Timbaland

 • Timothy Zachery Mosley (Norfolk, 10 maart 1972), beter bekend als Timbaland, is een Amerikaans muzikant. Hij verkreeg bekendheid als succesvol muziekproducent van R&B, rap- en popmuziek. Hij behoort sinds 1995 tot het rapduo Timbaland & Magoo.

  Timbaland heeft ook solo een aantal hits op z'n naam staan, voornamelijk in samenwerking met andere grote artiesten.

  Levensloop

  Begin van carrière

  Timbaland is geboren en opgegroeid in Norfolk, Virginia waar hij in de undergroundscene bekend werd als DJ Timmy Tim. Op een Casio-keyboard maakte Timbaland zijn beats. Dit bleek niet onopgemerkt door Missy Elliott, die onder de indruk was van het ritmegevoel van Timbaland. Samen met Missy Elliotts groep "Sista" ging Timbaland muziek maken onder de naam "Da Bassment". Deze crew zong onder andere met Ginuwine en Playa. In deze periode kwam Timbaland ook in aanraking met Magoo en Pharrell Williams. De eerste mainstreamhit van Timbaland kwam in 1996 met een remix van het nummer Steelo (van R&B-groep 702).

  Het eerste album wat Timbaland volledig produceerde was Ginuwine... the Bachelor van Ginuwine. Dit album werd een groot succes, mede door het nummer Pony waar zijn stijl goed te merken is. De beats in dit nummer zouden zijn handelsmerk worden. Opvallend is de zware bas, die op dat moment uniek was voor hiphop. Na Ginuwine... the Bachelor ging Timbaland samen met Missy Elliott werken aan het nieuwe album van Aaliyah One in a Million. Dit album werd een commercieel succes en betekende de doorbraak van zowel Aaliyah als Missy Elliott en Timbaland.

  Hierna ging het snel met Timbaland. Hij produceerde twee albums voor Missy Elliott (Supa Dupa Fly en Da Real World), het tweede album voor Ginuwine en ook nog twee eigen albums met rapper Magoo. De meeste teksten van Timbaland werden geschreven door Missy Elliott, Magoo of Timbland's broertje Garland (bijnaam Sebastian). Bekende hitsingles waren onder andere Big Pimpin' van Jay-Z, Get Ur Freak On van Missy Elliott en Rollout (My Business) van Ludacris.

  Het derde album van Timbaland & Magoo, Indecent Proposal, bevatte artiesten zoals Aaliyah, Beck en Petey Pablo. Het eerste plan was om het album in november 2001 uit te brengen, maar dat werd uiteindelijk een heel jaar later. Timbaland was ook nog te geschokt door de dood van Aaliyah (na een vliegtuigongeluk) wat resulteerde in een weinig vruchtbaar jaar voor Timbaland.

  Rentree (2002—2005)

  In 2002 pakt Timbaland het werk weer op met singles voor Lil' Kim, Justin Timberlake (Cry Me a River), met een rol voor Timbaland in de videoclip) en het vierde en vijfde album van Missy Elliott. In 2003 brengt Timbaland het nieuwe album van Bubba Sparxxx Deliverance uit. Ook eigen werk komt het album Under Construction, Part II. Dit album bevat de hitsingle ´´Cop That Shit´´.

  Grootste successen (2006—heden)

  In 2006 produceert Timbaland het derde album van Nelly Furtado. Het album Loose heeft een grote hiphopinvloed in vergelijking met haar eerdere albums en ook werkte Timbaland mee aan FutureSex/LoveSounds van Justin Timberlake (geproduceerd door Rick Rubin). Deze albums zorgden voor vele nummer 1-hits over de hele wereld, waaronder Promiscuous, Say It Right en SexyBack. In 2007 is Timbaland voornamelijk bezig met een aantal nummers voor de nieuwe albums van Duran Duran en Madonna.

  Timbalands tweede album Timbaland Presents Shock Value werd in maart 2007 uitgebracht. Zijn doel met dit album was het overheersen van hitlijsten in de gehele wereld. De meeste singles haalden de top 5 van de lijsten wereldwijd, waaronder Give It to Me, The Way I Are en Apologize. Met het laatste pakte hij de toppositie in de Nederlandse Top 40. Hierna werkte hij als (uitvoerend) producent aan het debuutalbum van Keri Hilson, de zangeres die meezong op zijn The Way I Are. Samen met haar bracht hij Return the Favor uit. De opvolger van Shock Value is uitgekomen in 2009, Shock Value II.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing