Technology

Erykah Badu

 • Erykah Badu, geboren als Erica Abi Wright (Dallas, Texas, 26 februari 1971), is een Afro-Amerikaanse neo-soul-, R&B- en hiphopzangeres. Ze heeft inmiddels vijf studioalbums en één livealbum uitgebracht. Haar eerste album, Funky Cousins, bracht ze samen met haar neef uit onder het pseudoniem Erykah Free. Ze brak door met haar tweede plaat en eerste soloalbum: Baduizm.

  Biografie

  Wrights vader verliet zijn gezin toen ze nog jong was, en dus groeide ze op in een eenoudergezin samen met haar broer en zuster. Haar grootmoeder nam een deel van haar opvoeding voor haar rekening terwijl Wrights moeder brood op de plank bracht als actrice in verscheidene theaterproducties. Ze nam haar soms ook mee naar het Dallas Theatre Centre, waar Wright reeds als vierjarige in contact kwam met de showbizzwereld.

  Wright besloot al vroeg dat ze haar naam wilde veranderen; net zoals de andere Afro-Amerikanen had ze een achternaam die haar voorouders als slaven hadden gekregen. Haar voornaam veranderde ze enkel in spelling; de 'kah' in Erykah zou staan voor haar innerlijke zelf en haar aangenomen achternaam Badu betekent in het Arabisch manifestatie van de waarheid en licht.

  Ze studeerde toneel aan de Black College Grambling State University, maar stopte met die opleidingen in 1993 om zich volledig op muziek te richten.

  Wright heeft een zoon met de zanger André Benjamin, ook bekend als André 3000, die vooral bekend is van de band Outkast. Zij heeft eveneens een dochter met de rapper The D.O.C. en een tweede dochter met rapper Jay Electronica.

  Erykah Free

  Al op haar veertiende levensjaar werd haar talent opgemerkt, toen ze mocht freestylen bij een lokaal radiostation. Na haar universitaire opleiding begon ze kinderen te onderwijzen in dansen en zingen. Toen maakte ze ook een hiphopalbum samen met haar neef Robert "Free" Bradford: Funky Cousins onder de naam Erykah Free.

  Het jaar daarop ontmoette ze Tim Grace, die haar na het horen van een demo onmiddellijk een contract aanbood. Zo verzorgde het duo 'Erykah Free' het voorprogramma van de rapgroep A Tribe Called Quest en andere hiphopbands.

  De demo van Erykah Free viel in handen van Kedar Massenburg, de man die ook met D'Angelo (een van de grondleggers van neo-soul) werkte tijdens de eerste fases van zíjn muzikale carrière. Hij vroeg Erykah Free als achtergrondzangers tijdens een van D'Angelo's optredens. Hij was echter zo onder de indruk van Wrights zangkwaliteiten dat hij haar een contract aanbood bij zijn label Kedar Entertainment. Dit contract gold alleen voor Wright en niet voor haar neef; het duo Erykah Free kwam ten einde.

  Erykah Badu

  Alhoewel haar muziek maar bij een select groepje populair is, heeft ze toch over de hele wereld naam gemaakt. Haar muziek wordt ingedeeld bij het relatief nieuwe neo-soulgenre, en bevat invloeden van roots reggae, rhythm-and-blues, hiphop, soul en jazz. Bij haar muziek ligt de nadruk vaak op haar teksten, die dikwijls zeer persoonlijk getint zijn, met eigen overtuigingen, ervaringen en liefdes. Haar grootste hit behaalde Wright samen met de band The Roots, You Got Me, maar ook eigen singles als Tyrone, On & On, Next Lifetime en Clevah deden het goed.

  Wright is lid van neo-soul- en hiphopformatie Soulquarians, als enige vrouw met onder meer D'Angelo, Common en J Dilla. Haar album Mama's Gun werd door Soulquarians geproduceerd.

  Ze heeft duetten opgenomen met onder meer The Roots, Macy Gray, Angie Stone, Will.i.am van The Black Eyed Peas, D'Angelo en Marie Daulne van Zap Mama.

  Wright heeft verscheidene televisieoptredens gegeven, onder meer in de Chappelle's Show, in Nederland uitgezonden door The Box.

  Discografie

  De vetgedrukte titels zijn uitgebracht als single.

  Hitlijsten

  Singles

  Filmografie

  Wright speelde rollen in de speelfilms Blues Brothers 2000, The Cider House Rules, House of D, Before the Music Dies en Dave Chappelle's Block Party.

  Trivia

  • Haar ongebruikelijke achternaam is vaak aanleiding tot grappen, zoals in de komedie Will & Grace.
  • Op haar laatste cd gebruikt Wright een sample van een liedje van de Nederlandse band Solution in haar liedje 'Soldier'.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.