Passenger

 • Passenger is de artiestennaam van de Britse singer-songwriter Michael David (Mike) Rosenberg (Brighton and Hove, 17 mei 1984). Passenger heeft in totaal zeven albums uitgebracht en verzorgde in 2012 het voorprogramma tijdens de tournee van Ed Sheeran. Hij maakt folk en indiepop en -rock.

  Biografie

  Beginjaren

  Rosenberg begon in eind 2003 in samenwerking met componist Andrew Phillips Passenger. In 2007 werd het debuutalbum Wicked man's rest uitgebracht. Dit was het enige album van de twee samen, want in 2009 verliet Phillips de band en ging Rosenberg solo verder als Passenger. Hij werkte als straatmuzikant in Engeland totdat hij in oktober 2009 naar Australië vertrok om daar verder te gaan in de muziek. Voor zijn eerste soloalbum Flight of the Crow werkte Passenger samen met verschillende Australische muziektalenten, zoals Matt Corby en Lior. Het album Divers and Submarines is een fan-only album, maar is op dit moment nog via de officiële website verkrijgbaar.

  Passenger stond op 12 maart 2012 voor het eerst in Nederland op het podium, als voorprogramma van Ed Sheeran. Sheeran begon net door te breken in Nederland, waardoor het concert dat gepland stond in de Kleine Zaal van de Melkweg verplaatst werd naar The Max. Het concert was volledig uitverkocht.

  All The Little Lights

  In juni 2012 bracht Passenger zijn vijfde album uit, getiteld All The Little Lights. Het album werd opgenomen in Sydney met medewerking van verschillende Australische artiesten en werd goed ontvangen in Nederland. Onder andere NU.nl gaf het album 4 van de vijf sterren en noemde het 'de komische versie van Ed Sheeran.' De eerste single van het album, Let her go, werd de doorbraak voor Passenger in Nederland. In week 43 van 2012 werd het nummer 3FM Megahit en kwam op nummer 42 binnen in de Nederlandse Single Top 100. Ook werd het nummer Alarmschijf bij Radio538. Let her go zou uiteindelijk twee weken op nummer 1 staan in de Nederlandse Top 40 en in de Ultratop 50.

  Op 20 november 2012 keerde Passenger terug naar Nederland, opnieuw als voorprogramma van Ed Sheeran. Ditmaal deed het duo de Heineken Music Hall aan, die vele malen groter is dan de zaal van het vorige concert. Inmiddels is Sheeran doorgebroken in Nederland en weet de HMH ook uitverkocht te krijgen. Passenger zit op het moment van het concert op het randje van een echte doorbraak, wat na het concert dan ook echt gebeurt.

  Passenger kwam in 2013 drie keer naar Nederland als onderdeel van zijn eigen tour; op 5 februari stond hij in Utrecht in Tivoli ,op 6 februari stond hij in Amsterdam in de Paradiso en op 27 oktober stond hij in een uitverkochte HMH (Amsterdam). Alle drie concerten waren uitverkocht, net zoals de andere concerten van de tour. Ook was Passenger te gast op Pinkpop op 15-6-2013.

  Whispers

  In 2014 kwam Rosenberg met nieuw werk. Voorafgaand aan de release van zijn zesde studioalbum bracht hij achtereenvolgens de singles Scare Away the Dark en Heart's On Fire uit. Het album Whispers werd uiteindelijk uitgebracht op 6 juni 2014. Het kan ook wel gezien worden als een voortzetting op het vijfde studioalbum van Passenger, genaamd All the Little Lights. Ook dit genre kan als indiepop of indiefolk omschreven worden. Verder zijn de teksten wederom diepgaand, zoals men dat van Mike Rosenberg gewend is. Net als op All the Little Lights, heeft Passenger op de Deluxe versie enkele akoestische versies aan het album toegevoegd.

  Whispers II

  Op 20 april 2015 kwam Rosenberg met het naamgelijke vervolg album op Whispers, Whispers II. Het album bevat 10 liedjes. Rosenberg bracht eerst de liedjes Travelling Alone, Fear Of Fear en David uit via Youtube voordat het album officieel op de planken kwam. Alle winst die door Whispers II gegenereerd wordt gaat naar Unicef.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing