GZA

 • Gary Grice (22 augustus 1966 te Brooklyn, New York) beter bekend onder zijn artiestennaam GZA is een rapper die medeoprichter is van de Wu-Tang Clan. Hij heeft ook enkele solo albums uitgebracht.

  Biografie

  GZA groeide op in de Ghetto's van Brooklyn. Daar kwam hij in aanraking met hiphop. Hij vormde samen met zijn neven RZA en Ol' Dirty Bastard een driemansduo genaamd, 'All In Together Now'. Met z'n drieën traden ze op in lokale shows door heel New York. Zij gingen battles aan met allemaal andere MC's, en wonnen die battles vrijwel altijd. Zo werden de drie opgemerkt door Cold Chillin' Records. GZA tekende daar een contract onder de naam The Genius.

  Nadat de 3 de Wu-Tang Clan oprichtten, een rapgroep bestaande uit 9 leden, kregen zij wereldwijde erkening. Hun eerste album, Enter the Wu-Tang (36 Chambers) werd een groot succes, dat geen van de leden later kon evenaren. Nadat er meerdere Wu-Tang albums waren uitgebracht, besloot GZA ook solo verder te gaan. Zijn eerste album, dat hij na de oprichting van de Wu-Tang Clan uitbracht was Liquid Swords in 1995. Liquid Swords kreeg veelal positieve kritieken en werd een commercieel succes. Zijn latere albums wisten het niveau van zijn eerste album niet te halen, maar verkochten desondanks goed.

  Albums

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.