Within Temptation

  • Within Temptation is een Nederlandse symfonische-metalband en een van de succesvolste bands in het genre. Within Temptation is in 1996 opgericht door Sharon den Adel en gitarist Jeroen van Veen.

    Bandleden

    Het jaartal achter de naam staat voor de entree van deze persoon in de band

    • Sharon den Adel, zangeres (1996)
    • Stefan Helleblad, gitarist (2011)
    • Ruud Jolie, gitarist (2002)
    • Jeroen van Veen, basgitarist (1996)
    • Martijn Spierenburg, keyboards (2001)
    • Mike Coolen, drums (2011)

    Voormalige bandleden

    • Robert Westerholt, gitarist (1996-2011)
    • Stephen van Haestregt, drummer (2002-2010)
    • Ivar de Graaf – drummer (1996-1998, 1999-2001)
    • Martijn Westerholt – keyboards (1996-2001)
    • Michiel Papenhove – gitarist (1996-2001)
    • Jelle Bakker – gitarist (2001-2002)
    • Ciro Palma – drummer (1998-1999)
    • Dennis Leeflang – drummer (1996)
    • Richard van Leeuwen – drummer (1998)
    • Richard Willemse – drummer (1996)

    Geschiedenis

    De band startte in de formatie genaamd The Circle..

    Robert Westerholt en Jeroen van Veen echter gingen verder onder de naam The Portal, samen met de vriendin van Robert, Sharon den Adel. Ondanks dat er voor The Portal al een logo was ontworpen, werd voor het uitbrengen van de eerste songs de naam veranderd naar Within Temptation.

    De atmosferische metal van de eerste cd's Enter en The Dance scoorde goed in de undergroundscene. In de jonge dagen van de band stonden zij op Dynamo Open Air. Met de cd Mother Earth in 2000 ging de band een nieuwe kant op, zij lieten de grunt achterwege en maakten meer bombastische keltische rock dan metal. De single Ice Queen werd geheel onverwacht een hit, hij was al een half jaar uit toen radio 3FM hem uitkoos als Megahit en het balletje ging rollen.

    Doorbraak

    Within Temptation mocht op grote festivals spelen zoals Rock Werchter en ook deed de single Mother Earth het goed in de hitlijsten. Na deze successen hadden zij het heel druk met toeren op festivals en clubtours door heel Europa, en maakten sommige bandleden hun studies af waardoor in 2004 pas de volgende cd uitkwam. Inmiddels was getekend bij platenmaatschappij BMG en had Within Temptation ook een nieuw management, AT Productions (dat ook het management verzorgt van o.a. Kane en DI-RECT).

    Professionele videoclips werden uitgebracht van Stand My Ground, Memories en Angels. Within Temptation brak hiermee door, ook in het buitenland, zoals Duitsland. Echter, eerdere liefhebbers van Enter en The Dance hebben zich van de band afgekeerd. Maar ook Within Temptation zelf heeft de keuze gemaakt voor hun nieuw werk, door bij concerten alleen maar nummers te spelen van Mother Earth en The Silent Force en bijna geen nummers van de cd’s daarvoor. Hiermee is Within Temptation populairder in bijvoorbeeld Duitsland dan in Nederland. In 2005 tekent Within Temptation een contract met het van oorsprong Nederlandse Roadrunner voor distributie van albums in Japan, Groot-Brittannië en Australië.

    Het buitenland

    Op 9 maart 2007 kwam het album The Heart Of Everything uit. Dit album werd voorafgegaan door de single What Have You Done een samenwerking met zanger Keith Caputo van de band Life of Agony. Na de release van het album volgde een tweede single, Frozen. In juli 2007 werd bekend dat het album in de Verenigde Staten werd uitgebracht. Ook werd hun hit What Have You Done veel gedraaid op de radiostations in de USA.

    De band nam tevens het nummer The Howling op dat exclusief voor The Chronicles of Spellborn werd gebruikt, een computerspel dat in 2007 op de markt verscheen.

    In Nederland stond Within Temptation op 16 augustus 2008 in het voorprogramma van Iron Maiden.

    Op 30 oktober 2009 werd hun nieuwe livealbum An Acoustic Night at the Theatre voor het eerst uitgebracht. Dit is een registratie van een akoestisch concert dat op 30 november 2008 in Eindhoven werd gegeven.

