Annie Lennox;Steven Lipson

 • Ann (Annie) Lennox (Aberdeen, 25 december 1954) is een Schotse zangeres.

  Levensloop

  Annie Lennox bezocht als kind een school voor hoogbegaafden. Daarnaast studeerde ze fluit aan de Royal Academy of Music in Londen. Lennox is vooral bekend als de zangeres van Eurythmics, waarin ze samenwerkte met Dave Stewart. Daarvoor zong ze bij The Tourists. Nadat Eurythmics in 1990 uit elkaar was gegaan, ging ze verder als soloartiest. Lennox sprak daarna zeven jaar niet met Dave Stewart, tot ze elkaar ontmoetten bij de begrafenis van een gemeenschappelijke vriend. In 1999 kwam een nieuw album van Eurythmics uit.

  Lennox' debuutalbum uit 1992, Diva, waarvan drie nummers ('Why', 'Walking On Broken Glass' en 'Little Bird') in de Engelse top 10 terechtkwamen, was over de hele wereld zeer succesvol. De eerste single van haar tweede soloalbum, 'No More "I Love You's"' won in 1996 een Grammy Award. Het nummer, een cover van 'The Lover Speaks', behaalde de tweede positie in de Engelse hitlijsten. Het album Medusa bestaat volledig uit covers, onder meer van Al Green, The Pretenders en The Temptations, en sloeg wederom goed aan in Europa.

  In 2003 won ze een Oscar voor het beste filmlied voor het lied 'Into the West', afkomstig uit de film The Lord of the Rings: The Return of the King. In dit jaar verscheen ook haar derde soloalbum, Bare. Dit album werd goud en bereikte nummer 3 in Groot-Brittannië en nummer 4 in de Verenigde Staten, tot op heden haar hoogste albumnotering in Amerika. Er werden in Engeland geen singles uitgebracht, in Amerika kwamen Pavement Cracks, Wonderfull en A Thousand Beautiful Things uit op CD maxi-single. Lennox bereikte met de vele en diverse uitgebrachte remixes van alle drie de nummers de nummer 1-positie in de dancecharts.

  Op 4 juli 2006 werd Lennox benoemd tot erelid van de Royal Scottish Academy of Music and Drama (thans Royal Conservatoire of Scotland). In 2008 werd Lennox uitgeroepen tot een van de honderd beste vocalisten aller tijden door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone.

  In 2007 verscheen haar vierde soloalbum, Songs of Mass Destruction. De eerste single was 'Dark Road' en kwam uit op 25 september. Als tweede single werd het nummer 'Sing' uitgebracht, gezongen door Lennox en 23 belangrijke vrouwelijke artiesten, onder wie Shakira, Dido, Christina Aguilera en Madonna. In 2009 verscheen The Annie Lennox Collection. Deze cd bevat haar grootste hits en twee nieuwe nummers, beide covers van Ash ('Shining Light', haar eerste top 40-hit in Engeland sinds 1995) en Keane ('Pattern of my Life'). Daarnaast verschenen alle hits op dvd. Het album was vooral in het Verenigd Koninkrijk een groot succes. In 2010 verscheen een nieuw album, A Christmas Cornucopia. Dit kerstalbum bevat covers van (on)bekende traditionele Britse kerstnummers (zoals 'God Rest Ye Merry Gentlemen') en een nieuw nummer, 'Universal Child', dat als single verscheen.

  Op 4 juni 2012 woonden tienduizenden mensen in Londen een jubileumconcert voor de Britse koningin Elizabeth II bij, die toen 60 jaar op de troon zat. Op het plein voor Buckingham Palace trad ook Annie Lennox op. Ze verscheen ten tonele in een lange, zwarte glitterjurk en een stel vleugeltjes. Ook haar band droeg vleugeltjes. Toepasselijk bracht ze een van Eurythmics' grootste hits, 'There Must Be An Angel (Playing With My heart)'. Een en ander werd rechtstreeks uitgezonden door enkele televisiestations.

  Tijdens het 'Beatles tribute concert' op 9 februari 2014, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het eerste optreden van die band op de Ed Sullivan Show, vertolkten de Eurythmics Fool on the Hill van de Magical Mystery Tour. Dit was de eerste keer dat Annie Lennox en Dave Stewart weer samen op het toneel stonden sinds hun breuk in 2005.

  Discografie

  Dvd's

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.