Angela Lansbury

  • Angela Brigid Lansbury (Londen, 16 oktober 1925) is een Amerikaans actrice van Britse afkomst.

    Biografie

    Lansbury is de dochter van de in Belfast geboren actrice Moyna MacGill en de kleindochter van de Labourpoliticus George Lansbury. Haar vader, Edgar Lansbury, overleed in 1934 toen Angela 9 jaar oud was. Toen ze 14 jaar oud was begon de Tweede Wereldoorlog en emigreerde zij met haar moeder naar de Verenigde Staten waar zij in 1951 tot Amerikaanse werd genaturaliseerd.

    Als jonge actrice in Los Angeles verdiende zij bij met werk in een warenhuis.

    Lansbury was kort getrouwd (1945-1946) met de 15 jaar oudere Amerikaanse acteur Richard Cromwell. In 1948 trouwde zij met de zakenman van Ierse afkomst Peter Shaw, een voormalige vriend van actrice Joan Crawford. Shaw heeft een grote rol gespeeld als manager van haar carrière. Hun huwelijk duurde tot het overlijden van Shaw in 2003.

    Lansbury heeft een zoon, Antony (voorheen producent van Murder, She Wrote), een dochter, Deirdre Angela Shaw Battarrais, en een stiefzoon, David.

    Ze woont in Brentwood, Californië. Tijdens vakanties gaat ze naar haar huis in County Cork, Ierland.

    In juni 2005 onderging Lansbury een knievervangende operatie.

    Carrière

    Lansbury maakte haar filmdebuut, waarvoor zij meteen een Oscarnominatie ontving, in 1944 als de brutale meid in de film Gaslight met Ingrid Bergman en Charles Boyer. Dit werd direct gevolgd door nog een Oscarnominatie voor haar rol als Sibyl Vane in een verfilming van Het portret van Dorian Gray ('The Picture of Dorian Gray', 1945) van Oscar Wilde. Vele films volgden in een lange en gevarieerde carrière.

    Lansbury speelde in The Manchurian Candidate (1962) de kille, meedogenloze moeder van een veteraan die een door communisten gehersenspoelde moordenaar is. Zij kreeg veel lof voor haar koude rillingen veroorzakende optreden, uitmondend in een derde Oscarnominatie. In de film werd haar zoon gespeeld door Laurence Harvey die slechts drie jaar jonger was dan Lansbury. Zelf zei Lansbury in een interview met CNN dat dit boosaardig personage in 'The Manchurian Candidate' haar favoriete rol was.

    Zij speelde Miss Marple in The Mirror Crack'd (1980) naar het boek van Agatha Christie. Daarna ging zij inspreken bij animatiefilms zoals The Last Unicorn (1982), de zingende theepot in Belle en het Beest (Disney, 1991) en Anastasia (1997).

    Op Broadway had Lansbury succes met onder andere de musicals Anyone Can Whistle, Mame (1966), Dear World (1969) en Gypsy (1974).Ze speelde ook Mrs. Lovett in Stephen Sondheims beroemde musical Sweeney Todd. Voor deze musicals kreeg ze een Tony Award.

    Haar grootste bekendheid kreeg Lansbury als Jessica Fletcher in de televiesieserie Murder, She Wrote (1984 - 1996). Deze serie is een van de langst lopende detectives geweest in de Amerikaanse televiesiegeschiedenis. Lansbury werd een van de best betaalde actrices en leverde haar het record op als de actrice met de meeste nominaties (12) zonder een Emmy te winnen.

    Lansbury valt op door haar heldere, vaste stijl van acteren. Haar gezichtsuitdrukkingen, reacties en gebaren zijn zeer doelbewust en gericht. De serie Murder, She Wrote vertoont veel overeenkomsten met een andere langlopende serie, Diagnosis Murder waarin Dick Van Dyke de hoofdrol speelde. Beide series zijn gebouwd rond een bekende, oudere acteur en dienen als workshops voor aankomende regisseurs en scriptschrijvers.

