Henry Rollins

 • Henry Rollins, geboren als Henry Lawrence Garfield (Washington D.C., 13 februari 1961) is een Amerikaans zanger, acteur, dichter, schrijver en allround artiest.

  Biografie

  Als kind was hij hyperactief. Naar eigen zeggen werd hij door zijn ouders verwaarloosd, en werd hij na de scheiding van zijn ouders regelmatig door de nieuwe vriendjes van zijn moeder mishandeld. Hij groeide op in Washington D.C.. Na zijn vijftiende begon hij op aanraden van een decaan op school te bodybuilden, en stopte met het gebruik van pillen zoals Rilatine (Ritalin). Hij uitte zijn hyperactiviteit in bodybuilden en muziek. Van 1981 tot 1986 maakte hij deel uit van de hardcore punkband Black Flag. Bij de optredens van deze ruige band braken regelmatig vechtpartijen uit in het publiek. Ook de bandleden zelf raakten meerdere malen betrokken bij dergelijke geweldsuitbarstingen. Na een uit de hand gelopen concert ging bij Rollins de knop om en wou hij Black Flag de rug toe keren. Dit bleek echter niet nodig, want de bandleider Greg Ginn had al besloten de band op heffen en deed dit door een simpel telefoontje naar ieder bandlid.

  In 1987 richtte Henry Rollins zijn eigen band op: de Rollins Band, die meer 'metal' publiek aantrok dan hardcore/punk publiek. Henry werd na zijn concerten soms stevig aan de tand gevoeld door de hardcore/punk mensen wat betreft de teksten die hij zong. Met de Rollins Band, heeft hij veel meer 'metal' fans, die Henry Rollins als 'lui' beschouwt. Ze hangen de hele dag rond bij zijn tourcaravan voor een handtekening en doen dus niks anders dan rondhangen en bier drinken. Dit in tegenstelling tot de Black Flag bezoekers waarmee hij echt discussies voerde na een concert.

  Doorbraak

  Vooral door de single "Liar" is de Rollins Band in 1994 doorgebroken bij het grotere publiek. Het album waar de single "Liar" opstond, 'Weight', verkocht twee keer zo goed als de voorganger "The End Of Silence". Het laatste nummer van het album "Weight", genaamd "Shine", is tevens een nummer dat tijdens de aftiteling van de film 'The Chase' met onder andere Charlie Sheen en Henry Rollins zelf (als politieagent) te horen is.

  Rollins staat bekend als workaholic en vindt het belangrijk zo veel mogelijk van je leven te maken, wat vooral terug te vinden is in zijn oppeppende nummers zoals Lo-So (Low Self Opinion), Do It en Shine. De boosheid over 'het leven' komt hierin ook naar voren. Naast muziek maken en zijn "spoken word" sessies is Rollins ook op andere gebieden actief. Hij heeft zich ingezet voor de drie Amerikaanse tieners ("The West Memphis Three") die volgens hem ten onrechte zijn veroordeeld vanwege de moord op drie jongetjes. Ook werkt Rollins met bestaande en beginnende bands uit vooral de hardrock en heavymetalscene, maar ook bands met muziek uit de oude punk/hardcoretijd. In 2011 zijn The West Memphis Three, na 18 jaar gevangenschap, weer vrij, na vrijpleitend bewijs.

  In de jaren 90 had Rollins veel kritiek op de hip hop muziek aangezien zij moord en doodslag in hun songteksten verwerken alsof het de normaalste zaak is. Henry Rollins heeft zijn beste vriend Joe Cole verloren door een moord, waar hij bij was. Ook de neerbuigende manier waarop rappers zingen over vrouwen bevalt hem niet.

  Film en spelletjes

  Rollins is in diverse games (spelletjes) als personage bespeelbaar. Ook liet Rollins het op filmgebied niet alleen bij The Chase, uit 1994 (waar hij ook de eindtune verzorgde) en speelt hij tot heden (2014) in diverse films, meestal bijrollen en soms een wat grotere rol en komt hij voor in enkele documentaires, in zowel oud als nieuw filmmateriaal.

  Henry Rollins als persoon

  Henry Rollins beschrijft zichzelf als iemand die door keihard te werken en gewoon te doen in plaats van te denken veel dingen bereikt heeft. Ook zijn pijnlijke jeugd speelt hierin een rol. Dit alles is terug te vinden in zijn songteksten zoals in het nummer "Do It" en in zijn "spoken word" sessies en interviews. Ook zet hij zich vaak in voor in zijn ogen belangrijke of goede doelen en is zijn agenda volgens zijn eigen zeggen zo vol dat er soms met moeite nog een gaatje te vinden is. Ook zijn afkeer van wapens, die in de V.S. in ieder huishouden aanwezig mogen zijn, en zijn kwaadheid over de oorlog in Irak en president Bush, en de gelijkheid van mensen, zijn onderwerpen waar Rollins zich voor inzet. In zijn 'spoken word' optredens gaat hij vaak fel tekeer en neemt hij allerlei bands, maar ook bevolkingsgroepen en religie's op de hak. Echter laat hij ook duidelijk blijken dat geweld of haat tegen anderen onnodig is, onder het mom van "laat iedereen in zijn waarde en wees blij dat je leeft". Hierbij refereert hij vaak naar zijn 'beste vriend' Joe Cole die vermoord werd, vlak voor zijn ogen.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.