Carice Van Houten

 • Carice Anouk van Houten (Leiderdorp, 5 september 1976) is een Nederlandse actrice, zangeres, radiopresentatrice en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Voor haar toneelwerk won ze in 2003 de Colombina voor haar rol van Macha in Een meeuw van Tsjechov onder regie van Theu Boermans bij De Theatercompagnie. Ze is winnaar van vijf Gouden Kalveren, zes Rembrandt Awards en tal van andere prijzen. Haar met een Gouden Kalf bekroonde rol in Zwartboek (2006) betekende de start van een internationale carrière. Op 1 december 2014 won zij in Ierland een Angela Award.

  Biografie

  Jeugd (1976–1997)

  Carice van Houten werd geboren als dochter van Nederlands-Schotse schrijver, musicoloog en filmhistoricus Theodore van Houten (1952) en Margje Stasse (1950), hoofd personeelszaken bij Teleac/NOT. Carice is vernoemd naar de enige dochter van de Britse componist Edward Elgar, Carice Irene (1890-1970). Samen met haar twee jaar jongere zus Jelka groeide ze op met kunst en cultuur. Haar vader nam zijn twee dochters regelmatig mee naar musea, theatervoorstellingen en films uit de klassieke cinema.

  De doorslag om ooit actrice te worden gaf het zien van de musicalfilm Annie (1982).

  Doorbraak (1997–2001)

  Tijdens haar derde jaar aan de Kleinkunst werd Van Houten opgemerkt door Martin Koolhoven. Hij bood haar een auditie aan voor de telefilm Suzy Q (1999) en ze werd uiteindelijk uit ruim 80 kandidaten gekozen voor de hoofdrol.

  Van Houten gasteerde in september 2000 bij het Noord Nederlands Toneel en maakte bij dit gezelschap haar debuut als Polly in de Driestuiversopera, die op 14 oktober dat jaar zijn première beleefde.

  Roem (2001–2005)

  In haar volgende film Minoes speelde ze samen met (echte en virtuele) katten. Het was opmerkelijk dat Van Houten de hoofdrol vertolkte, omdat ze zelf allergisch is voor de diersoort. Ze moest pillen slikken om allergische reacties in bedwang te houden. In 2002 mocht ze haar tweede Gouden Kalf in ontvangst nemen voor haar rol in de film. Het betekende voor de actrice haar doorbraak bij het grote publiek.

  Hierna keerde Van Houten terug naar het theater. Ze speelde van september 2001 tot en met maart 2002 een jonge vrouw uit de jaren 30 in de musical Foxtrot. Ze heeft toegegeven een hekel te hebben aan musicals, maar nam de rol als een ode aan Annie M.G. Schmidt, die met dezelfde musical in de jaren 70 geschiedenis schreef.

  In 2003 was ze opnieuw op het witte doek te zien, ditmaal in de film De Passievrucht. De Telegraaf noemde haar een 'eenzaam zonnestraaltje'.

  In 2005 was Van Houten te zien in twee jeugdfilms; Lepel en Knetter (regisseur Martin Koolhoven). Ze sprak er positief over en vertelde dat ze het leuk vond om "op een bepaalde manier in de gedachten te blijven van kinderen". Hierin werkte ze voor de derde keer samen met Martin Koolhoven.

  Zwartboek (2006–2007)

  In het begin van 2004 begonnen de audities van Zwartboek (2006), Paul Verhoevens eerste Nederlandse film in jaren. Toen Van Houten auditie deed, was het voor hem al vrij snel duidelijk dat ze de rol zou krijgen. Naar eigen zeggen wist hij al een half uur later dat zij de geschikte kandidate was. In een interview uit 2006 hervatte ze:

  Naast Zwartboek was Van Houten in 2006 te zien in de speelfilm Ik omhels je met 1000 armen van Willem van de Sande Bakhuyzen, naar het gelijknamige boek van Ronald Giphart. Van de Sande Bakhuyzen vertelde Van Houten dat de film zou afwijken van het boek en daarom had ze het niet gelezen.

  In 2007 werd zij door het publiek van de Nederlandse Filmdagen in Utrecht gekozen tot 'Beste Nederlandse actrice aller tijden'. Ze won een Rembrandt voor haar rol in Alles is Liefde. Ze kreeg de rol in die film "als bedankje" van scenarioschrijfster Kim van Kooten. Het was geen hoofdrol, maar daar was ze juist blij mee. Haar tegenspelers waren lyrisch over de samenwerking; Paul de Leeuw noemde haar "fenomenaal" en Jeroen Spitzenberger vertelde dat Van Houten hem "optilde" op het artistieke vlak.