    Sharon Den Adel was in het najaar van 2009 te gast op de Night of the Proms-concerten, gehouden in het Sportpaleis Antwerpen, GelreDome en Ahoy. Samen met het orkest Il Novecento bracht ze enkele nummers in een klassieke versie.

    Op 3 april 2010 werd in de Stadsschouwburg van Middelburg het eerste optreden gegeven van de tweede theatertour van Within Temptation. In november 2010 kondigde de band op hun website aan dat hun nieuwe album The Unforgiving gaat heten en in maart 2011 uitgebracht wordt. Op 15 december 2010 werd een nieuwe nummer, Where Is The Edge, uitgebracht. De videoclip hiervan bestaat uit filmfragmenten van de film Me & Mr. Jones. In januari 2011 verscheen het nummer Faster, de eerste single van het album.

    Op 22 februari 2011 kondigde Within Temptation hun nieuwe bandlid aan: Mike Coolen neemt het drumstokje over van oud-drummer Stephen van Haestregt. Begin september 2011 kondigt de band aan dat medeoprichter Robert Westerholt zich voortaan zal richten op het schrijven van nieuwe songs en niet meer live zal optreden, om meer voor zijn drie kinderen, die hij met Sharon den Adel heeft, te zorgen. Zijn plek wordt ingenomen door de Zweed Stefan Helleblad, die al betrokken was bij het maken van enkele albums van de band.

    Op 8 november 2013 werd aangekondigd dat het zesde studioalbum Hydra zal worden uitgebracht op 31 januari 2014. Dit album bevat gastverschijningen van onder andere Tarja, Dave Pirner, Howard Jones en Xzibit

    Prijzen

    2002

    • Zilveren Harp[16]
    • TMF Award (NL) - meest belovende act
    • TMF Award (BE) - beste rock internationaal

    2003

    • Edison voor beste live dvd: Mother Earth Tour
    • Conamus Exportprijs 2003

    2004

    • Conamus Exportprijs 2004

    2005

    • Edison beste band
    • TMF Award (NL) Best Rock nationaal
    • Popprijs 2005
    • Conamus Exportprijs 2005
    • World Music Award, best selling Dutch artist 2005

    2006

    • 3FM Award - Beste artiest Rock
    • Golden God (Best Video: Angels)
    • Buma Cultuur Exportprijs 2006

    2007

    • 3FM Award - Beste artiest Rock
    • TMF Award (BE) - Beste live act internationaal
    • TMF Award (NL) - Beste Live Act
    • TMF Award (NL) - Beste Video
    • MTV Europe Music Awards - Best Dutch & Belgian act
    • World Music Awards - Best Selling Dutch Artist

    2008

    • Gouden Harp
    • 3FM Award - Beste Live-Act
    • Duiveltje - Beste zanger(es)
    • Female Metal Voices Fest Awards - Beste album

    2011

    • Loudwire Music Awards - Artist of the Year
    • Loudwire Music Awards - Rock Album of the Year
    • Loudwire Music Awards - Rock Goddess of the Year

    Gouden platen

    • Ice Queen (België)
    • Mother Earth (Nederland, 2001)
    • Mother Earth (België)
    • Mother Earth (Duitsland)
    • The Silent Force (Nederland, 12 december 2004)
    • The Silent Force (Finland, 2005)
    • The Silent Force (België)
    • The Silent Force (Duitsland)
    • The Silent Force Tour (Nederland)
    • The Heart Of Everything (Rusland)
    • Black Symphony (Nederland)

    Platina platen

    • Mother Earth (Nederland, 2001)
    • Mother Earth (Duitsland)
    • The Silent Force (18 november 2005, Nederland)
    • The Silent Force (13 oktober 2007, België/Vlaanderen)
    • The Heart Of Everything (Nederland)

    Discografie

    Dvd's

    • 2002 - Mother Earth (dvd-single)
    • 2003 - Mother Earth Tour
    • 2005 - The Silent Force Tour
    • 2007 - The Heart Of Everything (limited edition van het album)
    • 2008 - Black Symphony, concert samen met het Metropole Orkest
    • 2014 - Let Us Burn - Elements & Hydra Live In Concert

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.