Alicia Keys featuring Nicki Minaj

 • Onika Tanya Maraj (Port of Spain, 8 december 1982), beter bekend als Nicki Minaj, is een Trinidadiaanse rapper, zangeres, songwriter en televisiepersoonlijkheid die werkt vanuit de VS. Vanaf 2007 bracht Minaj drie succesvolle mixtapes uit: Playtime Is Over, Sucka Free en Beam Me Up Scotty. De Amerikaanse rapper Lil Wayne ontdekte haar en liet haar in 2009 een platencontract tekenen bij zijn label Young Money Entertainment, onderdeel van Motown. Hij wilde dat ze het nieuwste gezicht werd van Young Money. Minaj bracht daarop in november 2010 haar debuutalbum Pink Friday uit. Het album kwam op de tweede plaats van de Amerikaanse hitlijsten binnen, en behaalde in Amerika de platina status. In april 2012 kwam haar tweede album Pink Friday: Roman Reloaded uit. Het album kwam op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten binnen. In november 2012 verscheen de heruitgave getiteld Pink Friday Roman Reloaded: The Re-Up. De heruitgave bevatte, naast de originele 19 liedjes, 7 nieuwe liedjes en een dvd met daarop 90 minuten aan materiaal van achter de schermen. Minaj bracht haar derde studioalbum The Pinkprint uit in december 2014. In 2012 sprak ze voor de film Ice Age 4: Continental Drift de originele stem van mammoet Steffie in, en zong ze mee in de titelsong.

  Jeugd

  Minaj werd geboren in Saint James, een buitenwijk van Port of Spain in Trinidad en Tobago. Ze is van Hindoestaans- en Afro-Trinidadiaanse afkomst. Ze woonde in Saint James bij haar grootmoeder tot ze vijf jaar was, omdat haar ouders op dat moment naar een huis aan het zoeken waren in het New Yorkse Queens. Haar moeder kwam haar af en toe opzoeken bij haar oma totdat ze verhuisde naar Queens en bij haar ouders ging wonen.

  Ze zat op de Elizabeth Blackwell Middle School 210, waar ze klarinet speelde. Ze is vervolgens afgestudeerd aan de Laguardia High School. Op deze school heeft ze zich gespecialiseerd in muziek. Minaj wilde meedoen in een dramaprogramma maar verloor haar stem op de dag van de auditie.

  Muziekcarrière

  2007-2009: begin van carrière en mixtapes

  Nicki Minaj bracht haar eerste mixtape uit in 2007, getiteld Playtime Is Over met Dirty Money Records. In juli 2008 bracht ze een andere mixtape uit, getiteld Sucka Free, bij het label van Be. Haar derde mixtape werd op 18 april 2009 uitgebracht en kwam in XXL magazine te staan. Haar voorlopige laatste mixtape, Beam Me Up Scotty, werd in de loop van april 2009 uitgebracht bij het Trapaholics Record label. Deze mixtape kreeg veel positieve feedback van onder andere BET en MTV.

  2010-2011: Pink Friday

  Na een grote onderhandelingsstrijd tussen verscheidene platenlabels, sloot Minaj een platendeal bij Young Money Entertainment. Haar eerste album Pink Friday kwam op 19 oktober 2010 uit. Op dit album wordt meegewerkt door onder meer Rihanna, Natasha Bedingfield, Drake, Will.I.Am, Eminem en Kanye West.

  Haar eerste single werd Massive Attack en kwam uit in april 2010 maar stond niet op het album Pink Friday. De eerste officiële single van Pink Friday was Your Love. Het klom omhoog op de Amerikaanse Billboard Hot 100 hitlijst maar bleef steken op nummer 14. Minaj werd vervolgens de eerste vrouwelijke rapster die werd opgenomen in MTV's jaarlijkse raplijst. Dit is een lijst met de beste rappers van het jaar. Ze was ook de eerste vrouwelijke artiest die lijst aanvoerde sinds 2002 en de eerste vrouw die 7 nummers tegelijk op de Billboard Hot 100 lijst had staan.

  Minaj produceerde toen een gezamenlijke single met The Black Eyed Peas lid Will.i.am getiteld Check It Out. Dit werd haar succesvolste single in Europa. Right Thru Me werd Minajs volgende single, wat over een drama van een relatie ging. Haar vijfde single werd Moment 4 Life met Canadese rapper Drake. Ondertussen was de videoclip Fly, een duet met Rihanna, al opgenomen. Eind april kwam er een remix van Till The World Ends op het internet. Het werd een samenwerking van Minaj, Ke$ha & Britney Spears, waarvan Till The World Ends oorspronkelijk is. Als vijfde single bracht Nicki Super Bass uit, het was de grootste hit van het album en heeft 8 keer platina bereikt. De volgende single werd Did It On Em en werd uitgebracht op 7 april 2011. De voorlaatste single van het album werd Girls Fall Like Dominoes. Op 30 augustus kwam het duet met Rihanna uit als single, namelijk Fly. Dit nummer was meteen de laatste single van het album.

