri en Gianni Morandi op het San Remo Festival met het lied Si può dare di più dat de overwinning behaalde. Een paar maanden later deed hij met zanger Raf mee aan het Eurovisiesongfestival in Brussel met Gente di Mare, het lied werd 3de maar groeide uit tot een evergreen. In 1988 zongen Henk Spaan en Harry Vermeegen het in hun televisieprogramma Verona als Ach laat maar waaien.

    Ook in de jaren 90 bleef Tozzi actief met het lied Gli altri siamo noi en bracht hij verschillende albums uit.

    In 2000 en 2005 nam hij deel aan het San Remo Festival met de liedjes Un'altra vita en Le Parole. In 2013 trad hij op in het Theater aan Vrijthof in Maastricht.

    Tozzi is één van de bekendste Italiaanse zangers in het buitenland en verkocht meer dan 32 miljoen platen.

    Discografie

    • Donna amante mia (1976)
    • È nell'aria ... ti amo (1977)
    • Tu (1978)
    • Gloria (1979)
    • Tozzi (1980)
    • In concerto (1980 - Live)
    • Notte rosa (1981)
    • Eva (1982)
    • Hurrah (1984)
    • Minuti di un'eternità (1987 - Greatest hits)
    • Invisibile (1987)
    • The Royal Albert Hall (1988 - Live)
    • Gli altri siamo noi (1991)
    • Le mie canzoni (1991 - Greatest hits)
    • Equivocando (1994)
    • Il grido (1996)
    • Aria e cielo (1997)
    • Bagaglio a mano (1999 - Greatest hits)
    • Un'altra vita (2000)
    • The best of (2002 - Greatest hits)
    • Le parole (2005)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.