Kate Ryan

 • Kate Ryan, pseudoniem van Katrien Verbeeck (Tessenderlo, 22 juli 1980) is een Belgisch zangeres.

  Biografie

  Kate Ryan groeide op in een muzikale familie. In het café van haar ouders De Oude Post in Tessenderlo playbackte zij onder meer Sandra Kim en Madonna. Vervolgens entertainde ze een schoolpubliek met covers van onder meer Alanis Morissette en 4 Non Blondes. Haar professionele carrière begon met het toeren met de Soapband als achtergrondzangeres.

  Zangcarrière

  2000-2004: begin

  De muziekcarrière van Kate Ryan startte in 2001, toen ze de best verkochte dancesingle in België 'Scream For More' uitbracht. Een jaar later bewerkte ze het originele nummer 'Désenchantée' van de Canadese zangeres Mylène Farmer tot een nummer dat de hitlijsten veroverde. Daarmee bewees Kate Ryan voor het eerst dat ze de internationale hitlijst kon halen en de top van de hitlijsten over heel Europa kon bereiken – het nummer stond in de top 10 van de Europese hitlijsten en de Engelse dancehitlijsten. Er werden ruim 600.000 exemplaren van verkocht, wat een ongekend succes betekende voor haar. Het debuutalbum van Kate Ryan Diffirent, met de twee nummers 'Scream For More' en 'Désenchantée' en de twee follow-up hits 'Libertine' (nog een remake van Farmer) en 'Mon Coeur Résiste Encore' werden in 2002 uitgebracht met over heel Europa een verkoop van meer dan 250.000 exemplaren, die goud en platina oogstten in veel landen.

  2004-2006: verdere successen

  Na twee jaar intensief toeren in heel Europa bracht Kate Ryan 'Stronger' uit, haar tweede studioalbum in 2004 – waarvan de singles 'Only If I' en de remake van Cock Robin 'The Promise You Made' succes scoorden in de Europese hitlijst en de deur openden naar de Amerikaanse dansmarkt met top 10 posities in de Billboard Hot Dance-hitlijsten.

  2006: Eurosong

  In 2006 werd Kate Ryan uitgekozen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Athene, Griekenland. De single Je t'adore werd uitvoerig gepromoot in een pan-Europese tournee in twaalf landen en werd gefinancierd door de Vlaamse Minister van Cultuur, de Vlaamse openbare omroep en haar platenfirma. Ondanks het feit dat Kate in het Eurovisiesongfestival strandde in de halve finale, werd Je t'adore haar volgende nummer-een-hit in België en in Polen, met forse verkoopcijfers in andere Europese landen. In eigen land werd behalve het liedje ook een danspasje bij het liedje, de kniezwengel, bekend.

  Later in datzelfde jaar begon Kate Ryan te toeren met een liveband, waardoor haar vaardigheden van een live artieste duidelijk tot uiting kwamen. Ze combineerde daarbij krachtige dans en pop met rock en akoestische songs. Op het podium speelde Kate gitaar en piano en verbaast op die manier het publiek, dat haar tot dan enkel kende van haar dansimago. Met haar derde studioalbum 'Alive' rondt Kate haar carrière af in 2006 – het album werd uitgebracht in alle Europese landen, aangewakkerd door hits zoals Je t'adore, Alive en All For You.

  2007: Lotto Arena en ARS Entertainment

  In 2007 besloot Kate Ryan te veranderen van management en platenlabel. Ze koos voor ARS Entertainment, een onafhankelijk Belgisch bedrijf dat in de jaren tachtig internationale bekendheid verwierf door 'Pump Up The Jam' van Technotronic. De eerste release van Kate met ARS Entertainment was 'Voyage, Voyage', een cover van Desireless, die recht naar de top van de Beneluxhitlijsten klom en de status van goud bereikte in België. 'Alive' was ook de naam van het allereerste live concert van Kate Ryan zelf, gebracht in oktober 2007 in de gloednieuwe Lotto arena in Antwerpen met plaats voor 7.000 toeschouwers: een cruciale zet voor de muziekcarrière van Kate, die een show van twee uur gaf en haar grootste hits combineerde met choreografie en een geluid- en lichtspel. Tijdens dit concert werd ook haar nieuwe single L.I.L.Y voorgesteld.

  2008: Free & World Music Awards

  Kate Ryan zet de weg van succes wereldwijd voort. In juni 2008 komt haar vierde album Free uit: een combinatie van Engelse en Franse nummers. Op het album staat ook een duet met de Spaanse zangeres Soraya. Het album heeft in verschillende landen de gouden status bereikt, de single Ella Elle L'a, een cover van France Gall, bereikte de top tien positie in Duitsland, Nederland, België, Polen, Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken en veel andere landen. In Spanje, was Ella Elle L'a 8 weken de beste verkochte single geweest, meer dan 200.000 exemplaren werden er verkocht, de single haalde 10-voudig platina in het land. In november 2008 won Kate een World Music Award voor Best verkopende Benelux artiest. De vierde single van dit album werd I Surrender. I Surrender behaalde minder succes in België, maar bleef in Nederland op nummer 12 steken.

  2009: French Connection

  Als vijfde single van het album Free kwam Your eyes begin mei 2009 uit in Nederland, het nummer was een bescheiden hit in Nederland. In juni 2009 kwam de single Babacar uit in België. Het was de voorloper van het album French Connection, een album met uitsluitend Franse liedjes. Op het album staan al haar grootste Franse hits inclusief nieuwe nummers en remixen van oude nummers. In oktober 2009 kwam de tweede single Evidemment uit, wederom een France Gall-cover. In verschillende interviews gaf Kate Ryan al aan dat French Connection een muzikaal hoofdstuk zal afsluiten. In de toekomst wil ze alleen nog maar eigen nummers uitbrengen.

  2011: Elektroshock

  In 2011 werkt Kate aan haar nieuwe album dat normaal in mei zou verschijnen. Ryan had het album al af in 2011, maar wou andere nummers op haar album en maakte een volledig nieuw album met nieuwe tracklist. De eerste single van dat album is LoveLife. De single werd begin april uitgebracht. In oktober volgde een tweede single: 'Broken', met rapper Narco.

  In de zomer van 2011 was Kate Ryan, zelf ex-scout, een van de hoofdacts op de slotshow van de World Scouts Jamboree.

  Haar album Electroschock kwam in juni 2012 uit. De officiële 3de single van het album is 'Robots'. De video van Robots kwam uit op 14 mei 2012.

  Discografie

  Singles

  Trivia

  • Kate behaalde twee TMF Awards voor Beste videoclip en Beste Vlaamse zangeres.
  • Op 9 november 2008 won Kate in Monaco op de World Music Awards de prijs Best Selling Benelux Artist.
  • Kate zong tweemaal een duet met de Spaanse zangeres Soraya Arnelas. Het duet Tonight we ride is terug te vinden op Kates album Free. Het duet Caminare is terug te vinden op Soraya's album Sin miedo en op Kates album French Connection.
  • Kate is in België enorm populair in de homoscene. Zo was ze ambassadrice van de EuroGames 2007 in Antwerpen en nam ze ook de titelsong van deze spelen voor haar rekening. Met Babacar trad ze eveneens op in de Britse homoclub G.A.Y.
  • Kate Ryan is ook 'Proud Ambassador' van de 3e World Outgames Antwerp 2013.

  Zie ook

  • Belgische muziek van A tot Z
  • Lijst van Vlaamse artiesten
  • België en het Eurovisiesongfestival
  • Eurovisiesongfestival 2006

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.