  2012-2013: Roman Reloaded en The Re-Up

  In 2011 werd bekendgemaakt dat Nicki Minaj volop aan het werken is aan een 2de soloalbum. Op 23 november 2011 werd bekendgemaakt dat het album Pink Friday: Roman Reloaded zou heten en dat het album op 14 februari 2012 in de winkels verkrijgbaar zal zijn. Enkele weken later werd bekendgemaakt dat het album pas te verkijgen zou zijn op 3 april 2012. Stupid Hoe is een promotiesingle op Minaj's tweede album. De videoclip en het liedje kregen een negatieve beoordeling. De eerste single van Pink Friday: Roman Reloaded, starships, kwam uit op 14 februari 2012. Ook staat de andere promotiesingle, 'Roman In Moscow', op het album en ook de 5de single van David Guetta's album getiteld Turn Me On, dat de tweede samenwerking is met Nicki Minaj. Uiteindelijk is het album gemaakt met medewerking van onder anderen Rick Ross, Nas, Drake, Young Jeezy, Bobby Brown, Chris Brown, Lil Wayne, Cam'ron, Beenie Man en 2 Chainz. Tijdens de Grammy Awards trad Nicki Minaj op en was ze gekleed in een rood kleed dat moest dienen als Non. Ze mocht ook die avond optreden en zong het nummer 'Roman Holiday', een liedje dat ook op haar album Pink Friday: Roman Reloaded staat. Op 27 maart 2012 kwam het nummer Right By My Side uit. Dit is de tweede single van het album en is een samenwerking met Chris Brown. De derde single werd Beez In The Trap en is een samenwerking met rapper 2 Chainz. Op 31 juli 2012 heeft de zangeres haar nieuwe videoclip Pound The Alarm uitgebracht, dit werd meteen de vierde single. Een paar weken later heeft de zangeres op 24 juli 2012 een andere videoclip uitgebracht nl. I Am Your Leader met onder anderen Cam'ron en Rick Ross. De laatste single die werd uitgebracht was het nummer Va Va Voom. Het nummer was eerst bedoelt als lead single maar Nicki's label stelde de release ervan uit en besloot Starships tot lead single te verkiezen. Vervolgens maakte Nicki bekend dat er een nieuwe versie kwam van haar laatste album, Pink Friday Roman Reloaded: Re-Up. De eerste single genaamd The Boys, een samenwerking met rapster Cassie, verscheen op 13 september 2012. Als tweede single werd Freedom uitgebracht op 2 november 2012. De single stond op nummer 31 in de Billboard Hot R&B/Hip-Hop hitlijst. Marilyn Monroe, de derde single van het album, werd uitgebracht op 17 december 2012. High School, een samenwerking met Lil Wayne, verscheen als vierde single op 16 april 2013 en piekte op nummer 20 in de Billboard Hot R&B/Hip-Hop hitlijst.

  In 2012 maakte Nicki Minaj bekent dat ze te zien zal zijn in de jury van het twaalfde seizoen van American Idol. Ze zetelde er naast Mariah Carey, Keith Urban en Randy Jackson en kreeg hiervoor 12 miljoen dollar. Nicki en Mariah kregen veel media aandacht na een gelekte video waarin te zien is hoe de twee in een argument verzeild raken. In november 2012 was Nicki Minaj te zien in een driedelige documentaire van E! genaamd Nicki Minaj: My Truth.

  Nicki werd aangeklaagd door Clive Tanaka, een artiest uit Chicago, omwille van schending van de auteursrechten in haar hitsingle starships. Op 30 december 2013 bracht ze een freestyle rap uit op soundcloud van het nummer Boss *ss B*tch van PTAF. De freestyle werd later verwijderd van haar account omwille van copyright.

  2014: The Other Woman en The Pinkprint

  Nicki Minaj verscheen in haar eerste langspeelfilm The Other Woman. Het filmen begon in de lente van 2013 en de film verscheen op 25 april 2014. Nicki speelt in de film de assistent "Lydia" van "Carly" gespeeld door Cameron Diaz.

  Nicki bracht enkele freestyle raps uit op soundcloud in de eerste helft van 2014 waaronder Danny Glover van Young Thug, gevolgd door Chi-Raq met Lil Herb en ten slotte Yasss Bish op 3 mei 2014. Yasss Bish is een samenwerking met Soulja Boy, die het ook geproducet heeft. Op 3 augustus bracht Beyoncé een remix uit samen met Nicki Minaj van Flawless een nummer dat te horen was op haar laatste album.

