The Strokes

 • The Strokes is een Amerikaanse rockband. De band werd in 1999 in New York City opgericht en bestaat uit zanger Julian Casablancas, de gitaristen Albert Hammond Jr. en Nick Valensi, bassist Nikolai Fraiture en drummer Fabrizio Moretti.

  In 2001 brachten zij hun debuutalbum Is This It uit, waarmee The Strokes als leidende figuren werden gezien in de postpunk- en garage rock revival. Het album werd wereldwijd geprezen en NME doopte de groep om tot the saviours of rock-'n-roll. Twee jaar later kwam het vervolgalbum Room on Fire uit, gevolgd door First Impressions of Earth in 2006. Hierna nam de band een lange pauze, waarbij verschillende bandleden aan soloprojecten gingen werken. In het voorjaar van 2011 verscheen het vierde studioalbum getiteld Angles. Diens opvolger Comedown Machine kwam uit in maart 2013.

  Biografie

  1998-2001: Oprichting en eerste ep

  Zanger Julian Casablancas ontmoette Nick Valensi en Fabrizio Moretti op Dwight School, een privéschool in New York City. In 1998 begonnen de drie samen muziek te maken. Snel daarna ontmoetten ze Nikolai Fraiture, een bassist die in de Upper East Side op school zat. Fraiture werd door de anderen gevraagd om zich bij hun band te voegen, een uitnodiging waar hij op inging. De line-up raakte compleet toen Casablancas aan zijn vroegere vriend Albert Hammond Jr. vroeg of hij bij de band wilde komen. Hammond Jr. kende Casablancas van zijn periode op een kostschool in Zwitserland en was net vanuit Los Angeles naar New York City verhuisd. Nadat ze enige tijd onder de naam The Stinky Beatles speelden, werd in 1999 The Strokes als bandnaam gekozen. Dat jaar hield de band zich vooral bezig met oefenen in het New York City's Music Building.

  The Strokes begon op te treden in kleine clubs in New York City: hun eerste concert was in het New Yorkse Spiral. Ook waren ze te zien in onder andere de Luna Lounge, Arlene Grocery en Baby Jupiter. Na enige tijd kon de band in steeds grotere zalen spelen, totdat ze in december 2000 in de Mercury Lounge (een populaire bar in Manhattan) ontdekt worden. Ryan Gentles, de eigenaar van de bar, was zo onder de indruk dat hij zijn baan opgaf om manager te worden van de band. De band schreef nummers als "Last Nite" en "The Modern Age". Ook kwamen ze in contact met Gordon Raphael, een producer met wie de band een demo mocht opnemen nadat hij een concert van hen bijwoonde.

  In 2001 bracht de band via Rough Trade Records hun eerste ep The Modern Age uit, met de nummers "Last Nite", "Barely Legal" en "The Modern Age". Deze ep werd de doorbraak voor de band: verschillende platenmaatschappijen vochten om hun handtekening. Uiteindelijk koos de band voor RCA Records, waarbij Rough Trade de zaken in het Verenigd Koninkrijk zou regelen. Er werd begonnen met het werken aan het debuutalbum.

  2001-2003: Is This It

  Is This It werd in augustus 2001 uitgebracht. In februari speelde de band hun eerste grote show in Engeland tijdens de NME Awards. De band werd uitgenodigd om in het voorprogramma van Doves te spelen. Er volgde een Engelse toer in juni, die samenviel met de uitgave van de single "Hard to Explain". Om het album verder te promoten ging de band op een wereldtoer waarbij Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa werden aangedaan.

  Is This It kreeg van gerenommeerde media positieve kritieken zoals een 4 sterren-review van Rolling Stone en de titel 'album van het jaar' van Time Magazine. Ook NME noemde "Is This It" het album van het jaar

  2003-2005: Room on Fire

  In december zond BBC Radio 'Meet Me In The Bathroom' uit, een documentaire over The Strokes. Er waren interviews te horen en de bands bezigheden rond een optreden in New York.

  Voorbereidingen voor het derde album waren er al in 2004, toen enkele nummers werden geschreven. Ze gingen met Gordon Raphael naar een New Yorkse studio om aan de opnamen te beginnen. Later werd ook de hulp van producer David Kahne ingeroepen. De planning op dat moment was om het album in de lente van 2005 uit te brengen.

  2006-2008: First impressions of Earth

  First Impressions of Earth werd uitgebracht in januari 2006, gevolgd door een wereldwijde toer. Daarbij werden in de zomer enkele Europese festivals aangedaan. Een opvallend optreden werd gegeven in het Londense Natural History Museum, waarbij ze omringd door dinosaurussen een concert hielden. Van het album werden de singles "Juicebox", "Heart in a Cage" en "You Only Live Once" uitgebracht.

  Nadat in 2007 alle optredens waren afgerond, begon de band aan een lange pauze.

  De bandleden kwamen in 2009 bij elkaar om te werken aan een vierde album. De opnamen begonnen officieel in februari 2010, met Joe Chiccarelli als producer en Gus Oberg als engineer. De sessies vonden plaats in de Avatar Studio's in New York City. In het voorjaar van 2011 werd het vierde album, met de titel Angles, uitgebracht.

  Muziekstijl

  The Strokes halen hun inspiratie uit artiesten als Buddy Holly en John Lennon. Ook waren mede-New Yorkers Television en The Velvet Underground van invloed.

  The Strokes zelf hadden een grote invloed op de nieuwe stroming van rockmuziek in de 21e eeuw. The Strokes' enorme populariteit in het Verenigd Koninkrijk zorgde daar voor een explosie van bands in de garage rock- en postpunk revival met bands als The Libertines, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs en Editors. Voordat Is This It uitkwam, werden The Strokes al door de media uitgeroepen tot de 'redders van rock-'n-roll'. Hun populariteit in Engeland hadden ze voor een deel te danken aan NME, die ze vooral in 2001 prominent in het magazine plaatsten, waaronder enkele malen op de cover.

  Discografie

  Singles

  Ep's

  • 2001 • The Modern Age EP

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing