All Saints

 • All Saints was een Britse-Canadese popgroep bestaande uit alleen dames, die aanzienlijk commercieel succes behaalden in de jaren negentig. De groep bestaat uit de oprichtster Melanie Blatt en Shaznay Lewis, en de gezusters Nicole en Natalie Appleton. Na een succesperiode van ongeveer 5 jaar ging de band in 2001 na veel conflicten uit elkaar. Echter in 2006 kondigden de leden aan weer bij elkaar te zijn gekomen voor een geheel nieuw album.

  Beginperiode

  Zowel Melanie als Shaznay begonnen hun carrière als achtergrondzangeressen bij ZTT Recording Studios in de All Saints Road te Londen. In 1993 besloten Mel en Shaz hun talenten te bundelen door middel van een eigen bandje. Niet veel later voegde Simone Rainford zich bij de twee meiden. Volgens Simone hadden de meiden aan de naam Spice gedacht, maar ze vonden uiteindelijk zelf dat die naam niet goed genoeg was. Hierna werd besloten om de band de naam All Saints 1.9.7.5. te geven, een verwijzing naar de straat waar Shaznay en Melanie elkaar hadden ontmoet. 1.9.7.5. was weer een verwijzing naar hun geboortejaar. In 1994 trad het drietal voor de eerste keer in het openbaar op tijdens het Notting Hill Carnaval. Het hoogtepunt van de band was tijdens de Smash Hits Tour van 1995 waar ze voor het eerst een glimp van beroemdheid opvingen en samen met Boyzone, Peter André en de Backstreet Boys optraden. Als eerste single verscheen in 1994 het nummer Silver Shadow maar wegens weinig airplay flopte het genadeloos. De muzikale verschillen tussen de meiden zorgde er uiteindelijk voor dat Simone de band in de zomer van 1995 verliet.

  Shaznay en Melanie besloten om het als duo verder te proberen in de muziekwereld. Nog datzelfde jaar verscheen de single If You Wanna Party (I Found Lovin') maar ook deze wist - net als de voorgaande single - de charts niet te bereiken. Hierna besloot ZTT Records om niet verder te gaan met het duo. Echter Melanie en Shaznay wilden doorgaan en gingen zelfs op zoek naar een vervanger voor Simone. Na enkele audities, ontmoette Melanies vader Nicole Appleton, die Melanie nog kende van haar school jaren bij Sylvia Young Theatre School. Het was Shaznay die Nicole enthousiast maakte voor de groep. Natalie was in het begin aarzelend om mee te gaan, aangezien ze twee jaar daarvoor Rachel ter wereld had gebracht en ze wilde haar niet in de steek laten, echter haar ouders besloten te helpen bij de opvoeding van de baby en haar de mogelijkheid te geven een carrière te beginnen. Aldus opgericht in mei 1996, ontmoetten de vier meiden Karl Gordon - een voormalig lid van "Outlaw Posse" - met wie ze een demo opnamen voor I Know Where It's At. De volgende taak was een record label te vinden, echter de meeste record labels wilden ze in een Spice Girls equivalent omvormen. Gelukkig kwam de demo terecht bij London Records waar John Benson in november 1996 de deal maakte.

  Eerste succes

  In 1997 stormde I Know Where It's At, hun debuutsingle als een kwartet, naar nummer 4 in de Engelse hitlijsten en was uitermate succesvol, echter het was de volgende single, Never Ever (november 1997) die All Saints lanceerde als popsterren en waarvan meer dan één miljoen exemplaren in het Verenigd Koninkrijk werden verkocht. Volgens Ger Tillekens is een reden voor het succes van Never Ever dat het gebaseerd is op de muziek van Amazing Grace en ondanks dat de tekst volledig anders is, wordt het onbewust herkend. Tevens werd in november het debuutalbum van de meiden uitgebracht, simpelweg de titel All Saints met zich meedragend. Meteen al in de eerste week werden er in Engeland een half miljoen stuks van verkocht. Buiten Groot-Brittannië verscheen het album in januari 1998. De band vloog de halve wereld over voor promotie bij radio en televisiestations. In februari vond de uitreiking van de jaarlijkse Brit Awards plaats. All Saints liep de kans om twee prijzen te winnen. De band werd genomineerd in de categorie Best Video en Best Single en wisten de nominaties te verzilveren. Hiermee werden ze eindelijk als girlband serieus genomen door de Britse media.

  In april verscheen een nieuwe single van de band met een dubbele A-kant: Under The Bridge/Lady Marmalade. All Saints wist opnieuw de eerste plaats in de Brits charts te bereiken en ook buiten hun thuisland deed deze single het goed. De zomermaanden van dit jaar stonden voornamelijk in het teken van promotie in Amerika. Met Never Ever scoorde All Saints een hit in de Amerikaanse charts, door op nummer 4 te eindigen. De volgende single in Europa was het - lichtelijk seks-georiënteerde - Bootie Call dat in Engeland de derde nummer 1-hit voor de band betekende. In het najaar stopte Melanie tijdelijk met All Saints, aangezien ze in verwachting was van haar eerste kind. De overige leden gingen al trio verder. Zo deden ze promotie voor de nieuwe single War Of Nerves, die in Engeland nog nr. 7 behaalde in de charts, maar daarbuiten niet echt aansloeg. All Saints had een aantal nominaties ontvangen van de MTV Europe Music Awards, en wisten er (slechts) eentje te verzilveren: die voor Best Breaktrough Act.