  Op 12 februari 2014 verscheen de video van Lookin' Ass.De video werd geregisseerd door Nabil. Het nummer maakte deel uit van het compilatiealbum van Young Money Entertainment genaamd Young Money: Rise of an Empire.

  De eerste single van The Pinkprint is de hitsingle Pills N Potions, deze verscheen op 21 mei 2014. De single piekte op nummer 24 in de US Billboard top 100. Anaconda, de tweede single, verscheen op 4 augustus 2014. Anaconda zorgde ervoor dat Nicki Minaj de eerste vrouwelijke rapper was die op nummer 1 stond in de US itunes hitlijsten. Op hetzelfde moment stond ze ook op nummer 2 met Bang Bang een samenwerking met Jessie J en Ariana Grande.

  Op 14 oktober 2014 won Nicki een BET Hip Hop award, ze won de Made You Look Award. Op 5 december, was Minaj genomineerd in 2 categorieën op de Grammy Awards 2015, namelijk voor Best Rap Song Anaconda en Best Pop Duo/Group Performance Bang Bang met Jessie J en Ariana Grande.

  Only kwam op 28 oktober uit als derde single van The Pinkprint, het nummer is een samenwerking met Chris Brown, Lil Wayne en Drake. Op de 2014 MTV EMA bracht Nicki een nieuw nummer genaamd Bed Of Lies, het nummer werd uitgebracht als een promo single. The Pinkprint, het derde studioalbum van Nicki, kwam op 15 december 2014 uit. The Pinkprint verkocht 244 000 exemplaren in zijn eerste verkoop week. Later werden Truffle Butter en The Night Is Still Young ook nog uitgebracht als promosingle. Hoewel Feeling Myself, een nummer op The Pinkprint, niet werd uitgebracht als single werd het nummer al meer dan 500 000 keer gekocht.

  Muziek, stijl en imago

  Imago

  In een interview legde ze uit waarom ze vaak met seksualiteit geassocieerd werd. Toen ik opgroeide heb ik altijd vele vrouwen seksuele dingen zien doen, en ik dacht dat ik dit ook moest doen. Ik dacht dat sexy zijn essentieel was om succes te hebben. Maar ik heb inmiddels geleerd dat dat helemaal niet hoeft. In een ander interview legde ze uit: Ik heb bewust de seksualiteit in mijn werk proberen te verminderen. Ik wil dat vooral jonge meisjes weten dat het in het leven niet allemaal om sexappeal gaat. Je moet meer dan dat hebben om je aan iets vast te kunnen klampen.

  Alter ego's

  Minaj's jeugd is nooit makkelijk geweest bij haar constant ruziënde ouders. Om te ontsnappen aan haar problemen bedacht ze personages die ze speelde om haar situatie een stuk draaglijker te maken. Haar eerste alter ego was 'Cookie'. Vervolgens werd dat 'Harajuku Barbie' en nu is dat vooral 'Nicki Minaj'. Fantasie werd zo haar realiteit. Voor haar debuutalbum maakte ze een ander alter ego, genaamd Roman Zolanski. Ze beweert dat in een nummer als 'Bottoms Up' niet zij, maar Roman degene was die aan het rappen was. Roman is vergelijkbaar met Eminems alter ego 'Slim Shady'. In het nummer Romans Revenge werden zelfs beide personages gebruikt. De moeder van Roman is 'Martha Zolanski. In november zei ze nog een ander alter ego te hebben gemaakt, Nicki Teresa. Nicki Teresa is herkenbaar aan de kleurrijke sjaal rond haar hoofd, en als een soort heler. Haar meest recente is de Spaanse 'Rosa'.

  Invloeden

  Nicki Minaj heeft gezegd dat haar muzikale invloeden vooral van artiesten als Lil' Kim, Missy Elliott, Lil Wayne, Lauryn Hill, Jadakiss, Natasha Bedingfield, Foxy Brown en Rihanna komen, maar ook artiesten als Britney Spears, Lady Gaga, Madonna, Janet Jackson en Marilyn Monroe.

  Discografie

  Albums

  • 2007: Playtime Is Over (Mixtape)
  • 2008: Sucka Free (Mixtape)
  • 2009: Beam Me Up Scotty (Mixtape)
  • 2010: Pink Friday
  • 2012: Pink Friday: Roman Reloaded
  • 2012: Pink Friday: Roman Reloaded - The Re-Up
  • 2014: The Pinkprint

  Tournees

  • Pink Friday Tour
  • Pink Friday: Roman Reloaded Tour
  • The Pinkprint Tour

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.