Laat Mij In Die Waan

Guus Meeuwis

 • Gustaaf Stephanus Modestus (Guus) Meeuwis (Mariahout, 23 maart 1972) is een Nederlands zanger. Zijn grote doorbraak was in 1995 met het nummer Het is een nacht...

  Biografie

  Guus Meeuwis werd geboren in het plaatselijke klooster van Mariahout, een dorpje in de huidige gemeente Laarbeek, waar zijn ouders tijdelijk woonden. Hij groeide op in het naastgelegen dorpje Lieshout. Meeuwis ging naar het Lorentz Casimir Lyceum, en studeerde vervolgens rechten in Tilburg. Op het Stella Maris College werd al snel duidelijk dat Meeuwis artistiek en muzikaal begaafd was. Na een romantisch weekend in Brugge met zijn vriendin Valérie schreef hij het nummer Het is een nacht... Uitkomend voor het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof wonnen Meeuwis en zijn begeleidingsgroep in 1994 met dit nummer het eerste AHC-Studentensongfestival op de ALSV Quintus in Leiden. De groep kreeg vervolgens een platencontract aangeboden door talentscout Willem van Schijndel. Zo ontstond de groep Guus Meeuwis & Vagant (vernoemd naar het lievelingscafé van Meeuwis en zijn "studentenvrienden"). Deze begeleidingsgroep bestond oorspronkelijk uit Marc Meeuwis, Jan Willem Rozenboom, Hugo van Bilsen, Robin van Beek en Dirk Oerlemans. In 2001 is de band Vagant opgehouden te bestaan en richtte Meeuwis zich op een solocarrière.

  Meeuwis werd in 2013 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

  Zangcarrière

  Doorbraak en Verbazing (1996)

  In augustus 1995 verscheen het nummer Het is een nacht... op single. Deze werd Alarmschijf op Radio 538 en kwam binnen enkele weken op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40, waar het nummer zeven weken bleef staan. In de Mega Top 50 stond het 36 weken genoteerd, waarvan 8 weken op nummer één. Uiteindelijk werden er meer dan een kwart miljoen exemplaren van verkocht. Opvolger Per Spoor behaalde ook de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten en stond vijf weken op de ereplaats van de Mega Top 50. Het was de op één na bestverkochte single van 1996. Op 27 april 1996 verscheen het debuutalbum Verbazing, dat voordat het uitkwam al goud was en op nummer 1 in de Album Top 100 binnenkwam. Het album stond meer dan 70 weken genoteerd in de Albumlijsten en behaalde uiteindelijk een dubbelplatina status, wat inhoudt dat er destijds minstens 200.000 exemplaren van verkocht waren.

  Schilderij (1997)

  Schilderij was het tweede album van Guus Meeuwis & Vagant en was al goud bij het uitbrengen ervan. Op het album staan de singles Ik wil met je lachen, Het Dondert en het Bliksemt en Ik tel tot 3. Bekende namen als Bart Peeters, Han Koreneef en Leo Driessen leverden een bijdrage aan de cd. Twee maanden voordat het album uit komt scoort Antonie Kamerling als Hero, een karakter uit de film All Stars, een nummer 1-hit met het lied Toen Ik Je Zag, dat Meeuwis had geschreven met Jan-Willem Rozenboom, ter gelegenheid van de film All Stars". De single 't Dondert En 't Bliksemt is eigenlijk het 14e lustrumlied van het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof waar de bandleden van Vagant tot dan toe lid van waren, maar werd een veel gedraaid feestnummer. Schilderij wordt bekroond met een platina plaat, wat inhoudt dat er destijds minstens 100.000 exemplaren van verkocht werden.

