Gojira

 • Gojira is een Franse deathmetalband gevormd in 1996 in Ondres, een dorp nabij Bayonne, Frankrijk. De band was tot 2001 bekend als Godzilla. De band bestaat uit Joe Duplantier als zanger en gitarist, Joe's broer Mario Duplantier als drummer, Christian Andreu als gitarist en Jean-Michel Labadie als basgitarist. De huidige formatie verschilt van de oorspronkelijke, de voormalige bassist was namelijk Alexandre Cornillon. De band heeft anno 1996 vijf studioalbums, drie dvd's en enkele singles onder hun vorige naam, Godzilla, uitgebracht. De songteksten gaan voornamelijk over natuur- en omgevingsgerelateerde onderwerpen.

  Geschiedenis

  Vroege jaren en Terra Incognita (1996-2002)

  Gojira werd in 1996 gevormd in Ondres, een dorp nabij Bayonne, door de broers Joe Duplantier (gitaar, zang) en Mario Duplantier (drums), gitarist Christian Andreu en bassist Jean-Michel Labadie. De band begon in 1998 met toeren en heeft toen onder de naam Godzilla een eerste demo uitgebracht, namelijk Possessed. Hun debuutalbum Terra Incognita werd in 2001 onder de nieuwe naam uitgebracht.

  The Link en From Mars to Sirius (2003−2007)

  In 2003 verscheen het tweede studioalbum, The Link, waarvan in 2007 een geremasterde versie verscheen.

  Eind 2006 toerde Gojira, samen met Amon Amarth en Sanctity, met Children of Bodom als de openingsact.

  Cavalera Conspiracy en The Way of All Flesh (2008−heden)

  In 2008 werd Joe Duplantier door de broers Max en Igor Cavalera, twee ex-leden van de Braziliaanse band Sepultura, gevraagd om in hun nieuwe band te spelen als bassist. In maart 2008 verscheen het album Inflikted en er volgde een tour vanaf midden-2008.

  Gojira's laatste album, The Way of All Flesh, verscheen op 13 oktober 2008 in Europa door Listenable Records en op 14 oktober 2008 in Noord-Amerika door Prosthetic Records.

  Randy Blythe van de Amerikaanse band Lamb of God verscheen als zanger op de track "Adoration for None."

  Het duurde vier maanden om het hele album te schrijven en op te nemen, en drie maanden om te mixen.

  Op 17 maart 2009 werd de eerste tour aangekondigd waarin Gojira de hoofdact zou zijn. De tour is op 1 mei begonnen in Springfield, Virginia en is op 28 mei gestopt in Dallas, Texas. De supportacts voor de langverwachte headlining tour waren The Chariot en Car Bomb.

  Volgens een blogpost op de MySpacepagina van Metallica, zal Gojira hen gezelschap houden tijdens de tour die van 14 september tot 18 oktober loopt.

  Muzikale stijl en lyrische thema's

  Gojira's sound valt niet makkelijk in een hokje te plaatsen, doordat zij verschillende muzikale stijlen met elkaar combineren.

  Gojira speelt een technische en ritmische stijl van heavy metal met ongewone ritmische patronen, 'start-and-stop riffs' en breakdowns. Gojira maakt soms gebruik van elementen die de sfeer beïnvloeden, ook hebben zij een aantal instrumentale songs.

  De bandleden zijn opgegroeid in de buurt van Bayonne, een stad aan de zuidwestelijke kust van Frankrijk. De prachtige omgeving inspireerde Gojira's interesse in de natuur en de aarde. Gojira gebruikt haar songteksten om duidelijk te maken wat de mens de natuur/omgeving aandoet en hoe zij hier mee omgaan.

  Bandleden

  • Joe Duplantier − zang, gitaar (1996–heden)
  • Mario Duplantier − drums (1996–heden)
  • Christian Andreu − gitaar (1996–heden)
  • Jean-Michel Labadie − basgitaar (1996–heden)

  Discografie

  Studioalbums

  • 2001: Terra Incognita
  • 2003: The Link
  • 2005: From Mars to Sirius
  • 2008: The Way of All Flesh
  • 2012: "L'Enfant Sauvage"

  Demo's

  • 1996: Victim
  • 1997: Possessed
  • 1999: Saturate
  • 2000: Wisdom Comes

  Live-albums

  • 2004: The Link Alive (cd/dvd)

  Referenties

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.