Ryan Tedder

 • Ryan Benjamin Tedder (Tulsa, 26 juni 1979) is de zanger van de band OneRepublic. Daarnaast is hij songwriter en producer.

  Tedder als songwriter

  Op driejarige leeftijd leerde Tedder de piano te bespelen. Hij begon te zingen toen hij zeven jaar was. Hij oefende door tot zijn achttiende ongeveer twee uur per dag te zingen. Oorspronkelijk wilde hij kunstenaar worden, maar hij koos later voor de muziekindustrie. Tedder werkte als songwriter met onder andere Beyoncé, Chris Cornell, Kelly Clarkson en schreef de teksten voor zijn band OneRepublic. Tedder zegt nooit moeite te hebben gehad met teksten te schrijven. In zijn jeugd vond hij het al leuk om liedjes te schrijven. Het begon met een klein onderwerp waar vervolgens het hele liedje over ging. Zo is Say (All I Need) van OneRepublic ontstaan. Hij voegde het liedje toe samen met zijn piano en daarmee kwam er een lied. Bij het werken, vroeg hij aan een andere artiest waar deze over wilde zingen, waarop Tedder begon met schrijven. Na afloop van het schrijven, begon hij met het maken van een lied.

  Tedder zong als achtergrondzanger op onder meer Bleeding Love van Leona Lewis (een nummer dat hij ook produceerde) en op Please Don't Stop the Rain van James Morrison. Daarnaast werkte hij met de Nederlandse Esmée Denters aan haar debuutalbum. Ryan Tedder is ook te zien tijdens het programma X-Factor, zo geeft hij tips aan de kandidaten.

  Productie- en schrijfdiscografie

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.