Elton John vs Pnau

 • Elton Hercules John, artiestennaam en later officiële naam van Reginald Kenneth Dwight (Pinner, Middlesex, 25 maart 1947), is een Engelse popzanger, componist en pianist. Na een carrière van 35 jaar waren er meer dan 300 miljoen opnamen van hem verkocht,

  In 1994 werd Elton John toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. Sinds het einde van de jaren tachtig levert hij een hoge bijdrage aan de strijd tegen aids. Ook is hij een groot voorstander van de LGBT-beweging. In 1998 werd Elton John benoemd tot Knight Bachelor. In 2008 plaatste het tijdschrift Billboard hem op de derde plaats in de Billboard Hot 100 50th Anniversary Charts, waarmee Elton John volgens deze lijst de succesvolste mannelijke soloartiest ooit was.

  Biografie

  Jeugd

  Reginald Kenneth Dwight werd geboren op 25 maart 1947 in Pinner (toen nog Middlesex) als oudste kind van Stanley Dwight en Sheila Eileen Harris. Hij leerde piano spelen vanaf zijn vierde. Zijn ouders trouwden pas toen hij zes was. Zijn vader, een luitenant bij de Royal Air Force, speelde trompet in een bigband. In 1961 scheidden zijn ouders.

  Op zijn vijftiende begon hij piano te spelen in cafés. In 1964 richtte hij Bluesology op, een begeleidingsgroep van Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten als The Isley Brothers en Patti LaBelle and the Bluebells en Long John Baldry. In 1967 gebruikte hij voor het eerst het pseudoniem Elton John, een verwijzing naar Bluesologysaxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry.

  In dezelfde periode begon hij samen te werken met tekstschrijver Bernie Taupin, met wie hij de meeste van zijn liedjes zou maken. Ze schreven enkele liedjes voor artiesten als Lulu, maar algauw zou Elton John zelf gaan zingen.

  Jaren zeventig

  In 1969 verscheen zijn debuutalbum Empty Sky bij DJM Records. De grote doorbraak volgde één jaar later met het album Elton John en de ballad Your Song, waarin hij zichzelf op piano begeleidde. Met zijn gekke outfits en zijn enorme brillencollectie creëerde hij een imago dat aanleunde bij de glamrock.

  Vanaf zijn album Honky Chateau (1972) werkte hij met vaste muzikanten als gitarist Davey Johnstone, bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson. Deze samenstelling werd de Elton John Band genoemd. In de jaren zeventig had Elton John de ene hit na de andere. Rocket Man gaat over een astronaut vlak voor zijn vertrek. Crocodile Rock is een ode aan de rock-'n-roll van de jaren vijftig. Daniel ging over een Vietnamsoldaat die naar Spanje vlucht omdat hij niet als een held behandeld wil worden door zijn jongere broer en zijn dorpsgenoten. In Goodbye Yellow Brick Road, een titel die verwees naar The Wizard of Oz, maakt een boerenzoon het uit met zijn rijke liefje. Candle in the Wind was een eerbetoon aan Marilyn Monroe. Bennie and the Jets ging over een fictieve rockgroep met een hippe zangeres. Daarna volgden Don't Let the Sun Go Down on Me, Sorry Seems to Be the Hardest Word en Don't Go Breaking My Heart, een duet met Kiki Dee. Song for Guy bestond uit pianospel met wat slagwerk een synthesizer en één lijntje tekst dat herhaald werd: "Life isn't Everything".

  In 1975 speelde Elton John de rol van Pinball Wizard in de filmversie van de musical Tommy. Vanaf 1976 verschenen zijn platen bij Rocket Records, een label dat hij samen met Bernie Taupin oprichtte. Ook live vestigde hij een wereldwijde reputatie. In 1979 trad hij als een van de eerste westerse artiesten op in de Sovjet-Unie.

  Ook maakte Elton John een gastoptreden in The Muppet Show.

  Jaren tachtig

  In 1982 en '83 had hij succes met Blue Eyes, I Guess That's Why They Call It the Blues en het uitbundige I'm Still Standing. In 1985 was hij een van de vele sterren op Live Aid en zong hij mee op Dionne Warwicks benefietsingle That's What Friends Are For. In hetzelfde jaar had hij een van zijn grootste hits met Nikita, een liedje over de onmogelijke liefde voor een Oost-Duitse wachter bij de Berlijnse Muur, met George Michael in de achtergrondzang. Hoewel Nikita een Russische jongensnaam is, ging dit lied - in de bijbehorende clip te zien - over een jonge vrouw.

