Aliaune Thiam

 • Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam (St. Louis, 16 april 1973), beter bekend onder zijn artiestennaam Akon, is een Senegalees-Amerikaans artiest. Verkort is zijn naam Aliaune Thiam. Hij is ook producer en songwriter. Hij is oprichter van Konvict Muzik en Kon Live Distribution. Zijn tweede album, Konvicted, kreeg een Grammy Award-nominatie voor de single Smack That.

  Biografie

  Akon groeide op in Senegal, voordat hij met zijn hele familie naar New Jersey verhuisde. Zijn vader is jazzpercussionist Mor Thiam. Akon ontdekte hier hiphop en kwam in aanraking met de misdaad. Hij bracht een tijdje in de cel door, waar hij zijn muzikale ideeën ontwikkelde. Na zijn vrijlating begon hij te schrijven en op te nemen in zijn eigen thuisstudio. Zijn artiestennaam Akon, komt ook van "AKONvicted", wat een veroordeelde betekent. De opgenomen bandjes kwamen terecht bij SRC/Universal, waarna uiteindelijk Akons debuutalbum Trouble uitkwam in juni 2004. Een andere megahit is Keep On Calling.

  Akon scoort in Nederland de ene hit na de andere. Op het nummer Ghetto Remix zong hij samen met de Nederlandse rappers Ali B, Yes-R. Ook al werd het geen hit in Amerika, het werd er wel één in Nederland. Ze vertellen over het getto en hoeveel kinderen daar opgroeien en niet beter weten dan overleven van diefstal.

  In 2006 had Akon een hit met het nummer Smack That, het nummer was een samenwerking met rapper Eminem.

  In 2008 werkt Akon samen met andere artiesten (o.a. 50 Cent) aan het album Thriller 25, naar aanleiding van de vijfentwintigjarige verjaardag van het originele album Thriller van Michael Jackson uit 1982. Akon is op het album te horen in het nummer Wanna Be Startin' Somethin' 2008.

  In 2010 werkte Akon mee aan het nieuwe album, Euphoria, van Enrique Iglesias. Samen zijn zij te horen in het nummer One Day at a Time.

  In 2011 werkte Akon samen met Shahrukh Khan aan de Bollywood film Ra.One

  Dat kwam doordat hij ook heel veel van Bollywood hield en zingt daar graag, hij acteerde ook in het liedje Criminal van Ra.One

  Incidenten

  In de eerste helft van 2007 kwam Akon tweemaal in opspraak. Eerst in april 2007, door met een 14-jarig meisje (bij wijze van dans) seksbewegingen te maken op het podium. Dit incident werd gefilmd door Akons crew en werd later op YouTube gezet. Dit had grote gevolgen, niet alleen voor Akon, maar ook voor Gwen Stefani. Verizon Wireless verwijderde ringtones van Akons muziek. Ook stopte Verizon met de sponsoring van Gwen Stefani's The Sweet Escape Tour, vanwege het feit dat Akon de openingsact was van de show. Gwen Stefani bleef Akon echter steunen, ondanks de verloren sponsoring. Ook vanuit de politiek kwam er kritiek, Akons actie zou vernederend zijn voor vrouwen. Vooral Bill O'Reilly, die wel eens vaker reageert op rappers, haalde uit naar de Senegalees. Als reactie op die gebeurtenis maakte Akon een lied, genaamd 'Sorry, Blame it on me', waarin hij vanzelfsprekend excuses aanbiedt aan het meisje, zijn gezin en zijn moeder. Hij geeft echter wel kritiek aan de club waarin de gebeurtenis plaatsvond, omdat het meisje binnen kon komen, ondanks het feit dat ze jonger dan 21 (de toelatingsgrens in Trinidad & Tobago) was. Ook de ouders van het meisje krijgen kritiek, omdat ze haar naar binnen lieten gaan.

  Het was niet de laatste keer dat Akon in de fout ging. Op 3 juni 2007 gaf Akon een concert in Fishkill, New York. Op een gegeven moment gooide een fan iets naar het podium. Akon verzocht de bewaking om de jongen naar het podium te brengen. Dat gebeurde, waarop Akon zijn hemd uittrok en de jongen terug het publiek in smeet. Hierbij zou een meisje haar arm hebben gekneusd. Politie uit Fishkill probeerde contact op te nemen met de jongen om te kijken of hij juridische stappen wil nemen tegenover Akon. Later verklaarde Akon dat deze actie gepland was, en dat het bedoeld was als publiciteit voor zijn volgende opname.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Noten

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.