  Internationale carrière (2007–heden)

  In de zomer van 2007 nam Van Houten haar eerste Engelstalige film op. Deze productie, Dorothy Mills, werd opgenomen bij Dublin en geregisseerd door de Franse regisseur Agnès Merlet. en kreeg daarvoor veel media-aandacht. Cruise vroeg persoonlijk aan Van Houten om zijn vrouw te spelen na het zien van Zwartboek.

  In oktober 2007 speelde ze drie dagen lang in Marokko naast Leonardo DiCaprio in de film Body of Lies van regisseur Ridley Scott. In een interview gaf ze toe dat ze zich daar "eenzaam" voelde.

  Repo Men werd in begin 2008 opgenomen en nadien werd Van Houten geprezen door tegenspeler Whitaker.

  Van Houten vertelde regelmatig in interviews dat ze Hollywood geen ideale plek vindt om te wonen en ze vertelde minder serieus genomen te worden in de Amerikaanse filmindustrie.

  In april 2008 nam Van Houten Zingen in het donker op, een niet-commerciële korte film over huiselijk geweld waarin ook Frank Lammers, Aart Staartjes en Gaite Jansen een rol vertolken. Ze nam de rol na een telefoontje van Lammers en vertelde dat ze het door het thema belangrijk vond om er aan mee te werken. Op 4 oktober 2008 begonnen de opnamen van de Britse kostuumfilm From Time To Time. De film is gebaseerd op het beroemde kinderboek The Chimneys of Green Knowe van Lucy M. Boston, en draait sinds 2009 op verscheidene filmfestivals.

  In april 2009 werd bekendgemaakt dat Van Houten een rol ging spelen in de Britse historische horrorthriller Black Death. Opeenvolgend kwam in juli 2010 het nieuws dat ze een rol ging spelen in de thriller Intruders, samen met Clive Owen en Daniel Brühl. De film werd geregisseerd door de Spaanse regisseur Juan Carlos Fresnadillo en geproduceerd door de Hollywoodstudio Universal Pictures.

  In een interview met Hollands Diep uit het najaar van 2011 uitte Van Houten haar teleurstelling in haar internationale carrière in de periode 2008-2010: "Ik had

  Hier kwam verandering aan toen ze in 2011 de rol van de rode priesteres Melisandre kreeg aangeboden in het tweede seizoen van de HBO-televisieserie Game of Thrones: "Door mijn rol in zo'n goede serie word ik iets serieuzer genomen. Dat heeft mijn internationale ambities aangewakkerd."

  Emotioneel zware rollen (2009–heden)

  In april 2009 werd bevestigd dat Van Houten de vrouwelijke hoofdrol ging vertolken in de Nederlandse film Komt een vrouw bij de dokter

  Op 4 mei 2009 maakte Rob Stenders bekend dat Van Houten ging presenteren voor de radiozender KXradio.

  Op 13 augustus 2009 werd bekendgemaakt dat Van Houten de hoofdrol ging spelen in De gelukkige huisvrouw, de verfilming van de gelijknamige roman van Heleen van Royen. De draaidagen duurden van oktober tot en met december 2009. De media merkten op dat ze binnen korte tijd meerdere emotioneel zware rollen speelde. Hierover vertelde ze in een interview:

  In 2010 speelde Van Houten in de televisieserie In Therapie.

  Hierna vertrok ze naar Zuid-Afrika voor de opnames van Black Butterflies (2011) met Rutger Hauer. Op 21 januari 2010 zong ze bij de benefietactie voor Haïti met Kane het lied No Surrender, dat haar een nummer 1-hit opleverde.

  In 2010 won ze haar derde Rembrandt en voor beste actrice voor haar rol in Komt een vrouw bij de dokter. Ook won ze in 2010 een Gouden Kalf voor haar rol in De Gelukkige Huisvrouw.

  In 2013 won ze haar zesde Rembrandt en voor beste Nederlandse actrice, voor haar rol in Alles is familie uit 2012. De film zelf won eveneens een Rembrandt Award voor beste Nederlandse Film.

  Privéleven

  Van Houten had van 2006 tot 2009 een relatie met de Duitse acteur Sebastian Koch, haar tegenspeler in de film Zwartboek. In het programma Zomergasten op 16 augustus 2009 zei ze dat het uit was met haar vriend.

  In opdracht van koffiemerk Douwe Egberts schreef ze in 2012 het kinderboekje Toen Sinterklaas met het vliegtuig kwam.

  In haar interview met Holland Diep in het najaar van 2011 vertelde Van Houten dat ze overwoog om kinderen te nemen. Een aanbod om in Game of Thrones te verschijnen maakte hier een eind aan.