    In 1981 vertolkte zij voor Decca de rol van Mrs. Peachum op de plaatopname van John Gays The beggar's opera, naast o.m. Joan Sutherland en Kiri Te Kanawa.

    Begin jaren 1990 kreeg Lansbury van koningin Elizabeth de 'Order of the British Empire' (CBE). In 1995 werd zij 'Disney Legende'. De acteursvakbond Screen Actors Guild gaf haar in 1997 een 'Lifetime Achievement Award' en in hetzelfde jaar kreeg zij de National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding die een Amerikaans artiest kan krijgen. In 2000 ontving Lansbury de Kennedy Center Honors.

    Filmografie

    • Gaslight (1944)
    • National Velvet (1944)
    • The Picture of Dorian Gray (1945)
    • The Harvey Girls (1946)
    • The Hoodlum Saint (1946)
    • Till the Clouds Roll By (1946)
    • The Private Affairs of Bel Ami (1947)
    • If Winter Comes (1947)
    • State of the Union (1948)
    • The Three Musketeers (1948)
    • Tenth Avenue Angel (1948)
    • The Red Danube (1949)
    • Samson and Delilah (1949)
    • Kind Lady (1951)
    • Mutiny (1952)
    • Remains to Be Seen (1953)
    • A Life at Stake (1954)
    • The Purple Mask (1955)
    • A Lawless Street (1955)
    • The Court Jester (1956)
    • Please Murder Me (1956)
    • The Long, Hot Summer (1958)
    • The Reluctant Debutante (1958)
    • Summer of the Seventeenth Doll (1959)
    • The Dark at the Top of the Stairs (1960)
    • A Breath of Scandal (1960)
    • Blue Hawaii (1961) met in de hoofdrol Elvis Presley
    • Four Horseman of the Apocalypse (1962)
    • All Fall Down (1962)
    • The Manchurian Candidate (1962)
    • In the Cool of the Day (1963)
    • The World of Henry Orient (1964)
    • Dear Heart (1964)
    • The Greatest Story Ever Told (1965)
    • The Amorous Adventures of Moll Flanders (1965)
    • Harlow (1965)
    • Mister Buddwing (1966)
    • Something for Everyone (1970)
    • Heksen & Bezemstelen ('Bedknobs and Broomsticks', 1971)
    • Death on the Nile (1978)
    • The Lady Vanishes (1979)
    • The Mirror Crack'd (1980)
    • The Last Unicorn (1982), stem
    • The Pirates of Penzance (1983)
    • The Company of Wolves (1984)
    • Ingrid (1985) (documentaire)
    • Belle en het Beest (Beauty and the Beast, 1991), stem
    • Your Studio and You (1995)
    • Anastasia (1997), stem
    • Fantasia 2000 (1999), een van de Disneygastpersonen
    • About Schmidt (2002), stem
    • Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There (2003), documentaire
    • Nanny McPhee (2005)
    • Kingdom Hearts II (2006), video game, stem
    • Mr. Popper's Penguins (2011)

    Televisie

    • The Story of the First Christmas Snow (1975)
    • Sweeney Todd (1982)
    • Little Gloria... Happy at Last (1982)
    • The Gift of Love: A Christmas Story (1983)
    • A Talent for Murder (1984)
    • Lace (1984)
    • The First Olympics: Athens 1896 (1984)
    • The Murder of Sherlock Holmes (1984), pilot van Murder, She Wrote
    • Murder, She Wrote (1984-1996)
    • Rage of Angels: The Story Continues (1986)
    • Shootdown (1988)
    • The Shell Seekers (1989)
    • The Love She Sought (1990)
    • Mrs. 'Arris Goes to Paris (1992)
    • Mrs. Santa Claus (1996)
    • Murder, She Wrote: South by Southwest (1997)
    • The Unexpected Mrs. Pollifax (1999)
    • Murder, She Wrote: A Story to Die For (2000)
    • Murder, She Wrote: The Last Free Man (2001)
    • Murder, She Wrote: The Celtic Riddle (2003)
    • The Blackwater Lightship (2004)
    • Law and Order (2005), gastoptreden

