Ozark Henry

 • Ozark Henry is de artiestennaam van de Belgische singer-songwriter Piet Goddaer (Kortrijk, 29 april 1970).

  Algemeen

  De inspiratie voor de artiestennaam haalde Goddaer uit een gebergte in de Verenigde Staten, Ozark mountains,

  Het eerste album van Ozark Henry, I'm Seeking Something That Has Already Found Me, was erg avantgardistisch getint. Het derde album, Birthmarks, vormde de overgang tussen eerdere experimentele muziek en popmuziek met klassieke invloeden, zoals strijk- en blaasinstrumenten. Birthmarks en het daaropvolgende album The Sailor Not The Sea zorgden voor de definitieve doorbraak bij het Belgische publiek. Sinds het album The Soft Machine worden zijn albums gekenmerkt door een meer mainstream geluid.

  Goddaer schrijft, componeert en produceert zijn albums zelf, omdat hij zelf de controle wil hebben als hij zijn albums maakt, zodat hij op de beste manier het geluid kan vertolken dat hij in zijn hoofd hoort. Naast reguliere studioalbums heeft hij ook enkele soundtracks uitgebracht, waaronder die voor de verfilming van Thea Beckmans Kruistocht in Spijkerbroek, en produceert hij albums van andere artiesten.

  Goddaer is erom bekend altijd op zijn blote voeten op te treden.

  Biografie

  Jeugdjaren

  Piet Goddaer is een zoon van klassiek componist en 'Jazzkat' Norbert Goddaer.

  In 1986 kreeg hij zijn eerste gitaar als een verjaardagscadeau van zijn vader. Hij leerde de gitaar te bespelen en startte een band met zijn broer Jan (bas): Church of the Nemesis. Binnen een maand stopte de leadsinger van de band en vonden ze een nieuwe gitarist. Piet Goddaer werd de nieuwe leadsinger.

  Carrière

  In 1994 werd het project Word opgericht door Jan Goddaer. Word maakte een muzikale mix van hiphop en funk waarvoor Piet teksten schreef en rapte. Piet schreef ook zijn eerste solomateriaal onder de naam Botho. Word was betrekkelijk succesvol. Ze ondersteunden bands zoals Consolidated, Augurk Players, The Goats en Soul Coughing. De song Henry Man-She werd een cult-hit.

  Piet Goddaer had zijn zinnen gezet op het starten van een soloproject. Om dit te realiseren begon hij in 1995 opnieuw onder de naam Ozark Henry. Nadat hij een platencontract tekende bij Double T music stopte hij met Word. Hierna hield Word ook op te bestaan. hij begon met het maken van zijn eerste album.

  I'm Seeking Something That Has Already Found Me, Goddaers debuutalbum werd uitgebracht in 1996, voorafgegaan door de single: Dogs And Dogmen. Het album, een 'turbulent cinematisch document', bijgestaan door de ongepolijste stem van Piet Goddaer, werd goed ontvangen door de recensenten. Ondanks de positieve uitlatingen van de pers en collega's muzikanten, waarvan David Bowie toch wel de meest opvallende was,

  In 1997 componeerde Goddaer een track voor Jiskefet. It must be her staat op het album Bull en is door Goddaer gecomponeerd. De tekst was van Jiskefet zelf. In 1998 begon hij met de opnamen voor zijn tweede cd This Last Warm Solitude bij ICP studios, geassisteerd door Roy Spong en Mark Phythian. Roy Spong introduceerde Audrey Riley (cello) en dit was het begin van de samenwerking met Ozark Henry.

  Ozark Henry kwam meer en meer onder de aandacht en kreeg eindelijk een plaats in de muziekscène. Ozark Henry was een supporting act voor bands als Moby en Garbage.'This Last Warm Solitude' werd heruitgegeven met een gelimiteerde live-cd, opgenomen in de MCM in Parijs. Piet begon nu met het schrijven van snaararrangementen voor andere bands zoals Green Lizard, Arid en Lunascape.

  Voor ‘’Arid’’ maakte Goddaer samen met Arid de arrangementen voor het album ‘’Believer’’.