  Van Houten heeft in verschillende interviews verteld dat ze moeite heeft om in Nederland om te gaan met haar faam en daarom graag tijd doorbrengt in het buitenland: "Ik ben zelfs een beetje bang voor

  Van Houten onderhoudt voornamelijk vaste contacten met mensen die ze kent uit haar tijd bij de Kleinkunstacademie en heeft toegegeven dat ze "paranoïde" kan worden over het leggen van nieuwe contacten, omdat ze er niet zeker van is of hun integriteit wordt beïnvloed door haar faam. Ze is goed bevriend met collega Halina Reijn met wie ze in 2013 het boek Antiglamour schreef.

  Andere projecten

  Muziek

  Van Houten maakte in 1999 samen met haar vader een hoorspel over de Engelse schrijfster Jane Austen en haar muziek, voor VPRO Radio 4 (Urubicha). In 2007 sprak ze Het Achterhuis van Anne Frank in als luisterboek. Ook vertelde ze het verhaal van het Zwanenmeer op een CD-opname van Tsjaikovsky's ballet, gedirigeerd door Charles Dutoit. Eind januari 2010 scoort Carice samen met rockband Kane een nummer 1-hit met een bijzondere live uitvoering van No Surrender, dat ze tijdens de tv-actie 'Nederland Helpt Haïti' zong. In september 2012 verscheen haar zelfgeschreven debuutsingle Emily van het album See You on the Ice.

  In 2013 stond een kleine clubtour met haar band in de planning.

  Werk als ambassadeur WNF

  Op 1 januari 2009 werd Van Houten ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

  Van Houten reisde in januari 2009 naar Rwanda, waar het WNF een berggorillaproject steunde. Hierbij doet de organisatie een poging de laatste 720 berggorilla's ter wereld te redden. Ze vertelde erg zenuwachtig te zijn een berggorilla van dichtbij te zien, noemde de klim ernaartoe 'symbolisch voor de onschuld, kracht en schoonheid van de natuur'. Het was volgens de actrice wel een zware wandeling.

  Tijdens de week dat Van Houten in Rwanda was, heeft ze ook meegeholpen aan een waterproject. Ze legde uit dat veel kinderen niet naar school kunnen, omdat ze een lange reis moeten afleggen om water uit een put te halen. Het project maakte het mogelijk een waterput dichter bij een school te bouwen, zodat kinderen toch onderwijs konden genieten.

  Van Houten vertelde dat ze geïnspireerd is geraakt en met haar functie als gezicht voor WNF zo veel mogelijk wil bereiken.

  Theatervoorstellingen

  • Mijn Elektra (1999) ...Koor/Carice
  • Driestuiversopera (2001) ...Polly
  • Foxtrot (2002) ...Josien (regie: Ruut Weissman)
  • Hedda Gabler (2003) De Theatercompagnie (regie: Theu Boermans)
  • Een Meeuw (2003)...Macha
  • Het Bewijs (2004)...Catherine, Joop van den Ende producties (regie: Peter Oosthoek)
  • Ren Lenny Ren (2004)...vriendin Paul (regie: Ruut Weissman, tekst: Thomas Acda, Paul de Munnik en Rob de Graaf)
  • Driekoningenavond (2006) ...Cesario/Viola, De Theatercompagnie (regie: Theu Boermans)
  • De Gravin van Parma (2008) ...Francesca (regie: Ursul de Geer)

  Discografie

  Singles

  Trivia

  • Van Houten heeft enkele keren meegewerkt aan de absurdistische televisieserie Jiskefet.
  • Vanaf april 2010 tot en met oktober 2011 schreef ze een wekelijkse muziekcolumn voor Nieuwe Revu.
  • Zij is een nichtje van KRO-presentator Stefan Stasse.
  • Op vrijdag 4 juni 2010 mocht ze in Vredenburg in Utrecht een eigen avond samenstellen onder de naam "De Nacht van Carice", waarbij zij, samen met Cornald Maas en haar vader Theodore van Houten, door haar uitgezochte optredens aan elkaar mocht presenteren. Er werden bij die gelegenheid optredens verzorgd door het Orkest van het Oosten onder leiding van Ivan Meijlemans, Coparck, Lucas en Arthur Jussen, Josh Rouse, Theo Nijland, Jenny Arean, Rufus Wainwright en New Cool Collective.[58]
  • Van Houten leende haar stem aan de wereldberoemde animatieserie The Simpsons. In aflevering 20 van seizoen 26 speelt zij Annika Van Houten, het Nederlandse nichtje van Milhouse Van Houten. [59]

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.