  1 voor allen en breuk met Vagant (2001)

  1 voor allen was het derde en tevens laatste album van Guus Meeuwis & Vagant. Het album laat wat langer op zich wachten dan gepland. Door een cyste op de stembanden bij Meeuwis worden de opnames van het album met ruim een half jaar onderbroken. Het album verschijnt uiteindelijk in maart 2001. De eerste single Ze Houdt Gewoon Van Mij verscheen al in 1999 maar bleef steken in de Tipparade. Wel ontvangt Meeuwis voor de single een Gulden Vedel van De Nederlandse Vereniging van Dansleraren, omdat het nummer dat jaar door dansscholen het meest gedraaid werd. Eind 2001 komt er een eind aan het bestaan van de band Guus Meeuwis & Vagant. Meeuwis gaat alleen verder met een nieuw management en een nieuwe platenmaatschappij.

  Solocarrière en Guus Meeuwis (2002)

  In 2002 maakt Meeuwis een solodebuutalbum, simpelweg genaamd Guus Meeuwis. In zijn band zitten nieuwe gezichten en oud-Vagant leden zoals zijn broer Marc Meeuwis en schrijver/pianist Jan-Willem Rozenboom. Daniël Lohues, Tren van Enckevort (Rowwen Hèze), Martijn Bosman (o.a Kane) en Pascal Jacobsen (Bløf) leveren gastbijdragen aan het album.

  Het bekendste nummer op het album is Brabant, ook wel het "onofficiële volkslied van Brabant" genoemd. De hoofdredacteur van het regionale dagblad BN/DeStem stuurt een brief naar Gedeputeerde Staten om het lied van Guus Meeuwis voor te dragen als officieel volkslied van de provincie en krijgt daarbij veel steun van andere Brabantse media. Zijn motivatie luidde dat er anders een 'historische kans' zou blijven liggen, omdat "het lied van Meeuwis tijdloos is. Het appelleert aan een gevoel dat jong en oud in Brabant aanspreekt. Feitelijk is het al door de bevolking tot volkslied verheven." Via een internetsite tekenden ruim 30.000 mensen een petitie die wordt aangeboden aan de commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, maar niets opleverde. Meeuwis zelf houdt zich buiten de discussie.

  In 2004 bracht Meeuwis de single Hé Zon uit, speciaal geschreven voor de Bart Foundation waar Meeuwis ambassadeur van is. Ook toerde hij dat jaar onder regie van cabaretier Bavo Galama door Nederland met zijn eerste theatertournee Guus Meeuwis In Concert, die later op dvd werd uitgebracht.

  Tien jaar levensecht (2004)

  In 2004 verschijnt Meeuwis' eerste album met hoogtepunten, getiteld Tien jaar levensecht. Het album omvat zijn grootste hits, aangevuld met enkele persoonlijke favorieten en twee nieuwe liedjes. De cover Geef Mij Je Angst van volkszanger André Hazes staat ook op het album. Al eerder nam Meeuwis op verzoek van Edwin Evers dit nummer op ter gelegenheid van het zilveren jubileumconcert van Hazes. Na het overlijden van Hazes vroeg diens weduwe Rachel of Meeuwis het nummer ten gehore wil brengen tijdens de afscheidsplechtigheid in de Amsterdam ArenA. Vlak na de begrafenis van Hazes steeg het nummer naar de hoogste positie van de Single Top 100 en de Top 40. Het album werd bekroond met een dubbelplatina status, wat inhoudt dat er destijds minstens 160.000 exemplaren van verkocht werden. Guus Meeuwis zit in 2004 alweer 10 jaar in het vak en dit muzikale jubileum wordt gevierd met drie concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De concerten die op 23, 26 en 27 september 2005 werden gehouden, waren daags na de start van de voorverkoop uitverkocht. Een maand later begon hij aan zijn tweede theatertournee, Levensecht.

  Wijzer en Groots met een zachte G (2005)

  Het tweede soloalbum van Meeuwis verschijnt eind oktober 2005 en heet Wijzer. Op dit album is voor het eerst het resultaat van de samenwerking "Meeuwis, Roy en Rozenboom" te horen. Op alle volgende platen zal deze driemanschap terug te vinden zijn. De eerste single is De Weg, een vertaling van het nummer van de Duitse zanger en acteur Herbert Grönemeyer. Het nummer haalt de top 10. Het album werd bekroond met een platina plaat, wat inhoudt dat er minstens 70.000 exemplaren van verkocht werden. Deze kreeg Meeuwis uitgerekend tegelijkertijd met het nieuws dat zijn dvd In Concert goud is, en zijn cd's Schilderij en Tien Jaar Levensecht platina.