  Met Richard 23 (Front 242) had Goddaer een bescheiden hitje als Sunzoo Manley met het nummer 'If This Is Love'. Deze werd uitgebracht onder de naam: La Thack feat.

  Nadat Goddaer een eind maakte aan zijn samenwerking met Double T music in 2001, tekende hij bij Sony Music. Het werd een nieuwe start. To All Our Escapes, het eerste Sunzoo-Manley-album werd uitgebracht toen hij begon te produceren voor zijn Ozark Henry-album bij de BSB Studios met engineer/mixer Marc François. Birthmarks werd uitgebracht in de Benelux begin september met als single het succesvolle 'Rescue'. De single stond weken bovenaan in de Belgische hitlijsten. Piet Goddaer vormde een nieuwe band met Dick Descamps / bas (hij kwam bij Ozark Henry in 1998), Rik Debruyne / drums, Stef Catteeuw / gitaar, Didier Deruyter / piano en Fender Rhodes, Marie-Ange Teeuwen / zang, Chantal Kashala / zang en Nina Babet / zang. Nadat Ozark Henry had getoerd met Hooverphonic begon Ozark Henry met zijn eigen tour. Deze was binnen geen tijd uitverkocht. Ozark Henry werd een hype.

  De tweede single 'Sweet Instigator' maakte van 'Birthmarks' in 2002 een commercieel succes.

  Ozark Henry speelde op veel festivals (waaronder Pinkpop 2003) en was één van de hoogtepunten van Rock Werchter. Piet trad op met de legende Toots Thielemans. Hij werkte mee als componist in A Change Of Light, een compleet muzikale en visuele kunstvoorstelling opgericht door Audrey Riley (bekend van Coldplay, Muse, Moloko, The Smiths) waar voor het eerst nieuw werk te zien was van Gavin Bryar, David Long, Damian Le Gassick, Steve Hiller, Mark Brydon van Moloko en natuurlijk Piet Goddaer.

  Het Novastar-album werd in 2004 uitgebracht en kreeg al snel een gouden plaat. Piet schreef en produceerde een nieuw Ozark Henry-album. Op het album spelen Jah Wobble, Jaki Liebezeit en natuurlijk Audrey Riley mee. Piet Goddaer had 90 tracks geschreven, maar uiteindelijk kwamen er tien liedjes op het album, getiteld The Sailor Not The Sea. Het werd uitgebracht in oktober van 2004. 'Indian Summer' was de eerste single en werd ook uitgebracht in oktober. Ondertussen kreeg 'The Sailor Not The Sea' een gouden plaat en 'Birthmarks' een platina plaat. Beide albums stonden bovenaan in de charts.

  In 2005 kreeg Ozark Henry de 'publieksprijs West-Vlaming van het jaar'.

  Ozark Henry stond in 2005 weer op Rock Werchter en Pukkelpop. In tussentijd kreeg het album The Sailor Not The Sea een platina plaat. In november van dit jaar gaf Ozark Henry zijn eerste dvd uit, getiteld Easter Sunday // Live At Ancienne Belgique. De drie concerten die hij gaf om zijn dvd op te nemen in de Ancienne Belgique waren compleet uitverkocht. Om de dvd kracht bij te zetten toerde hij aan het einde van het jaar door België en Nederland. In 2005 nam hij ook deel aan de tv-benefiet Tsunami 12-12.

  Ozark Henry was ook in 2006 genomineerd voor drie ZAMU Awards. Hij was genomineerd voor beste dvd (Easter Sunday), beste videoclip (Free Haven) en beste song (At Sea). The Soft Machine is zowel uitgegeven als enkele cd en als dubbel-cd waarvan er een instrumentale tracks bevat en de ander enkele live-opnames. In het booklet van The Soft Machine staat vermeld dat Piet Goddaer misschien een ander project gaat beginnen met de cello in de hoofdrol.

  In hetzelfde jaar waarin The Soft Machine verscheen werd de soundtrack voor Crusade in Jeans uitgebracht. Op de soundtrack zijn zowel licht klassieke, voor een soundtrack typisch instrumentale tracks aan te treffen, evenals enkele popnummers waaronder Genoa Blue en Christmas in Vegas. Norbert Goddaer, zijn vader, heeft ook aan het album meegewerkt.