  Comeback

  All Saints startte 1999 met een uitgebreide succesvolle tour door Engeland. Ook werden er plannen gemaakt voor een nieuw album. Melanie - inmiddels bevallen van een dochter - keerde weer terug bij de band, een deed dus ook mee aan de tour. Tevens besloten Nicole, Natalie en Melanie zich dit jaar toe te leggen op een nieuwe uitdaging: acteren. Dave Stewart (frontman van The Eurythmics had de 3 meiden benaderd om mee te werken aan de film Honest die hij zelf zou regisseren. Terwijl Mel, Nic en Nat bezig waren met filmopnames, vulde Shaz haar tijd met het schrijven van nieuwe liedjes. Zo kwam ze medio '99 in aanraking met William Orbit, een succesvolle producer die in 1998 met Madonna aan het album Ray Of Light had gewerkt. Honest was geen succes. De band ging in het najaar weer de studio in om aan nieuwe songs te werken. Het eerste nieuwe materiaal verscheen in januari 2000. Het nummer Pure Shores was de vierde nummer 1-hit in Engeland voor All Saints en tevens verbonden aan de Amerikaanse speelfilm The Beach. In 2013 werd dit nummer opgenomen in het videospel Grand theft auto V als een van de hits op de ingame radio. Over de hele wereld stonden de meiden weer aan de top. Hierna werd het weer even stil rondom de band, maar in oktober keerde de band terug met een nieuwe single genaamd Black Coffee. Opnieuw een nummer 1 in Engeland en over de gehele wereld weer erg succesvol. Het langverwachte tweede album Saints & Sinners verscheen in diezelfde periode. De band sloot het jaar goed af met het winnen van een 2e MTV Europe Music Award. Dit keer voor Best Pop.

  Einde van de groep

  Intussen waren er in de band enige strubbelingen ontstaan. De media smulden hiervan en kondigden steeds vaker aan dat All Saints uit elkaar zou gaan. Nicole en Natalie zouden steeds in de knoop liggen met Shaznay en Melanie. Eind februari, begin maart 2001 kondigden Shaz, Mel, Nic en Nat het einde van All Saints als groep aan. Plannen voor hun eerste wereldtournee waren hiermee dus voorgoed verleden tijd. Hun laatste single All Hooked Up haalde rond die tijd nr. 7 in Engeland. Na het uiteenvallen gingen de dames ieder hun eigen weg. Natalie en Nicole maakten een album onder de naam Appleton maar hadden daar weinig succes mee. Evenals Melanie en Shaznay, die beiden een solocarrière begonnen, maar het succes van All Saints niet konden overtreffen.

  Reünie

  Op 30 september 2005 werden de groepsleden gefotografeerd terwijl ze lachend de London Ivy verlieten, dus de ruzie bleek bijgelegd. Enkele malen werd door de media aangegeven dat All Saints de draad als band weer had opgepakt. Echter, deze berichten werden nooit de leden zelf bevestigd. Tot 2006, toen bekend werd dat de meiden een nieuw platencontract hadden getekend met Parlophone Records, onderdeel van EMI Music. 6 november 2006 was de dag waarop All Saints als band haar comeback maakte met de verschijning van de single Rock Steady. Het behaalde nr. 3 in Engeland waarmee werd bewezen dat houdbaarheidsdatum van de band nog lang niet verstreken was. Het nieuwe album Studio 1 (de titel is een verwijzing naar de studio waar de meiden elkaar voor het eerst ontmoetten sinds hun break in 2001) verscheen op 13 november. Hoewel het in de Britse albumlijst teleurstellend binnen kwam op nr. 40 en in de weken erna alleen maar daalde, bleef Rock Steady wel lang in de singles-lijst staan. Voor februari 2007 stond de nieuwe single Chick Fit gepland. Uiteindelijk werd het nummer alleen te koop op het internet aangeboden, waardoor het de charts niet wist te bereiken. Begin maart werd bekend dat platenlabel Parlophone de All Saints heeft gedumpt wegens de tegenvallende verkoopresultaten. De band gaf aan de moed niet op te geven en wilden met elkaar opnieuw een album opnemen. Het vinden van een platendeal + label bleek echter niet makkelijker. Inmiddels heeft Melanie Blatt laten weten dat All Saints als band nooit meer bij elkaar zal komen. De zangeres wil zich gaan richten op een carrière in de televisiewereld. Wat de andere leden gaan doen is niet bekend.

  Discografie

  Albums

  Andere uitgaven

  • All Saints - The Video
  • All Saints - The DVD
  • Honest soundtrack

  Zie ook

  • Appleton
  • Melanie Blatt
  • Shaznay Lewis

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.