Roch Voisine

 • Joseph Armand Roch Voisine, OC, beter bekend als Roch Voisine (geboren op 26 maart 1963) is een Canadese singer-songwriter, acteur en radio en televisie presentator. Hij woont in Montreal, Quebec en Parijs. Roch Voisine schrijft en zingt zowel in het Frans als in het Engels. Hij won de Juno Award voor mannelijke zangers in 1994. In 1997 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Canada.

  Levensloop

  Roch Voisine is een zoon van Real Voisine, oud-burgemeester van de Notre-Dame-du-Lac, Quebec en een voormalig leraar Engels, en Zélande Robichaud, een voormalige verpleegster. Hij werd geboren in Edmundston en groeide op in Saint-Basile, New Brunswick. Hij was de oudste van drie kinderen. Op zijn vierde jaar zijn Voisins ouders gescheiden en hij verhuisde naar zijn grootouders van vaderskant tot hij acht was. Toen hij ging weer bij zijn vader wonen. Roch beschouwt zijn grootouders als zeer invloedrijk op hem, zelfs als een volwassene. Roch verhuisde naar de Notre-Dame-du-Lac toen hij 12 was.

  Voisine studeerde aan de École technique de métiers de Lauzon in Lévis (vandaag Guillaume-Couture Secondary School) en bij Polyvalente de Lévis (vandaag École Pointe-Lévy). Daarna ging hij voor 4 jaar bij Cégep Limoilou. Hij studeerde aan de Universiteit van Ottawa, waar hij afstudeerde in 1985 met een diploma in de fysiotherapie.

  Voisine streefde ernaar professionele ijshockeyspeler te worden. Hij moest zijn plannen opzij zetten toen hij ernstig gewond was geraakt tijdens het spelen van honkbal in 1981.

  Voisine trouwde op 21 december 2002 met Myriam Saint-Jean. Het echtpaar kreeg twee zonen.

  Carriere

  Zijn debuut was in de zomer van 1986. Hij zong toen op de Canada Dag (1 juli) voor 50.000 mensen in het La Ronde pretpark in Montreal. Hij werkte ook als presentator van muziek video's op Top Jeunesse op het TQS (Télévision Quatre-Saisons) een Franse Quebec kanaal. In 1989 verscheen hij als Dany Ross in de CBC serie Lance et Compte (He Shoots, He scores).

  Trivia

  • Paul Vincent, de manager die hielp Roch in het begin heeft geholpen, liet zijn hele fortuin aan Roch nadat hij stierf. Vincents fortuin wordt geschat op ongeveer $ 25-30.000.000 CAN.
  • Fervent golfer
  • Werd speciale vertegenwoordiger van UNICEF in Canada in 2000.

  Discografie

  Albums

  • AAlbums met aparte Canadese en Europese edities

  Singles (Europa / Frans Canada)

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.