Lena Philipsson

 • Lena Philipsson (Vetlanda, 19 januari 1966) is een Zweedse zangeres. Ze staat ook wel bekend als Lena Ph.

  Ze heeft al verschillende malen aan Melodifestivalen deelgenomen om zo een ticket voor het Eurovisiesongfestival te bemachtigen.

  Deelnames

  • 1986 - Kärleken är evig (2e)
  • 1987 - Dansa i neon (5e)
  • 1988 - Om igen (2e)
  • 2004 - Det gör ont (1e) (op het Eurovisiesongfestival als It hurts)

  In 1991 en 1999 stuurde ze ook een liedje in, maar dan als schrijver, voor Pernilla Wahlgren en Arvingarna.

  In 2004 was het eindelijk raak toen ze met Det gör ont de voorronde won, wat geen sinecure was, want Zweden heeft de sterkste voorronde van Europa. Vele nationale sterren wagen er hun kans. De zangeres verscheen op het podium in een kort wit rokje en flirtte gedurende het hele liedje met de microfoonstaander.

  Het was de eerste keer dat er een Zweeds liedje won sinds in 2002 ook Engelse liedjes waren toegelaten. Voorheen moest alles in het Zweeds, maar mocht het in het Engels op het songfestival zelf. Philipsson was een van de favorieten om het Eurovisiesongfestival te winnen, maar eindigde op een gedeelde vijfde plaats, samen met Cyprus. Det gör ont was een immens succes in eigen land en stond ongeveer 35 weken in de hitparade.

  In 2005 bracht ze een nieuw album uit waarvan er 30.000 in de Zweedse muziekhandels verspreid werden. Na één dag was alles uitverkocht.

  Ultratop

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.