  De soundtrack die uitgegeven is onder de naam van Ozark Henry is wel degelijk van de hand van Piet Goddaer. Hier is alleen de hand van Piet Goddaer zichtbaar. De veranderingen in de muziek zitten alleen in de score.

  In 2007 verscheen de soundtrack voor de Belgische productie To Walk Again, een documentaire van Stijn Coninx over de verlamde triatlonatleet Marc Herremans die op 25 april in première ging. Piet Goddaer schreef verder nog mee aan de track Little Clouds van DeLaVega op het album The Day After.

  Aan het eind van 2007 verscheen het verzamelalbum A Decade, een dubbel-cd met verzamelde tracks van de vijf voorafgaande studioalbums, en een cd met remixen. A Decade werd voorafgegaan door de single Godspeed. A Decade markeert het bestaan van tien jaar Ozark Henry en de afsluiting van zijn Belgische periode.

  Voor eind april 2008 stonden er twee jubileumconcerten gepland in de Lotto Arena in Antwerpen.

  Van zijn 23 intimistische shows die hij in 2007 heeft gegeven in theaters in België gaf Ozark Henry een luxe cd uit bij dagblad De Morgen. Het album was getiteld Grace. In 2008 gaf Ozark Henry een paar concerten in Parijs, Amsterdam, Utrecht en Luxemburg als prelude voor de pan-Europese distributie van zijn albums. Verder speelde Ozark Henry in 2008 in Berlijn, Parijs en New York.

  Goddaer verhuisde eind 2008 voor een paar muzikale projecten naar Parijs en wou er door het land toeren. Goddaer vertrok begin 2009 naar New York om aan nieuwe nummers te gaan werken samen met Amerikaanse artiesten. Daarna volgde Berlijn. Dit wordt zijn nieuwe werkplek voor een tijdje. Goddaer vraagt zich af of een andere werkplek weer andere creatieve prikkels met zich mee brengen. Op 29 mei 2009 kwam zijn nieuwe single uit, getiteld Remains.

  Op 16 augustus 2009 meldde Piet Goddaer dat zijn gitarist Stef Catteeuw onverwacht overleden was.

  Daarnaast werkte Goddaer aan een nieuw album.. Ozark toert in die periode met een nieuwe band bestaande uit Jihea Oh, Remi Aguilella, Matt Chandler en Didier Deruytter.

  In 2010 was hij te gast in Peter Live.

  Prijzen

  • Piet Goddaer won in 2000 een Zamu Music Award voor Best Writer-composer-arranger.[31]
  • 2001: gouden plaat voor zijn album Birthmarks.
  • 2002: platina plaat voor zijn album Birthmarks.
  • 2004: gouden plaat voor zijn album The sailor not the sea.
  • 2004: platina plaat voor zijn album The sailor not the sea.
  • 2005: dubbel platina plaat voor zijn album The sailor not the sea.
  • 2006: gouden plaat voor zijn album The soft machine.
  • 2006: platina plaat voor zijn album The soft machine.
  • 2007: gouden plaat voor zijn album A decade.
  • 2010: gouden plaat voor zijn single This one's for you.
  • 2010: gouden plaat voor zijn album Hvelreki.
  • 2010: platina plaat voor zijn album Hvelreki.
  • Op 7 januari 2011 won Ozark Henry bij de Music Industry Awards 2010 de 'MIA' voor "Beste Popartiest"
  • Ozark Henry won met het lied I'm your sacrifice, samen gezongen met zangeres Amaryllis, de Radio 2 Zomerhit 2013.
  • 2013: Gouden plaat voor zijn single I'm your sacrifice.
  • 2013: platina plaat voor zijn single I'm your sacrifice.
  • 2013: gouden plaat voor zijn album Stay gold.
  • 2014: platina plaat voor zijn ablum Stay gold.

  Discografie

  Ozark Henry heeft een vrij omvangrijk oeuvre. Zie voor een uitgebreide discografie, inclusief singles, releasedata en hitnoteringen het artikel Discografie van Ozark Henry. Hieronder volgt een lijst met alle standaardalbums.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.