    Toneel (Broadway)

    • Hotel Paradiso (april - juli 1957)
    • A Taste of Honey (oktober 1960 - september 1961)
    • Anyone Can Whistle (april 1964)
    • Mame (mei 1966 - januari 1969)
    • Dear World (februari-mei 1969)
    • Gypsy (september 1974 - januari 1975)
    • The King and I (mei 1977 - december 1978)
    • Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street (maart 1979 - juni 1980)
    • A Little Family Business (december 1982)
    • Mame (juli - augustus 1983)
    • Short Talks on the Universe (november 2002)
    • Oscar and the Pink Lady (maart 2006)

    Plaatopname

    • John Gay: The Beggar's Opera (1981), London Opera Chorus en National Philharmonic Orchestra o.l.v. Richard Bonynge, met Stafford Dean als Lockit, Michael Hordern als The player, Kiri Te Kanawa als Polly Peachum, Angela Lansbury als Mrs. Peachum, Alfred Marks als Mr. Peachum, Warren Mitchell als The Jailer &​ The Drawer, James Morris als Macheath, Regina Resnik als Mrs. Trapes en Joan Sutherland als Lucy Lockit.

    Prijzen

    Academy Award voor beste vrouwelijke bijrol

    Genomineerd:

    • Gaslight, 1945
    • The Picture of Dorian Gray, 1946
    • The Manchurian Candidate, 1962

    BAFTA Awards

    Gewonnen:

    • Britannia Award (Lifetime Achievement, 2003)

    Genomineerd:

    • Beste tegenspeelster voor Moord op de Nijl, 1978

    Emmy Awards

    Genomineerd:

    • Beste gastactrice in een serie (voor de rol van Eleanor Duvall in "Law & Order: Trial by Jury", 2005)
    • Beste tegenspeelster in een miniseries of film (The Blackwater Lightship, 2004)
    • Beste hoofdrolspeelster voor Murder, She Wrote, 12 keer (1985 tot en met 1996)
    • Beste individuele prestatie in een variété- of muziekprogramma, 3 keer ((1983, 1987, 1990)
    • Beste hoofdrolspeelster in een miniserie of film (Little Gloria... Happy at Last, 1983)

    Golden Globes

    Gewonnen:

    • Beste optreden van een actrice in een televisieserie - Drama voor Murder, She Wrote in 1985, 1987, 1990 en 1992)
    • Beste tegenspeelster (The Manchurian Candidate, 1963)
    • Beste tegenspeelster (The Picture of Dorian Gray, 1946)

    Genomineerd:

    • Beste optreden van een actrice in een televisieserie - Drama voor Murder, She Wrote in 1986, 1988, 1989, 1991, 1993 en 1995)
    • Beste tegenspeelster in een miniseries of televisiefilm (A Gift of Love: A Christmas Story, 1983)
    • Beste filmactrice - musical/komedie (Bedknobs and Broomsticks, 1972)
    • Beste filmactrice - musical/komedie (Something for Everyone, 1970)

    National Board of Review

    • Beste tegenspeelster (Death on the Nile, 1978)
    • Beste tegenspeelster (All Fall Down en The Manchurian Candidate, 1962)

    Tony Award

    Gewonnen:
    Beste hoofdrol voor een actrice in een musical voor

    • Mame, 1966
    • Dear World, 1969
    • Gypsy: A Musical Fable, 1975
    • Sweeney Todd, 1979

    Beste bijrol voor actrice in een toneelstuk

    • Blithe Spirit, 2009

    Genomineerd in 2007 als beste actrice in een toneelstuk voor Deuce en in 2010 als beste actrice in een bijrol in een musical voor A Little Night Music.

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.