Gary Clark, Jr.

 • Gary Clark Jr. (Austin (Texas), 15 februari 1984) is een Amerikaans gitarist en acteur. Hij wordt beschreven als 'the future of Texas blues' ('de toekomst van de Texas blues'). Ook worden er vaak vergelijkingen met gitaarvirtuoos Jimi Hendrix gemaakt. Clark is beïnvloed door blues, rock-'n-roll, jazz, soul, country en hiphop. Hij staat bekend om zijn fenomenale 'fuzzy' gitaarspel in combinatie met een warme soulstem.

  Op 26 januari 2014 won hij tijdens de Grammy Awards de prijs voor de 'Best Traditional R&B Performance' voor 'Please Come Home'.

  Biografie

  Gary Clark Jr. begon met gitaarspelen toen hij twaalf jaar was. Hij groeide op in Austin (Texas), waar hij in zijn tienerjaren kleine optredens gaf, totdat hij promotor Clifford Antone ontmoette, eigenaar van een club genaamd Antone's in Austin. Antone's was het lanceerplatform waar onder anderen de gebroeders Jimmie en Stevie Ray Vaughan de blues nieuw leven inbliezen. Kort na de ontmoeting met Clifford begon Clark te spelen met een scala aan muziekiconen, onder anderen Jimmie Vaughan. Vaughan en anderen uit de muziekwereld in Austin hielpen hem met zijn muzikale carrière en zorgden ervoor dat hij in het rock-'n-rollwereldje van Texas verderkwam. Clarks muziek laat zien hoe bluesmuziek op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd, van hiphop tot country.

  In 2010 zong Gary Clark Jr. mee in een bonustrackcover van "I Want You Back" van The Jackson 5 op Sheryl Crows album 100 Miles from Memphis.

  Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone riep Clark uit tot "Best Young Gun" in de "Best of Rock"-editie van april 2011.

  Op 28 augustus 2012 maakte Alicia Keys op Twitter bekend dat Clarks nieuwe album Blak and Blu zou uitkomen op 22 oktober 2012. Op diezelfde dag verscheen het nieuws op Clarks officiële website.

  Gary Clark Jr. werkte met de Foo Fighters aan het nummer "What Did I Do? / God as My Witness" op hun album Sonic Highways uit 2014. Ze namen het nummer op in KLRU-TV Studio 6A in Austin.

  Liveoptredens

  Clark trad op tijdens het Crossroads Guitar Festival in 2010, waar onder meer B.B. King, Eric Clapton, Buddy Guy, Steve Winwood, John Mayer, Sheryl Crow, Jeff Beck, en ZZ Top ook optraden. Hij deelde het podium met Doyle Bramhall II en Sheryl Crow voor een optreden met Eric Clapton. Ook liet hij iets van zijn eigen werk horen.

  In juni 2011 speelde Clark op het jaarlijkse Bonnaroo Music Festival in Manchester, Tennessee. Op 10 juni 2012 speelde Clark opnieuw op Bonnaroo. Dit keer werd zijn optreden rechtstreeks uitgezonden via het Bonnaroo MusicFest Channel op YouTube.

  In februari 2012 trad Clark samen met enkele blueslegendes op tijdens het Red, White and Blues-evenement in het Witte Huis. Hier waren onder meer ook B.B. King, Mick Jagger, Jeff Beck en Buddy Guy aanwezig. Clark speelde "Catfish Blues" en "In the Evening (When the Sun Goes Down)", en ook speelde hij "Let the Good Times Roll", "Beat Up Old Guitar", "Five Long Years" en "Sweet Home Chicago" samen met anderen.

  In juni 2012 vergezelde Clark de Dave Matthews Band. Zij speelden "Can't Stop" en "All Along the Watchtower" in Virginia Beach en Indianapolis.

  Op 8 december 2012 verscheen Clark tijdens het eerste optreden van The Rolling Stones in de VS in het kader van hun concerttournee 50 & Counting in het Barclays Center in Brooklyn. Hij speelde samen met de band een cover van het nummer 'Going Down'. Op 15 december 2012 speelde hij opnieuw dit nummer met de Stones, maar deze keer speelde John Mayer ook mee. Dit was in het Prudential Center in Newark, New Jersey.

  Discografie

  Albums

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.