The Pussycat Dolls

 • De Pussycat Dolls was een vrouwelijke burleske dansrevue-groep uit Los Angeles, Californië. De groep werd opgericht door choreografe Robin Antin in 1995. In 2003 besloot zij ook de muziek in te gaan met de groep. Naast een aantal vaste burleske Dolls werden ook speciaal zangeressen Nicole Scherzinger, Melody Thornton en Kaya Jones als Pussycat Dolls aangenomen om de zangkwaliteiten van de groep tot een succes te brengen. In 2010 besloot de toenmalige formatie te stoppen en werden alle Dolls vervangen door nieuwe. Tussen 2010 en 2012 hield Antin verschillende audities en liet verschillende meisjes met elkaar zingen. Het kostte haar twee jaar om de definitieve bezetting te creëren, die uiteindelijk in begin van 2013 verder gingen als een nieuwe meidengroep.

  Geschiedenis

  1995-2002: oorsprong

  Een groot aantal bekende artiesten heeft gastoptredens verzorgd met de groep. De danseressen treden op in lingerie en ouderwetse pin-up kostuums maar er is geen sprake van naaktheid of expliciete seksualiteit in hun optredens. De groep werd in de Verenigde Staten populair en verscheen in tijdschriften, televisiespecials voor MTV, VH1 en TMF, reclamecampagnes en films. Carmen Electra is de meest naar voren tredende danseres in veel van deze tijdschriftartikelen en televisieoptredens, en trad met de Pussycat Dolls het vaakst op het podium op. Later werd Electra ook één van de vaste Dolls.

  In 2002 wilde Antin van de groep een girlband maken, maar moest hier en daar nog wel aan worden gesleuteld. Aanvankelijk zou Electra ook deel van de girlband worden, maar om financiële redenen stapte zij uit de groep voordat de definitieve samenstelling rond was. Antin liet ook de huidige formatie auditeren en nam Carmit Bachar, Cyia Batten, Kasey Campbell, Ashley Roberts, Jessica Sutta en Kimberly Wyatt mee naar de girlgroup. De overige Dolls bleven als burleske actief.

  2003-2006: muzikale doorbraak en PCD

  In 2003 wilde Antin de bandsamenstelling definitief maken en nog enkele zangeressen in de groep plaatsen. Uiteindelijk werden Nicole Scherzinger, Melody Thornton en Kaya Jones tot de drie zangeressen aan de groep verbonden, waarbij Scherzinger de leadzangeres werd. Uiteindelijk bestond de definitieve bezetting uit Scherzinger, Thornton, Jones, Bachar, Batten, Campbell, Wyatt, Roberts, en Sutta. In deze samenstelling stonden de Dolls op de soundtrack van de films Shark Tale en Shall We Dance?. De Dolls maakten ook voor de soundtrack van Shall We Dance? een videoclip met het nummer "Sway".

  In 2004 verliet Jones de groep na de opnamen van een aantal demo's. Jones wilde zich meer gaan richten op haar modellen- en musicalcarrière, gevolgd door Batten en Campbell begin 2005. Zij wilden beiden graag toch liever een danscarrière in plaats van een zangcarrière. Antin was inmiddels al zover met het debuutalbum en de platenmaatschappij dat ze besloot geen vervangers te zoeken. De overige zes Dolls, Scherzinger, Bachar, Thornton, Sutta, Roberts en Wyatt, bleven in de groep.

  In 2005 brachten ze hun eerste officiële single "Don't Cha" uit, een samenwerking met rapper Busta Rhymes en oorspronkelijk opgenomen door Tori Alamaze. Ze brachten hun debuutalbum PCD op 13 september 2005 uit. Het album bevat tracks geproduceerd door will.i.am, Timbaland, Rich Harrison, Polow da Don, en Ron Fair. Tweede single was "Stickwitu" en will.i.am produceerde en rapte op de derde single "Beep".

