K Koke feat. RITA ORA

 • Rita Sahatçiu Ora (Priština, 26 november 1990) is een Britse zangeres, actrice en songwriter. Ora is van Kosovaars-Albanese afkomst. In 2009 tekende ze haar contract bij Roc Nation.

  Biografie

  Vroegere leven (1990-2007)

  Rita Ora werd geboren in Pristina, de hoofdstad van het huidige Kosovo. In het jaar van haar geboorte emigreerden haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk. Ora groeide op in West-Londen. Al op jonge leeftijd begon ze met zingen.

  In 2004 was ze te zien in de film Spivs als Rosanne, naast onder anderen Kate Ashfield en Linda Bassett.

  Eerste muzikale activiteiten (2007-2011)

  Ora was in 2007 te horen op de single van Craig David: Awkward. Een jaar later, in 2008 nam ze een single op met Craig David en Tinchy Stryder: Where's your love, waar ze ook in de videoclip te zien was. Ze begon in cafés in Londen te zingen. In 2009 vertelde A&R over Ora aan Roc Nation. Een paar dagen later vloog ze over naar New York City en ontmoette ze Jay-Z. Waarna ze te zien was in de clip Young Forever van Jay-Z & Mr. Hudson. In 2010 was ze te zien in de videoclip van Drake: "Over".

  In 2009 deed ze auditie voor Eurovision: Your Country Needs You, om misschien het Verenigd Koninkrijk te mogen vertegenwoordigen. Na een paar afleveringen trok ze zich terug, om dat ze voelde dat ze er niet klaar voor was.

  O.R.A. (2011-heden)

  In 2011 gaf Ora aan te werken aan haar debuutalbum. Op 14 december 2011 kwam de single Hot right now uit, samen met DJ Fresh. Het nummer bereikte in de UK Singles Chart de eerste positie. In Nederland kwam het nummer binnen op 3 maart 2012, en bereikte de 11de positie. Het nummer bleef 15 weken staan in de Nederlandse Top 40. In de Single Top 100 bereikte het nummer de 22ste positie. Hot right now komt niet op haar debuutalbum.

  Haar debuutsingle promootte ze in februari 2012: "How we do (party)". Ze neemt twee jaar de tijd om haar volledige debuutalbum af te werken. Op haar debuutalbum werken onder anderen Ester Dean, Kanye West, The-Dream en Drake mee. Ora heeft laten weten dat er zeker pop op haar album te horen is, maar vooral ook jazz. Verder zijn er invloeden van onder anderen Gwen Stefani, Eric Clapton en BB King. O.a. de tracks "Roc the Life", "Love and War", "Facemelt" en "Shine ya Light" zijn bevestigd voor het album.

  Op 6 mei 2012 verscheen haar tweede single, "R.I.P", die ze samen zingt met Tinie Tempah (een Britse rapper). De video hiervoor werd opgenomen op 4 april. Ze debuteerde op nr. 1 in de UK Singles Chart en "R.I.P" was hiermee haar tweede nummer 1-hit en eerste solonummer 1-hit. Op 24 augustus debuteerde haar single "How We Do (party)" op nr. 1 in de UK Singles Chart, dat hiermee haar tweede solonummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk werd.

  In mei 2012 was ze gast-jurylid bij de The X Factor in het negende seizoen. Achter de schermen bij het programma kondigde ze aan dat haar debuutalbum Ora zal heten. Terwijl ze op tournee was met Coldplay zei ze dat haar debuutalbum O.R.A. zal gaan heten, een parodie op haar achternaam, waarvan ze nog moet beslissen wat het zal gaan betekenen.

  In de zomer van 2012 stond ze in het voorprogramma van Coldplay.

  In 2014 zingt ze mee met Band Aid 30.

  In 2015 is ze te zien als jurylid bij The Voice UK, waar ze Kylie Minogue heeft opgevolgd.

  Discografie

  Singles

  Filmografie

  • Spivs - Rosanna (2004)
  • Young Forever - Cameo in videoclip (2009)
  • Eurovision: Your Country Needs You - Deelnemer (2009)
  • Over - Cameo in videoclip (2010)
  • Fast & Furious 6 - Racer (uncredited) (2013)
  • Fifty Shades Of Grey - Mia Grey (2015)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.