Sting

 • Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II. Sting brak voor het grote publiek door met de band The Police maar ging midden jaren tachtig solo verder. Als soloartiest versmolt hij invloeden van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek in zijn eigen nummers. Zijn teksten zijn literair en bevatten betekenisvolle boodschappen. Dit benadrukt hij zelf ook regelmatig in de pers. Zijn muziek wordt door velen gezien als literaire, intelligente rock. Zijn critici vinden zijn werk vaak pretentieus. Sting is nog steeds actief als artiest en heeft een trouwe schare fans.

  Levensloop

  Sumner is de oudste van vier kinderen. In het noordoosten van Groot-Brittannië was het leven niet gemakkelijk vanwege het harde klimaat en de economische recessie. De werkloosheid was er heel hoog en de redding van het gezin was het feit dat zijn vader een vaste baan had als melkboer. Sumner had een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1969 mocht hij gaan studeren aan een universiteit in de Midlands, maar dat hield hij slechts een maand vol. Na enkele baantjes in de bouw, als buschauffeur en zelfs als belastingontvanger, besloot hij in 1971 iets van zijn leven te maken en begon een opleiding tot leraar. Tijdens die opleiding speelde hij basgitaar bij een schoolrockbandje, Earthrise.

  In 1974 richtte hij samen met drie vrienden de groep Last Exit op. In 1976 huwde hij met Frances Tomelty. Later dat jaar kregen zij hun eerste kind, Joe. Kort daarna besloot hij zijn baan als leraar op te geven en hij trok met Last Exit naar Londen om daar als rockband bekendheid te krijgen.

  De bijnaam Sting kreeg hij in het begin van zijn carrière, toen hij bassist was bij een jazzbandje waarmee hij regelmatig optrad in Newcastle. In die tijd droeg hij vaak een zwart met geel gestreepte trui, die zijn medemuzikanten deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn werkelijke naam alleen nog bij officiële gelegenheden.

  Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van The Police die hij samen vormt met drummer Stewart Copeland en gitarist Andy Summers.

  Nog voordat The Police in 1984 op hun hoogtepunt de facto uit elkaar ging, begon Sting met het werken aan zijn eerste soloalbum "The dream of the blue turtles", dat in 1985 uit kwam. Als begeleidingsband nam hij jazzmuzikanten aan, onder andere: Branford Marsalis, Kenny Kirkland, Darryl Jones en Omar Hakim. Sting ruilde zijn basgitaar voor een gitaar in. De overstap naar meer jazz-georiënteerde muziek was niet helemaal verrassend, aangezien Sting in zijn jongere jaren met jazz en progressieve-rockbands had gespeeld. Het resultaat was meer volwassen en afwisselend dan zijn opnamen met The Police.

  Sting leverde in 1985 een bijdrage aan het nummer Money for Nothing van de Engelse rockband Dire Straits. Het is de stem van Sting die aan het begin van het nummer de tekst "I want my MTV" zingt. Verder zong hij in dit nummer alle hoge partijen (tweede stem).

  In 1986 kwam The Police weer bij elkaar voor een reünie, waaruit een nieuw opgenomen versie van Don't stand so close to me ontstond.

  In 1987 bracht Sting het ambitieuze studioalbum Nothing like the Sun uit,wederom met hulp van Branford Marsalis. Het album met hits als "Fragile" en "An Englishman in New York" werd goed ontvangen. De albums die volgden waren ook succesvol, maar niet zo succesvol als zijn eerste twee soloalbums. In 2006 scoorde hij nog wel een Amerikaanse top 10-hit met het nummer Always On Your Side, een duet met Sheryl Crow.

  In juli 2006 deed Sting Nederland aan met zijn Broken Music Tour. In Weert (Bospop) gaf hij samen met gitaristen Dominic Miller en Lyle Workman en drummer Abe Laboriel een kwalitatief hoogstaand concert. De setlist vermeldde zowel Police-werk als solo-werk.

  In oktober 2006 kwam de CD Songs from the labyrinth uit met 16e-eeuwse luitmuziek van John Dowland (1563-1626) in samenwerking met de luitist Edin Karamazov. Op 1 maart 2007 gaf Sting samen met Karamazov een optreden in het concertgebouw in Amsterdam.

  In februari 2007 kondigden Sting, Andy Summers en Stewart Copeland geheel onverwacht een reünietournee van The Police aan: The Police Reunion Tour. Op 28 mei begonnen ze met een optreden in Vancouver. Op 13 en 14 september 2007 speelde het drietal in een bijna uitverkochte Amsterdam ArenA.

  Sting nam de vijfde editie van Symphonica in Rosso op zich, en trad op 15 en 16 oktober 2010 op in het GelreDome.

  In 2015 staat een tour gepland samen met Paul Simon waarbij ook Amsterdam wordt aangedaan.

  Maatschappelijke betrokkenheid

  In 1984 deed Sting aan Band Aid mee, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de bestrijding van honger in Afrika. Kort na het verschijnen van "Nothing like the Sun" ging Sting zich inzetten voor Amnesty International. Ook zette hij zich in voor natuurbehoud – hij stichtte hiertoe de Rainforest Foundation om aandacht te vragen voor het Braziliaanse regenwoud. In 1997 speelde Sting mee in de Royal Albert Hall, voor een goed doel; het helpen van mensen van Montserrat. Hij speelde met o.a. Paul McCartney, Elton John, Eric Clapton, Mark Knopfler en Phil Collins het liedje Hey Jude. In 2008 werkten Sting en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso.

  Privé

  In 1976 trouwde Sting met de Noord-Ierse actrice Frances Tomelty. In dit huwelijk, dat tot 1984 duurde, werden 2 kinderen geboren: Joseph ("Joe" 1976) en Fuchsia Katherine ("Kate" 1982). In 1992 trouwde Sting met Trudie Styler. Samen hebben ze een eet- en drinkgelegenheid en vier kinderen: Bridget Michael ( "Mickey" 1984), Jake (1985), Eliot Paulina ("Coco" 1990) en Giacomo Luke (1995).

  Zoon Joe is de zanger van Fiction Plane, de band die ook het voorprogramma van The Police vormde gedurende de reünietournee. Fiction Plane kan overigens worden opgevat als anagram van police infant, hetgeen uiteraard refereert aan Joe Sumner als kind van Sting, ofwel The Police. Dochter Elliot Paulina (Coco) Sumner, is sinds 2009 de zangeres van de band I Blame Coco. Deze band was onder andere op Lowlands 2010 en trad in Nederland voor het eerst op in Rotterdam. In oktober 2010 kwam haar eerste album

  Games

  • Sting zit in het computerspel Guitar Hero World Tour.

  Sting als acteur

  Sting heeft een rol gehad in diverse films. Hij speelde in 1984 een rol in de cultfilm Dune van David Lynch, naar het verhaal van Frank Herbert. Hij speelde hierin Feyd-Rautha, de neef van Baron Harkonnen. Eerder speelde hij in 1973 in de film Quadrophenia van de rockband The Who. In 1998 verscheen Sting in Lock, Stock and Two Smoking Barrels, een film van Guy Ritchie.

  Prijzen

  Sting is meerdere keren genomineerd voor de Grammy Awards. In totaal heeft hij als muzikant (inclusief zijn periode bij The Police) 16 Grammy Awards in ontvangst mogen nemen. Verder won hij een Golden Globe, een Emmy Award en diverse keren een nominatie voor de Oscar voor beste originele nummer.

  Discografie

  Dvd's

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.