  Ze schreven Nederlandse popgeschiedenis op 8 april 2006, toen "Beep" steeg van nummer 5 naar nummer 2 in de Nederlandse Top 40. Hiermee is PCD de eerste act die ooit met hun eerste drie singles op nummer 2 bleven steken. De vervolgsingle "Buttons" werd speciaal voor de single aangepast en een rap van Snoop Dogg werd toegevoegd. De clip deed veel stof opwaaien, omdat de dames te sexy gekleed zouden zijn. Desondanks hadden de Pussycat Dolls weer een hit te pakken met het nummer, dat in Nederland de 6e plaats in de Top 40 bereikte. In de late zomer van 2006 werd in de Verenigde Staten de door Timbaland geproduceerde "Wait a Minute" uitgebracht op single, terwijl voor Europa en een aantal Aziatische landen "I Don't Need a Man" werd gekozen met nummer 4 als hoogste positie in de top 40. "Wait a Minute" werd als zesde single in Nederland uitgebracht.

  Op 24 juni 2006 stonden The Pussycat Dolls in een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. Van hun debuut-cd PCD wisten de Dolls wereldwijd 5 miljoen exemplaren te verkopen.

  2007-2009: gewijzigde groepssamenstelling en Doll Domination

  Tijdens hun wereldtournee werd het wat rustig rondom de Dolls. Om weer wat in de picture te komen ging Antin op zoek naar een nieuwe Dolls. Op 6 maart 2007 werd in de Verenigde Staten het televisieprogramma Pussycat Dolls Present: The Search for the Next Doll uitgezonden. In een acht weken durend programma beoordeelde een jury een groep jonge vrouwen op hun zang- en danskwaliteiten. De 19-jarige Asia Nitollano kwam als winnaar uit de bus en zou onderdeel worden van de groep. Ze zong mee in het nummer "Double the Trouble". In datzelfde jaar verliet Nitollano de groep alweer. Nitollano wilde gaan werken aan een solocarrière, terwijl anderen beweren dat Nitollano niet overweg kon met de overige Dolls. Nitollano had een kind en was niet 24 uur per dag beschikbaar voor de groep, iets wat de andere Dolls wel van haar verwachtten.

  De groep, inclusief Nitollano, was inmiddels al wel naar de studio gegaan voor een tweede album en waren zeer druk. Tijdens de opnames van het album werd op 8 maart 2008 bekendgemaakt dat Bachar de groep verliet. Bachar wilde zich meer gaan richten op een solo- en acteercarrière. Een aantal nummers werden hierdoor speciaal aangepast en opnieuw ingezongen.

  Halverwege de zomer van 2008 kwam de groep terug met het nieuwe album Doll Domination en de bijbehorende leadsingle "When I Grow Up". De verwachtingen waren hooggespannen na het succes van PCD-singles, maar daar kon hij matig aan voldoen. De single behaalde nog de 9e plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100, maar in Nederland kwam hij niet tot de top 20. De tweede single, "Watcha Think About That", was een samenwerking met Missy Elliott. Deze single werd echter niet goed opgevangen door de Amerikaanse radiostations die liever "I Hate This Part" draaiden. Het kwam niet tot een wereldwijde uitgave voor "Watcha Think About That" vanwege het gebrek aan succes en vrij snel werd "I Hate This Part" definitief aan de radiostations geleverd, dat wel een internationaal werd uitgebracht. Het nummer werd een hit en zorgde voor een opleving van de albumverkopen, een bron van zorgen bij het platenlabel. In januari 2009 bracht de groep in samenwerking met de Indiase singer-songwriter en producer A. R. Rahman het nummer "Jai Ho! (You Are My Destiny)" uit, een heruitgave van "Jai Ho" uit de film Slumdog Millionaire. Het nummer deed het boven de verwachting goed en het label besloot vervolgens Doll Domination onder een 2.0 versie opnieuw uit te brengen met dit nummer als leadsingle. "Hush Hush; Hush Hush" was de volgende single. Ook kwam er uiteindelijk een remix versie en een mini collectie van het album uit.

  Ook waren de Dolls inmiddels bezig met hun tweede wereldtournee. Na hun tournee bleef het weer even stil en waren de Dolls inmiddels de studio's ingegaan voor hun derde album.

