The Lucky One (Video)

Faith Hill

 • Audrey Faith Perry, later bekend als Faith Hill (Jackson (Mississippi), 21 september 1967) is een Amerikaanse countryzangeres, bekend van zowel haar commerciële succes als haar breed uitgemeten huwelijk met countryzanger Tim McGraw.

  Biografie

  Faith Hill werd als Audrey Faith Perry op 21 september 1967 geboren in Jackson, Mississippi. Ze groeide op in het nabijgelegen stadje Star. Als peuter zong ze al de hele dag door en op haar zevende had Faith haar eerste publieke optreden. Haar voorbeeld was countryzangeres Reba McEntire. Toen ze 17 jaar was richtte ze een band op waarmee ze op rodeofestivals en kermissen optrad. Op haar negentiende stopte ze met school en verhuisde ze naar Nashville om daar een zangcarrière te proberen op te zetten.

  Haar eerste baantjes waren het verkopen van T-shirts op fandagen en kermissen en het werken als hulpje van Reba McEntire. Zo ontmoette ze platenbaas Daniel Hill, met wie ze een relatie kreeg. Op 23 juli 1988 trouwde het stel. Daarna werd ze secretaresse bij een platenmaatschappij, waar ze bij toeval werd opgemerkt terwijl ze in zichzelf aan het zingen was. Haar baas Gary Morris drong erop aan dat ze demo's ging inzingen en ging samenwerken met zanger-producer Gary Burr, met wie ze uiteindelijk haar eerste eigen demo maakte en regelmatig optredens verzorgde. Een platenbaas bij Warner zag en hoorde het duo optreden in een club in Nashville en bood Faith een solo-contract aan.

  Ze is opgenomen in de Mississippi Musicians Hall of Fame.

  Faith Hill is geadopteerd en in het begin van de jaren 90 heeft ze haar biologische moeder ontmoet. Faith Hill is getrouwd met countryster Tim McGraw. Ze hebben drie kinderen: Gracie Katherine (1997), Maggie Elizabeth (1998) en Audrey Caroline (2001).

  Muziek

  Eind 1993, begin 1994 verscheen het debuutalbum van Faith Hill, getiteld Take Me As I Am. Het album werd geproduceerd door Scott Hendricks. Het eerste succes volgde al snel, toen de single Wild One naar de nummer 1-positie van de country-hitlijst steeg en daar vier weken lang bleef - iets wat de voorgaande 30 jaar geen enkele countryzangeres met een debuutsingle had gepresteerd. Ook de andere singles van het album werden grote countryhits en het bleek het begin van een succesvolle carrière te zijn. Voordat ze haar tweede album opnam moest Faith wel even pauze nemen omdat ze eerst aan haar stembanden geopereerd moest worden. Anderhalf jaar later, in de zomer van 1995, verscheen Faiths tweede album, met de titel 'It Matters To Me'. Hiermee werd haar naam als countryster definitief gevestigd. Een jaar later was ze de supportact van de countryster Tim McGraw tijdens zijn 'Spontaneous Combustion Tour'. Het stel kreeg een relatie, Faith verbrak haar verloving met Scot Hendricks en zij en Tim trouwden op 6 oktober datzelfde jaar. In 1997 nam het stel het duet It's Your Love op, dat zes weken op nummer 1 stond in de Amerikaanse Countty Chart.

  Op 21 april 1998 verscheen haar derde album Faith. Dit album tekende haar overstap naar het brede poppubliek. This Kiss werd een grote hit in zowel de country- als de poplijsten en betekende tegelijk haar internationale doorbraak. Faith had nu de keuze om countryster te blijven of zich proberen te vestigen als popster. Na nog enkele countryhits kwam eind 1999 het antwoord met het album Breathe. De gelijknamige single bestormde de Amerikaanse hitlijsten en was de meeste verkochte single van 2000 in de VS. In 2001 waren er 7 miljoen exemplaren van het album over de toonbank gegaan. De cd leverde Hill tevens enkele Grammy's op. Haar grootste hit in Nederland is 'There You'll Be, van de film Pearl Harbor, en haalde in augustus 2001 de vijfde plek in de Top 40, waar hij in totaal 14 weken bleef staan. In 2002 verscheen haar vijfde studio-album 'Cry' waarvan wereldwijd zo'n 3 miljoen stuks werden verkocht. In 2005 werd dit album opgevolgd door Fireflies, een plaat waarop Faith terugkeerde naar haar wortels: country. Ook hiervan werden ongeveer 3 miljoen exemplaren verkocht. In 2007 bracht Faith Hill een nieuwe cd uit met haar tien nummer 1-hits en drie nieuwe singles. Deze cd werd dan ook The Hits genoemd. In 2008 bracht zij een kerstmisalbum uit met de naam Joy To The World. Ook deze cd werd in Amerika een groot succes.

  Discografie

  Singles

  Prijzen en nominaties

  In onderstaande tabel zijn de nominaties en prijzen van Faith Hill te zien. Een 'N' in de laatste kolom betekent dat het een nominatie betrof, als er een 'W' staat heeft ze die prijs ook gewonnen. Wanneer er geen lied vermeld staat houdt dit in dat de prijs op het album slaat, staat er wel een lied vermeld slaat de prijs op dat lied.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.