Shola Ama

 • Shola Ama, geboren als Mathurin Campbell (Paddington, 8 maart 1979) is een Britse zangeres. Ze is vooral bekend van haar hit You might need somebody.

  Biografie

  Shola Ama werd op 8 maart 1979 in Paddington geboren als Mathurin Campbell als dochter van een Schots-Ierse vader en een Dominicaans-Saint Luciaanse moeder. Op 15-jarige leeftijd werd ze ontdekt terwijl ze met haar moeder op de metro stond te wachten. Toen ze wat in zichzelf stond te zingen, viel Kwame Kwaten, de toetsenist van D-Influence haar op. Hij vroeg haar om wat nummers te zingen en nodigde haar vervolgens uit naar de studio te komen.

  In 1995 kwam haar eerste single Celebrate uit, maar die wist door gebrek aan promotie niet door te breken. Haar grote doorbraak komt in 1997 met de hit You might need somebody een cover van de Amerikaanse zangeres Randy Crawford. In haar eigen land bereikt het de vierde plaats in de hitparade. In de Nederlandse Top 40 wordt het een #8-hit. De opvolger You're the one I love haalt dat succes in Nederland niet, maar in Engeland komt het tot nummer 3. Beide nummers verschijnen later dat jaar op haar debuutalbum Much love. Begin 1998 wordt haar werk bekroond met een Brit Award voor Best British female solo artist.

  Op haar tweede album In return uit 1999 is Shola Ama iets kieskeuriger. Ze schrijft zelf mee aan de teksten en kiest zelf haar producers, waaronder Babyface, Darkchild en Angie Stone. Hoewel het album goede kritieken krijgt, weet het het succes van Much love niet te evenaren. In Nederland weet ze nog wel een top 40-hit te halen met Taboo in duet met Glamma Kid. Dat nummer was een cover van The sweetest taboo van Sade. Ook nam ze een single op met het UK Garage duo The Wideboys.

  In de jaren daarna is het stil rondom Shola Ama. Ze raakt in een depressie en wordt door de tegenvallende verkopen van In return en de negatieve publiciteit ontslagen door haar platenmaatschappij. In deze periode experimenteert ze met drugs en raakt ze verslaafd aan drank en cocaïne. Het duurt tot 2003 voordat ze van deze verslaving af is. Dat jaar maakt ze een comeback met het album Supersonic. Op het album zingt ze onder andere over haar drugsverleden. Het succes van weleer wordt echter niet meer bereikt. In 2004 is ze nog wel te horen op de single You should really know van The Pirates. Dit nummer was een antwoordlied op I don't wanna know van Mario Winans. In Nederland blijft dit onopgemerkt, maar in Engeland wordt het een nummer 8-hit.

  Inmiddels heeft Shola Ama een zoontje en werkt ze aan de opnames van een vierde album.

  Discografie

  Singles

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing