Ana Belen

  • María del Pilar Cuesta Acosta, beter bekend als Ana Belén, (Madrid, 27 mei 1951) is een Spaanse zangeres en actrice.

    Biografie

    Ana Belén werd geboren als María del Pilar Cuesta Acosta in de Madrileense calle del Oso (Berenstraat) in de wijk Lavapiés. 's Zomers bracht ze haar jeugd door in Cabezuela, nabij Segovia, een dorp waar haar vader en grootmoeder vandaan kwamen. Daar acteerde ze voor het eerst en trad ze ook voor het eerst op voor een groot publiek. Op haar 10e nam ze deel aan een concours voor Radio España, waar ze Todo vale zong. Ze won dat jaar niet, maar het jaar daarop wel met het liedje La flor de la canela.

    Na zanglessen genomen te hebben, begon ze op haar 15e te werken voor Radio Madrid waar ze Rocío Dúrcal verving. Ze werd steeds belangrijker bij publieke optredens en was een kindsterretje, net als anderen van die tijd.

    Haar eerste optreden op het witte doek was in de film Zampo y yo, onder regie van Luis Lucia Mingarro. De film werd geen succes. Later speelde ze onder andere in het stuk Numancia van Cervantes.

    Discografie (selectie)

    • 1965
      • Zampo y yo
      • Qué difícil es tener 18 años
    • 1975
      • Calle del Oso
    • 1976
      • La paloma del vuelo popular
    • 1979
      • Ana
      • Lo mejor de Ana Belén
    • 1981
      • Ana Belén (in het Italiaans)
    • 1982
      • Ana el Río
      • Ana Belén (in het Portugees)
    • 1989
      • 26 grandes canciones y una nube blanca
      • Rosa de amor y fuego
    • 1991
      • Como una novia
    • 1993
      • Veneno para el corazón
    • 1998
      • Lorquiana. Canciones populares de Federico García Lorca
      • Lorquiana. Poemas de Federico García Lorca
    • 1999
      • Cantan a Kurt Weill (met Miguel Ríos)
      • Ana Belén en Argentina
    • 2001
      • Peces de ciudad van Joaquín Sabina
      • Dos en la carretera samen met Víctor Manuel
    • 2003
      • Viva L'Italia
    • 2005
      • Una canción me trajo aquí met Víctor Manuel
    • 2007
      • Anatomía

    Theater (selectie)

    • Numancia (1966)
    • El rey Lear (1967)
    • Don Juan Tenorio (1968)
    • Los niños (1970)
    • Antígona (1975)
    • La casa de Bernarda Alba (1984/1985)
    • Hamlet (1989)
    • El mercader de Venecia (1992)
    • La gallarda (1992)
    • La bella Helena (1995/1996)
    • Defensa de dama (2002)
    • Diatriba de amor contra un hombre sentado (2004/2005)
    • Fedra (2007)

    Prijzen (selectie)

    • 1971 - beste TV-actrice (Estudio 1: Retablo de las mocedades del Cid) - Fotogramas de Plata
    • 1979 - beste zangeres (Ana) - Fotogramas de Plata
    • 1980 - beste TV-actrice (Fortunata y Jacinta) - Fotogramas de Plata
    • 1980 - beste TV-actrice (Fortunata y Jacinta) - TP de Oro
    • 1995 - gouden medaille van de filmacademie
    • 1995 - beste theater-actrice (La bella Helena) - Fotogramas de Plata
    • 1996 - Cadena Dial-prijs
    • 1997 - beste solozangeres (Carlos Gardel-prijs)
    • 1997 - beste actrice (El amor perjudica seriamente la salud) - Festival van Peñíscola
    • 2000 - William Layton-prijs
    • 2001 - Vrouw van het jaar - tijdschrift Elle
    • 2004 - beste actrice (Cosas que hacen que la vida valga la pena) - Festival van Montecarlo
    • 2006 - Málaga-prijs (Filmfestival van Málaga)

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing