The Music Is Your - A Tribute To John Denver Trailer 2

John Denver

 • John Denver, pseudoniem van Henry John Deutschendorf (Roswell (New Mexico), 31 december 1943 – Monterey Bay (Californië), 12 oktober 1997), was een Amerikaanse countryzanger, songwriter, musicus en (enkele malen) acteur. In 1994 schreef hij zijn autobiografie getiteld Take me Home.

  Biografie

  Zanger

  John Denver werd geboren in Roswell, New Mexico. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Aspen, Colorado. In de jaren zestig begon hij zijn zangcarrière bij The Mitchell Trio, een folkgroep die zich vooral richtte op politieke en sociale satire. Na een wijziging in de samenstelling ging de groep nog korte tijd door het leven als Denver, Boise & Johnson. In 1969 begon John Denver zijn solocarrière. Zijn nummer Leaving, on a Jet Plane werd een nummer 1-hit voor Peter, Paul and Mary. Enkele jaren later kwam voor John Denver zelf de grote doorbraak, eerst met Take Me Home, Country Roads en een jaar later met Rocky Mountain High.

  In 1985 verscheen hij op een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat, die werd gehouden op aandringen van het Parents Music Resource Center (PMRC). Deze actiegroep, mede opgericht door Tipper Gore, wilde met wetgeving de vermeende verderfelijke invloed van popmuziek op Amerikaanse jongeren terugdringen. Evenals Dee Snider en Frank Zappa verklaarde John Denver zich tegen deze plannen.

  Op 12 oktober 1997 kwam Denver voor de kust van Monterey (Californië) om het leven toen het vliegtuig dat hij bestuurde, een Rutan Long-EZ die hij kort daarvoor had gekocht, neerstortte. Naar men vermoedt was onervarenheid met het toestel de oorzaak van het ongeval.

  In 2014 kreeg Denver postuum een ster op de Hollywood Walk of Fame.

  Acteur

  Als acteur speelde John Denver onder meer in de film Oh, God! uit 1977 met George Burns. Andere films waarin John speelde zijn Foxfire met Jessica Tandy en Hume Cronyn, The Leftovers, The Christmas Gift, Higher Ground en Walking Thunder.

  Na een gastoptreden in de Muppet Show speelde hij tweemaal met de Muppets in een speciale televisie show: John Denver and the Muppets: A Christmas Together (1979) en John Denver and the Muppets: Rocky Mountain Holiday (1982). In 1987 nam hij in Salzburg (Oostenrijk) een Kerstspecial op met Julie Andrews en Plácido Domingo, een speciaal project waarbij hij bekende klassieke muziek zong, vaak in duet met Placido of Andrews.

  Goede doelen

  John Denver zette zich gedurende zijn leven veelvuldig in voor het goede doel. Hij bezocht enkele malen Afrika om bij te dragen aan het bestrijden van de hongersnood. Daarnaast werkte hij voor het natuurbehoud, onder meer in Alaska.

  Invloed

  John Denver was een voldoende publiek figuur om zelf het onderwerp te zijn van een toneelstuk over de passie van zijn fans. "Waarom vloog je van ons heen in je jetplane?" van toneelgezelschap Twee Hondjes won in 2006 het Gouds Eenakterfestival.

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.