  Op 6 februari 2006 krijgt Meeuwis tijdens het Harpen Gala in Bussum een Gouden Harp uitgereikt. Hij krijgt deze prijs omdat hij zich volgens de jury tijdens zijn carrière op zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. Op 15 maart van ditzelfde jaar wint zijn single Geef Mij Je Angst een Edison Award.

  In het Philips Stadion van 'zijn' Eindhovense voetbalclub PSV geeft hij in 2006 drie uitverkochte concerten onder de titel Groots met een zachte G. Hier zingt hij voor het eerst zijn nieuwe single Ik Wil Dat Ons Land Juicht, die hij samen met voetballer Ruud van Nistelrooij speciaal schreef voor het WK Voetbal in Duitsland. Speciale gasten tijdens zijn shows waren de Limburgse band Rowwen Hèze en de dan nog onbekende zangeres Dennis. Een dag na het laatste concert zend SBS 6 het in zijn geheel uit. De concertreeks zal een jaarlijks terugkerend fenomeen worden.

  Hemel Nr. 7 en stemproblemen (2006-2007)

  In oktober 2006, vier maanden na de concertreeks Groots met een zachte G in het Philips Stadion, maakt het management van Meeuwis bekend dat er een poliep ontdekt is op zijn linkerstemband. De laatste maanden van het jaar moet hij rust houden en worden alle optredens en promotionele activiteiten afgelast. Dat betekent ook een flinke vertraging op de voorbereidingen van zijn nieuwe album. Begin 2007 wordt Meeuwis vast panellid in het programma 'Stenders Late Vermaak', een muziekquiz van Rob Stenders op de televisiezender Talpa.

  In april komt de voorloper van het album Hemel Nr. 7 uit, Tranen gelachen. Deze single komt op één binnen in de hitlijsten. Eind augustus volgt tweede nummer 1 single van het album, genaamd Proosten. Het album weet eveneens de weg naar de eerste plaats in de Top 100 te vinden. Ondertussen is Meeuwis druk met de voorbereidingen van zijn derde theatertournee die in januari 2008 van start gaat. Daarna staat hij in juni 2008 voor het derde jaar op rij in het Philips Stadion met zijn concertreeks Groots met een zachte G. Ditmaal vier avonden op een rij. Ook dit concert wordt opgenomen voor een livealbum en dvd.

  Tussen eind oktober en begin december 2008 waagt Meeuwis zich aan iets nieuws, een clubtournee. Het is de eerste keer dat hij een tournee langs de poppodia onderneemt. Voor de gelegenheid heeft hij vriend en muzikale partner JW Roy uitgenodigd als supportact. Alle shows zijn uitverkocht en ze staan onder andere in Tivoli, de Oosterpoort, 013, Het Paard en de Effenaar. Daarnaast is Meeuwis de eerste Nederlandse artiest die binnen twee weken zowel in de Melkweg en Paradiso staat en ook nog beide zalen uitverkoopt.

  NW8 en jubileum (2009-2010)

  Het achtste studioalbum, NW8, verschijnt op 8 mei 2009 en is goud bij verschijnen. Er staan 15 nieuwe liedjes op die Meeuwis voor het grootste deel samen schreef met Jan-Willem Rozenboom en JW Roy. Het is het eerste album van dat hij niet in Nederland opneemt, maar in de Abbey Road Studios in Londen. De titel verwijst naar de postcode van het district St John's Wood, waar Abbey Road gevestigd is. Bij het album NW8 is een dvd gevoegd met hierop de live-registratie van de nieuwe liedjes, opgenomen in de legendarische studio. De eerste single van het album, Dat Komt Door Jou (een vertaling van A Te, een nummer van de Italiaanse zanger Jovanotti), komt op 24 april uit en is een grote hit. Later in het jaar volgen de singles Ik Ook Van Jou en Laat Mij In Die Waan. Van deze laatste maakt Meeuwis een speciale "Serious Request" versie en gaat de opbrengst naar het Glazen Huis.