  2010-2012: audities voor nieuwe bezetting

  Het derde album kwam uiteindelijk nooit uit, want geen jaar later maken de Dolls één-voor-één bekend de groep te verlaten, op Scherzinger na. De Dolls wilden graag verder met een solocarrière al maakt Wyatt er geen geheim van dat de Dolls het gedrag van Scherzinger ook zat waren. Scherzinger zou namelijk haar vocals en leads niet willen delen met de andere Dolls. Antin ging op zoek naar nieuwe Dolls. Op 24 mei trad Scherzinger samen met Kherington Payne, Vanessa Curry, Rino Nakasone-Razalan en Jamie Lee Ruiz op als de nieuwe groepsformatie. Hoewel deze groep een aantal optredens gaf, verlaat uiteindelijk Scherzinger de groep aan het einde van 2010 voor een solocarrière.

  In maart 2011 bevestigde Antin dat zij audities zou houden om nieuwe meisjes te vinden om de gestopte leden van de groep te vervangen. Wat uiteindelijk nooit gebeurd, want de Dolls worden gewoon zonder een reality serie gekozen.

  In oktober 2011 werd op hun officiële Facebookpagina bevestigd dat Lauren Bennett (voormalig lid Paradiso Girls) en Vanessa Curry (voormalige Lakers Girl) twee van de nieuwe leden waren. Later die maand werden er foto's gepubliceerd van de officiële nieuwe groep bestaande uit Bennett, Curry en Kristal Smith, Tiffany Zavala, Kia Hampton en Paula van Oppen. Zij waren de studio in gegaan om te bekijken wat de sound was en wat ze wilden. Nog voor de jaarwisseling namen de Dolls in de studio een reclamefilmpje voor de Super Bowl op. De spotje zou als een soort perspresentatie moeten dienen. Opeens bestonden de Dolls uit Bennet, Curry, Van Oppen en Chrystina Sayers (uit Girlicious) en Erica Jenkins. Wat er met Smith, Zavala en Hampton was gebeurd, is onbekend. In april 2012 verliet Sayers alweer de groep en werd in juli 2012 weer een nieuwe samenstelling gepresenteerd bestaande uit Bennett en Van Oppen, met de nieuwe leden Natalia Mejia (uit Girlicious), Amanda Branche en Natasha Slayton. Een maand later was Branche alweer vervangen door X Factor-kandidaat Simone Battle. In november van dat jaar werd Mejia door haar onverwachte zwangerschap vervangen door Emmalyn Estrada. Mejia kon haar zwangerschap niet delen met de Pussycat Dolls, al zei Antin dat Mejia altijd kon terugkeren in de groep als zij er klaar voor was.

  2013: Mogelijke reunie

  In februari 2013 maakt Antin bekend dat de huidige line-up, bestaande uit Lauren Bennett, Paula Van Oppen, Natasha Slayton, Simone Battle en Emmalyn Estrada niet meer de huidige versie van de Pussycat Dolls vormen, maar een geheel nieuw groepje zijn begonnen. Antin is op dit moment bezig om de originele line-up, bestaande uit Bachar, Batten, Campbell, Sutta, Roberts, Wyatt, Jones, Thornton en Scherzinger, om daar een mogelijk reünie line-up uit te kunnen halen voor een derde studioalbum.

  Discografie

  Repertoire

  De nummers van de Dolls zijn meestal in de genres R&B, pop en urbanpop. Ook spelen zij regelmatig covers. De originele liedjes zijn meestal geschreven door professionele songwriters, waar alleen Nicole Scherzinger bij enkele nummers heeft meegeschreven, waaronder de hit "I Don't Need a Man". De covers passen meestal in de burleske, cabaret en dragshowscene door hun uitdagende choreografie.

  De opgenomen covers van de Pussycat Dolls zijn onder andere: "We Went as Far as We Felt like Going" (Labelle), "Sway" (Dean Martin), "Santa Baby" (Eartha Kitt), "Feelin' Good" (Nina Simone), "Tainted Love" (Gloria Jones/Soft Cell), "Where Did Our Love Go" (The Supremes/Soft Cell), een mix van Donna Summer's "Hot Stuff" en Siobhan Fahey's "Bitter Pill", "Right Now" (Mel Tormé), en "Don't Cha" (Tori Alamaze).

  Hun live cover versies bevatten onder andere "It's Oh So Quiet" (Betty Hutton/Björk), "Big Spender" (Chita Rivera/Shirley Bassey), "Fever" (Peggy Lee), "The Pink Panther Theme" (Henry Mancini), "These Boots Are Made For Walking" (Nancy Sinatra/Jessica Simpson), en "Whole Lotta Love" (Led Zeppelin).

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.