  In 1986 onderging Elton John een keeloperatie. In deze periode was er veel te doen rond zijn seksuele geaardheid. In de jaren zeventig noemde hij zichzelf biseksueel. In 1984 trouwde hij met Renate Blauel, een Duitse, vrouwelijke geluidstechnicus. In 1988 scheidden ze en noemde hij zichzelf homoseksueel.

  In 1989 had hij weer een tophit met Sacrifice.

  Na 1990

  In 1992 richtte hij de Elton John AIDS Foundation op.

  In 1993 bracht hij een album uit met uitsluitend duetten. Hierop zong hij samen met onder anderen k.d. lang, Little Richard, Kiki Dee, Gladys Knight, Chris Rea, Leonard Cohen, Nik Kershaw en Paul Young. Met George Michael zong hij een liveversie van Don't Let the Sun Go Down on Me.

  In 1994 werd hij ontdekt door een jongere generatie dankzij de liedjes van The Lion King op tekst van Tim Rice, waaronder Can You Feel the Love Tonight en Circle of Life. In 1997 zong hij op de begrafenis van prinses Diana een aangepaste versie van Candle in the Wind. Met 33 miljoen exemplaren werd de studioversie de best verkochte single aller tijden. Op Deep Inside (1999) van Mary J. Blige speelde Elton John pianofragmenten gebaseerd op zijn eigen liedje Bennie and the Jets.

  In 1998 werkte Elton John opnieuw samen met Tim Rice voor de musical Aida, en in 2000 voor de soundtrack van De weg naar El Dorado. In 2003 nam hij samen met de boyband Blue een nieuwe versie op van Sorry Seems to Be the Hardest Word. De daaropvolgende jaren bracht hij nog enkele albums uit en bleef hij veel optreden. In 2006 was hij een van de uitvoerend producenten van de film It's a Boy Girl Thing.

  2000 tot heden

  In 2000 kwamen John en Tim Rice bij elkaar om singles te schrijven voor de door DreamWorks gemaakte animatiefilm De weg naar El Dorado. In augustus het daarop volgende jaar kwam de single "Are You Ready for Love" hoog in de UK Charts terecht.

  In maart 2007 trad hij op in Madison Square Garden voor de 60e keer en wel op zijn 60e verjaardag. Dit optreden was zowel live als via de DVD Elton 60 - Live at Madison Square Garden te bekijken. Op 1 juli van datzelfde jaar verscheen Elton John bij het Concert for Diana dat werd gehouden in Wembley Stadium ter ere van Princes Diana, die ongeveer 10 jaar eerder overleed door een auto-ongeluk.

  Elton John deed een duet met Lady Gaga bij de 10e Grammy Awards.

  In maart 2012 werd er bekendgemaakt dat Elton John recentelijk zijn werk voor het eenendertigste album The Diving Board klaar had. Dit album is geproduceerd door T-Bone Burnett en zou in de herfst van 2012 kunnen uitkomen. In die maand is hij genodigde op het internationaal songfestival van Viña del Mar in Chili, het belangrijkste songfestival van Latijns-Amerika.

  John zong en speelde piano in het liedje "Fairweather Friends" van de rockband Queens of the Stone Age. Het staat op het album ...Like Clockwork, dat in juni 2013 werd uitgegeven.

  Onderscheidingen

  Persoonlijke onderscheidingen

  In 1975 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. In 1995 werd hij commandeur in de Orde van het Britse Rijk, waardoor hij de letters CBE achter zijn naam mocht zetten. Drie jaar later werd hij door koningin Elizabeth tot ridder geslagen vanwege zijn liefdadigheidswerk. Sindsdien mag hij zich Sir Elton John noemen.

  Grammy Awards

  Elton John heeft in zijn carrière vijf Grammy's gewonnen:

  • 1987: Best Pop Performance by a Duo or Group - "That's What Friends Are For" (met Dionne Warwick, Stevie Wonder en Gladys Knight
  • 1992: Best Instrumental Composition - "Basque" (uitgevoerd door James Galway)
  • 1995: Best Male Pop Vocal Performance - "Can You Feel The Love Tonight"
  • 1998: Best Male Pop Vocal Performance - "Candle in the Wind '97"
  • 2001: Best Musical Show Album - "Aida" (met Tim Rice)

  Bovendien won Elton in 1999 een Grammy Legend Award, voor zijn hele oeuvre.

  Edison

  In Nederland heeft Elton één Edison gewonnen. In 1995 won hij de prijs in de categorie Musical/Film voor zijn filmmuziek voor The Lion King.

  Oscar

  Elton heeft één Oscar gewonnen in de categorie Beste Filmsong. Dat was in 1994 voor Can You Feel The Love Tonight uit The Lion King. Hij won de prijs met de tekstschrijver van het nummer, Tim Rice.

  Discografie

  Dvd's

  Zie ook

  • Matthew Shepard

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.