  De stadionconcertreeks van Guus Meeuwis is in 2009 in een ruimer jasje gestoken: Groots met een zachte G – Uit & Thuis. Naast de concerten in het Philips Stadion in Eindhoven, doet hij nu ook twee shows in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. Uit: op 5 en 6 juni in Heerenveen. Thuis: op 12, 13 en 14 juni 2009 in Eindhoven.

  Op 22 september 2009 wordt het artiestenbureau The Entertainment Group failliet verklaard. Het bedrijf behartigt onder meer de belangen van Marco Borsato, Ilse DeLange, Trijntje Oosterhuis en Guus Meeuwis. Kort na het faillissement richt Meeuwis een eigen bedrijf op: Modestus Management. Het bedrijf is vernoemd naar één van zijn doopnamen.

  In 2010 volgen er zes concerten in de reeks Groots met een zachte G en trekt Meeuwis een recordaantal bezoekers van bijna 200.000 mensen: Eén concert in Heerenveen en vijf in Eindhoven. De concertreeks wordt aangehaald als de 'jubileumeditie', omdat Meeuwis in 2010 vijftien jaar in het vak zit. Tevens is dit het vijfde achtereenvolgende jaar dat hij in het stadion staat met zijn concerten. Nadat in 2009 geen live-registratie uitgebracht werd van de concerten, wordt besloten het in 2010 wel weer te doen. Dit in verband met het jubileum.

  Op 12 november 2010 verschijnt Meeuwis' tweede verzamelalbum met muzikale hoogtepunten. De cd bevat naast de oude toppers ook de hits van zijn laatste drie albums. Op Het Beste Van Guus Meeuwis staan geen nieuwe nummers.

  Armen open en Ik Hou Van Holland (2011)

  Enkele weken na de verschijning van zijn verzamelalbum wordt bekend dat Meeuwis vanaf 2011 vaste teamcaptain wordt van het spelprogramma Ik Hou Van Holland. Hier vervangt hij cabaretier Peter Heerschop (die oorspronkelijk Beau van Erven Dorens verving) omdat deze de tv-opnames niet meer kan combineren met zijn theatershows. Zijn optreden in de spelshow wordt positief ontvangen: op 21 oktober 2011 wint Meeuwis de Televizier Talent Award bij het Gouden Televizier-Ring Gala.

  Begin 2011 duikt Meeuwis samen met zijn muzikanten onder de schuilnaam ‘The Monkey Sandwich Band’ op in cafés door het land. Geboren uit het verlangen om, volgens Meeuwis zelf, na de stadions en grote zalen weer gewoon in de kroeg te spelen. "Puur plezier! En nog nuttig ook. We kunnen op deze manier de nieuwe liedjes voor het album uittesten op het publiek en laten groeien voordat we de studio in gaan." Het nieuws dat Meeuwis zaterdagavond in Utrecht zou optreden onder een schuilnaam lekt eerder die dag uit via Twitter en verspreidt zich als een lopend vuurtje. Omdat de optredens een succes zijn, besluiten Meeuwis en zijn band er nog een paar verrassingsoptredens bij te boeken.

  In mei 2011 komt het nieuwe studioalbum van Meeuwis uit, genaamd Armen open. De titeltrack lekte uit op internet, maar werd niet de eerste single. De eerste single van het album, Dit Lied, verscheen op 8 april. Het nummer kwam tot nummer 22 in de Top 40 en 8 in de Single Top 100. Na veel positieve reacties werd besloten om de titeltrack de tweede single te maken. Het nummer kwam de eerste week direct binnen op nummer 1 in de Single Top 100. Als Ze Danst, dat Meeuwis speciaal schreef voor zijn dochter Sarah, wordt uitgebracht als derde single.

