The Mars Volta

 • The Mars Volta was een Amerikaanse rockband.

  Bandleden

  • Cedric Bixler Zavala - zang
  • Omar Rodríguez-López - gitaar
  • Deantoni Parks - drums
  • Juan Alderete - basgitaar
  • Lars Stalfors - keyboards
  • Marcel Rodríguez-López - percussie

  Geschiedenis

  Aan het begin van het millennium staat de punkband At The Drive-In op het punt door te breken in de muziekwereld. Gitarist Omar Rodriguez Lopez en zanger Cedric Bixler Zavala besluiten echter met de band te stoppen en richten samen The Mars Volta op met de bedoeling om vernieuwende punk/rock muziek te maken waarbij alles mogelijk zou zijn.

  Rodriguez en Bixler zochten mede-muzikanten en vonden in keyboardspeler Ikey Owens, drummer Jon Theodore en Jeremy Ward, die de samples en off-stage effecten moest verzorgen, hun eerste line-up voor de band. Met deze band-samenstelling brengen ze hun eerste ep ‘Tremulant’ uit op hun eigen label. Naar aanleiding hiervan krijgen ze een platencontract bij Universal en mogen ze een plaat maken met producer Rick Rubin (onder andere Red Hot Chili Peppers, Slayer en Aerosmith).

  De-loused in the Comatorium

  In 2003 komt het resultaat van hun inspanningen in de winkels: De-Loused In The Comatorium. Het album geeft de psychedelische drugstrip van een comateuze zelfmoordenaar weer en de muziek wordt gekenmerkt door de vernieuwende combinaties van ritmes en melodieën. Op dit album nemen bassist Flea en gitarist John Frusciante van de Red Hot Chili Peppers enkele nummers voor hun rekening. De goede relatie van de band met de Red Hot Chili Peppers vertaalt zich in een gezamenlijke tournee. Het succes van de nieuwe plaat en tour wordt echter overschaduwd door de dood van bandlid Jeremy Ward (samples) in mei 2003.

  Frances the Mute

  In februari 2005 verscheen het tweede album van de band, Frances The Mute. Dit album beeldt de zoektocht van een geadopteerd kind naar zijn moeder uit, een thema dat rechtstreeks ontleend is aan het leven van overleden bandlid Jeremy Ward. Het album verwijst naar talloze verhalen uit de Griekse mythologie, de Bijbel, Shakespeare en het (Spaanse) katholicisme.

  Amputechture

  Amputechture, in Europa uitgebracht op 8 september 2006, is het eerste album van The Mars Volta dat geen conceptalbum is: hoewel het thema "amputatie" wordt uitgediept, is er geen onderliggende verhaallijn. Dit is ook het laatste album waarop drummer Jon Theodore te horen is.

  The Bedlam In Goliath

  Op vrijdag 25 januari 2008 zal het nieuwe album The Bedlam In Goliath uitkomen. Van dit album is op 3 december 2007 de eerste single genaamd 'Wax Simulacra' uitgebracht. Net als hun de eerste The Mars Volta albums is ook The Bedlam In Goliath weer een conceptalbum. Centraal op het album staan de thema's liefde, moord, een bezeten ‘spirit board’ en een geest genaamd Goliath.

  Voor de single "Wax Simulacra" won de band op 8 februari 2009 een Grammy in de categorie 'best hard rock performance'.

  Octahedron

  Eind maart 2009 kwam de geruchtenstroom over een nieuw album weer sterk op gang, omdat enkele betrouwbare bronnen meldden dat het nieuwe album de titel Octahedron gaat krijgen en uitgebracht zal worden op 19 juni. Later kwamen Amazon.com en HMV met meer details over het nieuwe album, zoals een tracklist. Een paar dagen daarna werd dit nieuws ook officieel bekendgemaakt. De eerste single in Europa heet Cotopaxi en werd 22 april 2009 afgespeeld op BBC Radio. In Noord-Amerika is de eerste single Since We've Been Wrong.

  Noctourniquet

  Kort nadat The Mars Volta Octahedron had ingeblikt was Omar al aan hun zesde langspeler begonnen. Omdat Cedric-Brixler meer tijd nodig had, werd de release en verdere opnames van het album opgeschoven zodat er uiteindelijk toch meer dan twee jaar tussen de release van Octahedron en Noctourniquet zit. De cd ligt vanaf 23 maart 2012 in de winkels. Hun eerste single "The Malkin Jewel" werd midden februari de wereld ingestuurd.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing