The Chemical Brothers

 • The Chemical Brothers is een Britse danceformatie bestaande uit Tom Rowlands (11 januari 1971) en Ed Simons (9 juni 1970). De band maakt elektronische muziek, enigszins te vergelijken met acts als The Prodigy en Faithless, en boekte sinds 1995 enkele grote hits. The Chemical Brothers zijn belangrijke pioniers op het gebied van het big-beatgeluid in de late jaren negentig. Ze weten zich ook los van dit geluid te handhaven als grote danceact. De groep heeft veel samengewerkt met grote artiesten. The Chemical Brothers besteden veel aandacht aan hun videoclips, waardoor ze een populaire act werden op muziekzenders.

  Ontstaan

  The Chemical Brothers werd in 1989 in Manchester gevormd waar Tom en Ed elkaar ontmoetten tijdens een cursus geschiedenis aan de universiteit aldaar. Ze begonnen samen als dj's, onder de naam Dust Brothers. Ze werden populair in de clubs met een mix van house en andere stijlen, zoals hiphopbreaks. Maar ook elementen uit punk en rock kwamen geregeld terug in de dj-sets.

  De eerste single van het duo, Song to the siren, werd een klein succes in de scene. De inmiddels afgestudeerde Dust Brothers verhuisden naar Londen, waar ze twee nieuwe singles (14th century sky en My mercury mouth) opnamen. Van die eerste ep werd het nummer Chemical beats de grote doorbraak. Ze werden steeds bekender en deden onder meer remixwerk voor Primal Scream en The Prodigy, namelijk van de single Voodoo People.

  In 1998 brachten ze het mixalbum Brothers gonna work it out uit. Het album bestond uit slechts vijf tracks, die weer uit verschillende mixen van tracks bestonden.

  Doorbraak naar groot publiek

  In 1995 moest het duo om juridische redenen hun naam wijzigen. Hun oorspronkelijke naam (The Dust Brothers) hadden ze gekozen uit eerbetoon aan het gelijknamige Amerikaanse producersduo (bekend van hun werk voor de Beastie Boys). Nadat ook de suggestie Dust Brothers U.K. afgewezen werd, besloten ze zichzelf The Chemical Brothers te noemen. De band was echter al zo bekend dat het ze weinig schade toebracht. Het eerste album, Exit planet dust werd een succes, vooral dankzij de doorbraak-culthit "Leave Home". Het album bestaat uit twee delen. Het eerste deel is opzwepende big beat en het tweede deel meer rustige luistermuziek. Op het album begonnen ze met de traditie om rockzangers een gastbijdrage te laten doen. Tim Burgess van The Charlatans was de eerste die de eer kreeg. Ook zangeres Beth Orton is te horen. Toen het album in de winkels lag, was de muziekpers lyrisch. The Chemical brothers werden naast het dancepubliek ook door het rockpubliek omarmd

  Oasis-voorman Noel Gallagher was zo onder de indruk van het album dat hij een single met The Chemical Brothers opnam: Setting sun. Ook mochten The Chemical Brothers in het voorprogramma van het Knebworth-concert van Oasis staan. De single Setting sun was de eerste voorbode van Dig your own hole. Op dit album is het geluid nog harder en steviger. Te gast zijn Quincy Jones en Mercury Rev. Het was een nog groter succes dan zijn voorganger en verkocht twee miljoen maal. Ook de single Block rockin' beats groeide uit tot een klassieker. De Nederlandse muziekzender TMF gebruikte het nummer jarenlang als jingle.

  Verschuiving naar andere stijl

  Toen de bigbeathype in 1999 nog bezig was, zei het duo de sound vaarwel met het album Surrender, waarop meer invloeden uit house en techno te horen zijn en het aantal breakbeats flink gereduceerd is. Hey boy, hey girl werd de grootste hit die de twee tot dan toe hadden en besteeg zelfs de hitparades. In de videoclip is een vrouw te zien die mensen slechts als lopende geraamten kan zien lopen. Ook de videoclips van Let forever be en Out of conrol waren geregeld op de muziekzenders te zien.

  Met het vierde album Come With Us leken de Chemical Brothers zich wat meer terug naar de underground te richten, en dat album werd commercieel gezien dan ook een minder groot succes. Uitzondering werd het rustige nummer Star guitar.

  Succesproducers

  Ze beleefden een comeback met het vijfde album Push the Button uit 2005, met de grote hit "Galvanize" dat ze opnamen met rapper Q-Tip van A Tribe Called Quest. Het nummer groeide uit tot een van de dancehits van dat jaar. Ook Believe werd een hitje.

  Twee jaar later waren ze er weer met We Are the Night, waarop de band Klaxons en Lightspeed champion te gast zijn. Ook dit album had een sterke single. Do it again, met Ali love, was de grootste hit die het duo maakte. Al begon de groep ook kritiek te krijgen dat de albums wel erg formulematig begonnen te worden. Dat hinderde ze niet om een Grammy Award voor beste danceact binnen te halen.

  In 2010 verscheen Further. Hierop werd een nieuwe weg ingeslagen. Geen gastbijdragen meer en een minder toegankelijk geluid. Bij alle tracks werden videoclips gemaakt door Adam Smith en Marcus Lyal. De acht clips vormen een soort filmserie. Hits bracht het album niet voort.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.