DMX

 • Earl Simmons (Baltimore, 18 december 1970), beter bekend als DMX (Dark Man X of Dog Man X), is een Amerikaanse hiphopartiest en acteur. Tevens is hij lid van de rapgroep Ruff Ryders. DMX werd in 1998 bekend bij het grote publiek na het uitbrengen van zijn debuutalbum It’s Dark and Hell Is Hot. Zijn muziek-stijl wordt ook wel hardcore rap genoemd, vaak met gegrom en ‘hondengeblaf’ door de nummers (zijn handelsmerk). Op zijn rug staat een tatoeage met de tekst "One Love Boomer". Boomer verwijst naar zijn eerste hond en dit verklaart ook zijn affiniteit met honden.

  Carrière

  Muziek

  Simmons groeit op in Yonkers, een stad in de staat New York. Rappen doet hij al vanaf zijn 13e en zijn bijnaam DMX krijgt hij ook in Yonkers. Zo heeft hij onder andere tegen Jay-Z en 50 Cent gerapt. Met school gaat het niet zo goed: Simmons stopt met school en rolt het criminele circuit in om rond te komen. Ondertussen groeit zijn naam als rapartiest in New York. Door mee te doen aan battles wordt DMX bekender. Ondanks dat hij steeds in de gevangenis belandt, besluit DMX zich serieus op een rapcarrière te storten en vindt een deal bij Ruff Ryders.

  In 1997 tekent DMX een platencontract bij Def Jam Recordings. Voordat hij zijn eerste album It’s Dark and Hell Is Hot uitbrengt, maakt hij nummers met LL Cool J en Ma$e. Zijn eerste album is een commercieel succes in de Verenigde Staten en wordt door velen gezien als de wederopstanding van hardcore rap na de dood van Tupac Shakur (met wie DMX al snel vergeleken wordt) en Notorious B.I.G. Uiteindelijk worden er meer dan 4 miljoen albums verkocht. Het tweede album, Flesh of my Flesh, Blood of my Blood, komt in 1998 uit en wordt wederom een succes.

  In 1999 komt het album …And Then There Was X uit. Het is tot nu toe het meest succesvolle album van DMX. Het album bevat onder andere het nummer “Party Up (Up In Here)” Later komen ook nog de albums The Great Depression (2001) en Grand Champ (2003) met de tracks “Where The Hood At?” En “Get It On The Floor”. Where The Hood At? is een diss-rap tegen Ja Rule. In 2006 breekt DMX met Def Jam Records en brengt zijn nieuwe album uit met Sony Entertainment. Het album, Year of the Dog...Again, werd op 1 augustus uitgebracht. De singles van dat album waren 'we in here' en 'lord give me a sign'. Rond augustus 2008 worden zijn nieuwe albums uitgebracht. Het ene album gaat Walk with me Now heten en daar rapt hij standaard zo als hij altijd al deed. De tracks die zeker zijn om op het album te komen zijn Already zijn pas uitgebrachte single en Spit that Shit. Die laatste was te horen in een video van Bodog Music. Het andere album gaat You'll fly with me later heten, dit is echter een gospelalbum. De track die al vastgelegd is voor dit album is I wish en is ook op internet te beluisteren. Op de albums komen mogelijke gastoptredens van Pharrell, Nas, T-pain en 50 Cent.

  Acteerwerk

  De eerste film van DMX is Belly (waar in 2008 een vervolg van uit is gebracht), een dramafilm met andere rappers als Nas en Method Man. In Never Die Alone 2004 Verfilming van het gelijknamige boek van Donald Goines. King David, een keiharde, stijlvolle crimineel keert terug naar zijn geboorteplaats op zoek naar vergiffenis. Maar alles wat hij vindt is een gewelddadige dood. Hij sterft echter niet alleen... King Davids laatste momenten worden doorgebracht met Paul, David Arquette, een ambitieuze journalist. DMX speelt twee keer in een film van Jet Li: in 2000 speelt hij een rol in Romeo Must Die. De soundtrack van die film bevat ook een contributie van DMX. Drie jaar later speelt hij met Li de hoofdrol in Cradle 2 the Grave. Tussendoor speelt hij in 2001 samen met Steven Seagal in Exit Wounds.

  Failliet

  Op maandag 29 Juli heeft rapper DMX zijn faillissement aangevraagd. Dit is opmerkelijk aangezien DMX wereldwijd bijna 30 miljoen platen heeft verkocht. DMX is vader van 12 kinderen en zou ook meer dan 1 miljoen betalen aan alimentatie.

  Discografie

  Albums

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.