  Meeuwis heeft ook een nummer opgenomen met Gers Pardoel, genaamd 20:03 uur. Deze staat op Pardoels debuutalbum. Uit de samenwerking ontstaat het idee om zijn nummer Nergens Zonder Jou opnieuw op te nemen samen met toegevoegd couplet van Pardoel. Dit wordt de vierde single van het album en de eerste 3FM Megahit voor Meeuwis.

  Het kan hier zo mooi zijn (2012-2014)

  Nog tijdens de Groots met een zachte G-reeks van 2012, kondigt Meeuwis aan dat hij ook het jaar erop weer in het Philips Stadion staat. Met deze aankondiging nadert Meeuwis de magische grens van 1 miljoen bezoekers voor zijn concertreeks. Als cadeautje voor zijn fans, biedt hij het nieuwe nummer Vrienden gratis aan op zijn officiële website. Desondanks komt het nummer toch in de Tipparade terecht en wordt het veelvuldig gedraaid op de radio.

  Na afsluiting van zijn theatertournee Armen Open, die loopt van september t/m december 2012, begint Meeuwis in januari 2013 met de opname van zijn negende studio-album, dat nog dat jaar uit moet komen. Meeuwis zegt hierover: "We zijn heel veel liedjes aan het opnemen. Eigenlijk te veel voor op één album. Een goede reden om The Monkey Sandwich Band weer van stal te halen! (...) Het is fijn om de liedjes een keer voor publiek te spelen voordat alles is opgenomen. Even uitproberen hoe ze het live doen." Het negende studioalbum van Meeuwis, Het kan hier zo mooi zijn, verschijnt op 10 mei 2013. De gelijknamige single verschijnt op 22 maart.

  In 2014 presenteert hij samen met Johnny de Mol het programma 'Meeuwis en de Mol maken vrienden' op RTL.

  In aanloop naar zijn nieuwe album, onthult Meeuwis de allereerste internationale spin-off van de Groots-concertreeks: Groots Overzee wat 29 april 2013 plaatsvindt op Kokomo Beach op Curaçao.

  Hollandse Meesters en jubileum

  Ook in 2015 zal Meeuwis weer optreden in het Philips Stadion. Dat jaar zal hij voor het tiende jaar optreden met zijn Groots met een zachte G-concerten. Tot op heden zijn er drie concerten aangekondigd, één op 12 juni, één op 13 juni en één op 14 juni.

  Trivia

  • Guus Meeuwis is sinds 2002 getrouwd en heeft vier kinderen.
  • Op 25 mei 2008 kreeg Meeuwis van de gemeenteraad van zijn geboortegemeente Laarbeek het ereburgerschap toegekend.
  • Op 5 juli 2010 schreef en zong Meeuwis samen met Youp van 't Hek de WK-hit Majesteit, Majesteit in NOS Studio Sportzomer in Zuid-Afrika. Dit lied werd geschreven ter gelegenheid van de halve finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2010 van Nederland tegen Uruguay.
  • Op 22 november 2011 krijgt Guus Meeuwis van de provinincie Noord-Brabant het ereburgerschap toegekend. Commissaris van de Koningin Wim van den Donk noemt het werk van Meeuwis "groots met een zachte G". In het rapport staat te lezen dat Meeuwis als geen ander met zijn toegankelijke goed in het gehoor liggende muziek de aansluiting weet te vinden bij zijn publiek, bij jong en oud, binnen en buiten Brabant. Hij slaagde er in met een lied het moderne Brabant-gevoel te verwoorden.
  • In 2011 mag Meeuwis voor het tweede jaar op rij de 3FM Award voor Beste zanger in ontvangst nemen.
  • In april 2012 werd Meeuwis verkozen tot 'meest ultieme Nederlander', een populariteitsprijs van Veronica Magazine en radiozender 100% NL. In deze verkiezing brachten ongeveer 78.000 luisteraars een stem uit.[11]

  Discografie

  Dvd's

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing